27 Μαΐ 2009

Μέσα στο μνήμα, δεν έχει σήμα !


ή όπως λέει και μια μαντινάδα:

Όταν πεθάνω φίλοι μου

και πάω εις στο μνήμα

βαθιά να μη με θάψετε

γιατί δε θα ΄χω σήμα

Κάτοικοι του δήμου Συκέων στη Θεσσαλονίκη πήραν τη… ζωή στα χέρια τους και καθαίρεσαν δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονταν τοποθετημένες σε ταράτσες πολυκατοικιών. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», δηλώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να πράξουν το ίδιο και με τις άλλες έξι κεραίες, αν δεν το κάνουν οι αρμόδιες αρχές.

Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι παλιό, αλλά πήρε ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Λόγω της θέσης και του υψόμετρου, η περιοχή αποτελεί την εύκολη και φθηνή λύση για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Οι κεραίες τοποθετούνται κυρίως σε ιδιόκτητες οικοδομές, ενώ... στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες μένουν αλλού. Αυτοί εισπράττουν τα «ανταποδοτικά» οφέλη από την τοποθέτηση της κεραίας. Ποιος νοιάζεται για την υγεία των ενοίκων και των κατοίκων της περιοχής; Η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, μετά από αρκετές συγκεντρώσεις-συζητήσεις για τους κινδύνους από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ανέλαβε δράση και προχώρησε στην πρώτη της νίκη.

Η επιχείρηση-ξήλωμα ξεκίνησε από την κεραία που ήταν τοποθετημένη σε πολυκατοικία επί της οδού Θάσου, η οποία απέχει μόλις 50 μέτρα από νηπιαγωγείο (!). Η δεύτερη κεραία ήταν τοποθετημένη σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Ζαΐμη, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά των Συκέων. «Η απόφασή μας, να πάρουμε τη ζωή…στα χέρια μας ήταν συνέπεια της αδιαφορίας ή μάλλον του ψεύτικου ενδιαφέροντος των φορέων της περιοχής, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως του δημάρχου που δήλωνε ότι δεν λειτουργεί η κεραία», αναφέρουν οι κάτοικοι. «Αυτό μας ώθησε να δράσουμε συλλογικά, προκρίνοντας ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή είναι πιο πάνω από τις έννοιες «παράνομες ή νόμιμες εγκαταστάσεις». Ακόμη και μικρά παιδιά στα καροτσάκια συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Η παρουσία τους ήταν μια δυνατή κραυγή αγωνίας, τι και αν δεν μπορούσαν να φωνάξουν τα συνθήματα: «Αντίσταση σ' όλες τις γειτονιές, να φύγουν οι κεραίες οι δολοφονικές», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Η ακτινοβολία μας σκοτώνει και ο δήμαρχός μας κάνει το παγώνι». Η παρουσία των ΜΑΤ(!) και η μικρή ένταση που αυτή προκάλεσε, δεν εμπόδισε τους κατοίκους, μετά από την πορεία διαμαρτυρίας, να καταλάβουν τους χώρους όπου ήταν τοποθετημένες οι κεραίες και να τις καθαιρέσουν. Όπως δηλώνουν, «αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επιβολή του δίκαιου αγώνα των απλών ανθρώπων της γειτονιάς, απέναντι στις επιλογές των εταιρειών και των ντόπιων κολαούζων τους, για την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των κεραιών του θανάτου μέσα στις γειτονιές μας, δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας και δίπλα στα σπίτια μας. Θα συνεχίσουμε …»

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη