22 Ιουλ 2009

Έγινε εμφανής η έλλειψη μαστογράφου στον Νομό Καστοριάς


Στόχος επετεύχθη για την Καστοριά. Για τέσσερις µέρες, από την Τρίτη 14 Ιουλίου ως την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στο 4ο Δηµοτικό Σχολείο της Καστοριάς, γυναίκες κάθε ηλικίας είχαν την δυνατότητα να εξεταστούν από ειδικούς γιατρούς στο περίπτερο ψηλάφησης, που στήθηκε εκεί ακριβώς για να βοηθήσει τις γυναίκες να κάνουν την εξέταση αυτή, τόσο απλή µα τόσο πολύτιµη για την υγεία τους. Στις τέσσερις µέρες πέρασαν από το 4ο Δηµοτικό Σχολείο 320 γυναίκες ηλικίας στην πλειονότητά τους πάνω από 45 ετών, αγγίζοντας και την ηλικία των 80 χρόνων. Η εκστρατεία η Μόδα πολεµά τον Καρκίνο του Στήθους χάριν στην προσπάθεια των ανθρώπων που.. συµµετέχουν γίνεται ευρέως γνωστή η σηµασία της εξέτασης αυτής κατάφερε εκτός από το να ευαισθητοποιήσει αρκετές γυναίκες αλλά και να διαγνωστούν κάποιες περιπτώσεις που είναι ιάσιµες. « Η εκστρατεία ήρθε στην Καστοριά και πέτυχε τον αρχικό της στόχο να ενηµερώσει τις γυναίκες για το πόσο σηµαντική είναι η αυτοεξέταση και ο προληπτικός έλεγχος, οι γυναίκες µας άκουσαν και ήρθαν να κάνουν την εξέταση, πέραν αυτού όµως διαπιστώσαµε πως πολλές από τις γυναίκες που µας επισκέφθηκαν, µας είπαν πως θέλησαν να προχωρήσουν την εξέταση και να την ενισχύσουν µε µια µαστογραφία και διαπίστωσαν την έλλειψη µαστογράφου, που υπάρχει στο Νοσοκοµείο Καστοριάς, πράγµα που το έγραψαν και στο βιβλίο των εντυπώσεων », όπως υπογράµµισε η υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισµού της εκστρατείας η Μόδα πολεµά τον Καρκίνο του Στήθους Βικτώρια Ζώινα.

« Ο καρκίνος του µαστού αποτελεί µείζον πρόβληµα της Δηµόσιας Υγείας του σήµερα, σε παγκόσµια κλίµακα και είναι ίσως η πάθηση που φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες. Είναι ο δεύτερος καρκίνος σε εµφάνιση καθώς 1 στις 10 Ευρωπαίες θα προσβληθεί από την µορφή αυτή και παραµένει το συχνότερο αίτιο θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας µεταξύ 40 και 55 χρόνων. Βέβαια σήµερα τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα από ποτέ, χάρη στην πρόοδο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου αυτού, καθώς όταν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα είναι πρακτικά ιάσιµη και εδώ έρχεται ο ρόλος της αυτοεξέτασης.

Η εξέταση δεν θέλει πάνω από πέντε λεπτά, αρκετά για να διαπιστωθεί το πρόβληµα.

Το πρόγραµµα της αυτοεξέτασης ξεκίνησε από το Αττικό Μέτρο του Συντάγµατος, όπου η ευαισθητοποίηση ήταν σηµαντική, το ίδιο συνέβη και στην Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, που προηγήθηκαν της Καστοριάς. Η Καστοριά είναι ο τέταρτος σταθµός της εκστρατείας, µετά την Καλαµάτα, την Μεγαλόπολη, την Ξάνθη., για τις ίδιες και τις οικογένειές τους ». Το µήνυµα λοιπόν της εκστρατείας η Μόδα πολεµά τον Καρκίνο του Στήθους είναι απλό και εφαρµόσιµο από όλες τις γυναίκες : Άγγιξε, Κοίτα, Έλεγξε, το στήθος σου, κοίτα τις αλλαγές, συµβουλέψου τον γιατρό σου και µην διστάσεις να του µιλήσεις αν δεις κάτι ασυνήθιστο.

« Είναι πολύ εύκολο σήµερα να κάνουµε την έγκαιρη διάγνωση, και να προχωρήσουµε στην πλήρη ίαση. Οι αλλαγές που πρέπει να προσέξει µια γυναίκα κατά την ψηλάφηση, είναι η αλλαγή στο µέγεθος ή το σχήµα, η υφή του δέρµατος, να υπάρχουν ζάρες ή λακκάκια, αν αλλάζει η κατεύθυνση της θηλής, αν υπάρχει εκροή αίµατος από αυτές, αν υπάρχει εξάνθηµα η ξεφλούδισµα της θηλής, να υπάρχει εξόγκωµα στην µασχάλη της γυναίκας, η πυκνή µάζα που δεν φεύγει µετά την έµµηνο ρύση, ή πόνος που δεν σχετίζεται µε την περίοδο της. Η εξέταση µπορεί να γίνει κάθε µήνα µετά την εµµηνόπαυση και το ελάχιστο που µπορεί να κάνει µετά , είναι µια µαστογραφία µετά τα σαράντα της χρόνια » , τόνισε ο γιατρός Σπύρος Μηλλιαράς, επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στην 1η Πανεπιστηµιακή Κλινική του ΑΠΘ.
Η συχνότητα της εξέτασης γίνεται µόνο στην περίπτωση ύπαρξης ιστορικού στην οικογένεια η το στενό συγγενικό περιβάλλον, προκειµένου να δει έγκαιρα αν υπάρχει κάποιο πρόβληµα.

« Η εκστρατεία της προληπτικής εξέτασης, του µαστού των γυναικών, έχει αποδώσει καρπούς, κυρίως γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες µαθαίνουν γι’ αυτήν και για την µαστογραφία, αλλά κυρίως γιατί βρήκαµε γυναίκες που είχαν ψηλαφητά µορφώµατα, τις οποίες παραπέµψαµε για τις εξετάσεις που ακολουθούν µιας τέτοιας διάγνωσης. Ήταν για µας δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσουµε ότι δεν γίνεται µαστογραφία στο Νοσοκοµείο της πόλης, µια εξέταση πολύ σηµαντική, και φτηνή για το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, απαραίτητη για την ζωή µιας γυναίκας, όπως επίσης πως πολλές γυναίκες δεν είχαν εξετάσει ποτέ το στήθος τους, αλλά έµαθαν εδώ » , όπως δήλωσε ο γιατρός Κλεάνθης Γιαννούλης, χειρουργός στην 1η Παθολογική Κλινική του Νοσοκοµείου Παπαγεωργίου. Στο τετραήµερο αυτό δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αγοράσει κανείς τα µπλουζάκια του Στόχου της φετινής κολεξιόν, έναντι του συµβολικού ποσού των 25 ευρώ ως ενίσχυση του έργου της εκστρατείας.. Ενώ από το φετινό καλοκαίρι διατίθενται και από τα καταστήµατα ELITE η σειρά υποδηµάτων µε το σήµα του στόχου. Αγοράζοντας κανείς προϊόντα µε το σήµα του ΣΤΌΧΟΥ στηρίζει την προσπάθεια της εκστρατείας, Τα κέρδη από τις πωλήσεις το 2009 θα διατεθούν για την ανέγερση ενός Κέντρου Πρόληψης για τον Καρκίνο του Στήθους. Στην προώθηση της ιδέας συνέβαλλαν το ταξιδιωτικό γραφείο Emmanouilides Travel, το Ξενοδοχείο Λιµναίον, οι εφηµερίδες, Καθηµερινή Φωνή, Φωνή της Καστοριάς, οι τηλεοπτικοί σταθµοί West Channel, Flash TV, καθώς βεβαίως η εφηµερίδα µας.

« Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό µας και µας βοήθησαν , ώστε η εκστρατεία να φέρει το αποτέλεσµα αυτό, για την Καστοριά, ελπίζουµε να καταφέρουµε και τον επόµενο χρόνο να φέρουµε την εκστρατεία η Μόδα πολεµα τον Καρκίνο του Στήθους ξανά στην Καστοριά» , υπογράµµισε τέλος η κα Βικτώρια Ζώινα η υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισµού της εκστρατείας η Μόδα πολεµά τον Καρκίνο του Στήθους.


Πηγή: ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη