25 Ιουλ 2009

Ξέρω ότι ακούγεται κοινότυπο αλλά καλού κακού διαβάστε ΞΑΝΑ τις οδηγίες για τον καύσωνα!



Μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας το τριήμερο.
παρακαλούνται οι πολίτες -ειδικότερα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Για όσους πάτε θάλασσα το Σαββατοκύριακο, όχι μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ξαπλώστρα, ομπρέλα και νερό, πολύ νερό!!!

Αναλυτικά συνιστάται:

1) Να...


αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη, να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό και να καλύπτουν το κεφάλι τους (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).

2) Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3) Να πίνουν άφθονα υγρά, κατά προτίμηση νερά και φυσικούς χυμούς.

4) Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

5) Να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

6) Να γίνονται συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

7) Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό κ.λπ..

8) Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου τού καύσωνα που είναι:

- όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.
- όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη