18 Ιουλ 2009

Έμμεση αναγνώριση των Σκοπίων

Μια μεγάλη δοκιμασία περιμένει το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση. Για να συνοψίσουμε, πρώτα αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ χτίζουν στο κρατίδιο των Σκοπίων την μεγαλύτερη πρεσβεία τους στα Βαλκάνια ενώ ταυτόχρονα υπογράφονταν συμφωνίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Άγκυρας.
Από την άλλη, οι εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζουν τα Σκόπια ως βασική διαδρομή αλλά και προορισμό για τους σωματέμπορες και το τραγικό τους "εμπόρευμα" και λίγες μέρες μετά τα Σκοπιά εμφανίζονται να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της Βίζας από τις χώρες της ΕΕ.

Δεν νομίζω ότι τα παραπάνω στοιχεία φαίνονται μόνο σε έμενα περίεργα και δημιουργούν ένα σκιαγράφημα της στρατηγικής ένταξης της ΠΓΔΜ από τη πίσω πόρτα. Σε ερώτηση σχετικά με... τη μη αναγνώριση του διαβατηρίου της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την Ελλάδα και πώς θα ρυθμιστεί αυτό το θέμα με την κατάργηση της βίζας για τους Σκοπιανούς, ο Επίτροπος Ολι Ρεν απάντησε ότι αυτό που προέκυψε από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν με τις προτάσεις της επιτροπής. Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν έδωσε..
Είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει επιλέξει να πιέσει για την είσοδο της ΠΓΔΜ και πιθανά αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα όχημα πίεσης στην Ελληνική πλευρά. Η Ελληνική κυβέρνηση ΠΡΕΠΕΙ να βρει τρόπο να προστατέψει τα σύνορα μας τα όποια είναι ήδη πέραν του δεόντως ανοιχτό προς και από τα Σκόπια. Ήδη έχει γραφτεί πόσοι έλληνες πηγαίνουν στα Σκόπια για ψώνια γιατρούς και τζόγο. Ήδη ξέρουμε ότι μια μαφία λειτούργει στη Γευγελή και περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα. Είναι ζήτημα επιβίωσης για την χώρα μας να αντιταθεί σε αυτό το σχέδιο έμμεσης αναγνώρισης του κρατιδίου διότι η άμεση δεν θα μπορεί μετά να αποφευχθεί.
Πέτρος Ανδρέου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη