6 Ιουλ 2009

Κάπνισμα: Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο


ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ, πειράγματα και τραπεζάκια έξω αντιμετώπισαν οι Θεσσαλονικείς το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει, όπως φαίνεται, πως πρόκειται για νόμο που επισύρει πρόστιμα στους παραβάτες.

Στα γεμάτα κόσμο μπαράκια της παραλιακής, τα κλαμπ και τα εστιατόρια στα Λαδάδικα, οι περισσότεροι πελάτες διασκέδαζαν ανέμελοι μ΄ ένα τσιγάρο στο χέρι. «Το κατάστημα κλιματίζεται, ωστόσο οι περισσότεροι πελάτες υπομένουν τη ζέστη στα εξωτερικά τραπέζια, αφού μόνο εκεί μπορούν να καπνίσουν ελεύθερα. Τον χειμώνα ο τζίρος των μεγάλων καταστημάτων θα μειωθεί σοβαρά», σχολίασε ο κ. Ιωάννης Μπατσέλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα.

Τα αυτοκόλλητα

Σε πιο δύσκολη θέση είναι οι πελάτες του Χαράλαμπου Ευθυμιάδη, ιδιοκτήτη κλειστού κλαμπ στην ίδια περιοχή, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. «Ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί για τις διατάξεις του νόμου και βέβαια δεν έχουμε πάρει τα σχετικά αυτοκόλλητα σήματα. Είναι ρατσιστικό για τα μεγαλύτερα καταστήματα, όπως το δικό μας, να μην υπάρχει η επιλογή χαρακτηρισμού της επιχείρησης ως χώρο καπνιστών», τόνισε.

Πιο εύκολο ήταν για τους ιδιοκτήτες μπαρ στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης.

Τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρότερα των 70 τ.μ. κι επιπλέον βγάζουν τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. «Οι περισσότεροι ρωτάνε εάν το μπαρ είναι καπνιστών ή μη, ωστόσο προς το παρόν συζητούν σε παρέες τα νέα μέτρα κυρίως στην πλάκα. Αυτό θα συνεχιστεί όσο έχουμε τραπεζάκια έξω και το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Σιαβός, ιδιοκτήτης μπαρ.

Θέμα συζήτησης

Τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας ήταν φυσικά το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων, οι οποίοι έκαναν χιούμορ με τους ιδιοκτήτες. «Δεν καπνίζω, αλλά δεν έχω πρόβλημα να διασκεδάζω σε χώρους καπνιστών. Η νέα νομοθεσία για το κάπνισμα έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα τηρηθεί», σχολίασε η Λία Χαραλαμπίδου, πελάτισσα μπαρ στην παραλιακή. «Μου αρέσει ως ιδέα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Απλώς δεν νομίζω ότι θα τηρηθεί το μέτρο, είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», διαφώνησε η φίλη της Κατερίνα Καλογιάννη.

"ΤΑ ΝΕΑ".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη