9 Ιουλ 2009

Η Zougla, το troktiko και τα πνευματικά δικαιώματα...



H Zougla.gr πήρε ένα screenshot από δελτίο ειδήσεων του MEGA κι έβαλε watermark (υδατογράφημα), λες κι η εικόνα από έναν τηλεοπτικό σταθμό, έχει ...πνευματικά δικαιώματα !
Δικαιολογημένα τους κράζει το troktiko, εδώ>>>
κάνοντας και τη σχετική πλακίτσα....
Τι νόημα έχει να "προστατεύεις " τέτοιες φωτογραφίες;
Λες και έχουν δικαιώματα δημιουργού !
Αυτός που πρέπει να ζητά πνευματικά δικαιώματα είναι το MEGA, του οποίου την εικόνα αναμεταδίδει η zougla.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 2121/93, όμως:
Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την... υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. (εδώ η πηγή είναι σαφής, από το σηματάκι του σταθμού)
ΚΑΙ
Άρθρο 25: Χρήση για λόγους ενημέρωσης
1. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό: α) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό, για λόγους περιγραφής επίκαιρων γεγονότων με μέσα μαζικής επικοινωνίας έργων, που βλέπονται ή ακούγονται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος, β) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό με μέσα μαζικής επικοινωνίας προς το σκοπό της ενημέρωσης επί επίκαιρων γεγονότων πολιτικών λόγων, προσφωνήσεων, κηρυγμάτων, δικανικών αγορεύσεων ή άλλων έργων παρόμοιας φύσης, καθώς και περιλήψεων ή αποσπασμάτων από διαλέξεις, εφόσον τα έργα αυτά παρουσιάζονται δημόσια.

2. Η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό πρέπει, όταν αυτό είναι δυνατό, να συνοδεύονται από την ένδειξη της πηγής και του ονόματος του δημιουργού.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη