16 Αυγ 2009

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το ίδιο ...βιολί!

Η Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι ήταν 'απαραίτητη και σύμμετρη'

Πηγή: Ισραηλινά ΜΜΕ

Κυβερνητική έκθεση που είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας επιμένει ότι οι "ακατάπαυστες" πυραυλικές επιθέσεις της Hamas ήταν αυτές που εξανάγκασαν το Ισραήλ να χτυπήσει σκληρά τη Γάζα στις αρχές του χρόνου, αντικρούοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου αλλά αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 10 έρευνες.

Η έκθεση των 160 σελίδων χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ολοκληρωμένη Ισραηλινή κυβερνητική έρευνα

για την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1,100 Παλαιστίνιους.

Ήταν μια απόπειρα να απαντηθούν οι καταγγελίες των Παλαιστινίων, του ΟΗΕ και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο και για αδιάκριτα και σκόπιμα πυρά που σκότωσαν αμάχους και κατέστρεψαν περιουσίες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και μονάδες του πυροβολικού ισοπέδωσαν Παλαιστινιακά κυβερνητικά κτίρια και κατέστρεψαν ολοσχερώς ή προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες διαμερίσματα, σπίτια, επιχειρήσεις και εργοστάσια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι οι στρατιώτες τους χρησιμοποίησαν επιπλέον πυρά προκειμένου να περιορίσουν τις δικές τους απώλειες.

Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μαζί με 3 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από τις πυραυλικές επιθέσεις.

Το μέγεθος της καταστροφής πυροδότησε ένα κύμα καυστικών αναφορών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπερασπιζόμενη τις Ισραηλινές ενέργειες, η κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι, αν και δεν σκοπεύει να "ισχυριστεί ότι έχει το αλάθητο", ωστόσο, απορρίπτει όλες τις κατηγορίες αποδίδοντας τις υπερβολικές καταστροφές και απώλειες σε δικαιολογημένα λάθη που συμβαίνουν σε περιόδους πολέμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ εξετάζει περίπου 100 καταγγελίες ενώ έχει ξεκινήσει 13 έρευνες. Στρατιωτική δήλωση την Πέμπτη ανέβασε τον αριθμό των ερευνών στις 15.

"Το Ισραήλ είχε τόσο το δικαίωμα όσο και την υποχρέωση ν’ αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Hamas στη Γάζα προκειμένου να δώσει τέλος στις σχεδόν ακατάπαυστες πυραυλικές επιθέσεις της οργάνωσης", αναφέρεται στην ανακεφαλαίωση της έκθεσης επισημαίνοντας ότι από το 2000 ως το 2008 έπεσαν στο Ισραήλ πάνω από 12,000 ρουκέτες και οβίδες, συμπεριλαμβανομένων των 3,000 που έπεσαν μόνο το 2008.

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να υπερασπιστεί τους πολίτες του".

Η έκθεση υποστηρίζει ότι 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί απειλούνταν από τις ρουκέτες της Hamas, δεκάδες χιλιάδες είχαν τραυματιστεί ενώ χιλιάδες άλλοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Χαρακτηρίζει λοιπόν την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου και διήρκεσε τρεις εβδομάδες ως μια "απαραίτητη και σύμμετρη" απάντηση.

Ο αξιωματούχος της Hamas, Mushair al-Masri, απέρριψε την έκθεση επαναλαμβάνοντας την καταγγελία για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα. "Αυτή η έκθεση είναι γελοία και δεν αξίζει απάντησης", δήλωσε την Πέμπτη.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Παλαιστίνιος Πρόεδρος Mahmoud Abbas έχει καταδικάσει τις πυραυλικές επιθέσεις της Hamas επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η αντίδραση του Ισραήλ ήταν υπερβολική.

Η έκθεση αναλύει επί μακρόν τα μέτρα που πήραν οι Ισραηλινές δυνάμεις για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα υποστηρίζοντας παράλληλα ότι κάποιες από αυτές ήταν αναπόφευκτες καθώς οι μαχητές της Hamas κρύβονταν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται μόνο όταν "υπάρχει πρόθεση να μπουν πολίτες στο στόχαστρο" και το Ισραήλ δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση – σε αντίθεση με τη Hamas που με τις ρουκέτες της στόχευε ηθελημένα Ισραηλινούς πολίτες.

Η έκθεση εξηγεί και τις ζημιές στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ αποδίδοντας την ευθύνη στη Hamas που τοποθετούσε εκεί κοντά τους εκτοξευτήρες ρουκετών της.

Σε μια από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, η Ισραηλινή έκθεση απορρίπτει τις κατηγορίες για το θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστίνιων πολιτών από βόμβες λευκού φωσφόρου που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού.

Σε μια υποσημείωση, επισημαίνεται ότι "δεν φαίνεται να υπήρξαν τεκμηριωμένοι θάνατοι στη Γάζα που να προκλήθηκαν από έκθεση στο λευκό φώσφορο". Η έκθεση αναγνωρίζει ότι περιβλήματα οβίδων με υπολείμματα φωσφόρου θα μπορούσαν να είχαν βλάψει κάποιους και να είχαν προκαλέσει πυρκαγιές αλλά "ζημιές τέτοιου είδους δεν μπορούν να θεωρηθούν εκτεταμένες".

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μεταξύ των οργανώσεων που κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Σε έκθεσή της αυτό το μήνα, η οργάνωση αποδοκίμασε τη χρήση από τις Ισραηλινές δυνάμεις οβίδων μικρότερης ακριβείας και βομβών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές. Κατηγορεί, εξάλλου, το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως "ανθρώπινες ασπίδες" και εμπόδιζε συχνά αμάχους από τη λήψη ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εσωτερικές έρευνες για τη χρήση του λευκού φωσφόρου έχουν καταλήξει ότι "δεν υπήρξαν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου" με κάποιες, ωστόσο, να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην έκθεση αναλύονται, εξάλλου, τα μέτρα που πήραν οι Ισραηλινές δυνάμεις για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων με τη διανομή 2.5 εκατομμυρίων φυλλαδίων και την αποστολή 165,000 τηλεφωνικών μηνυμάτων που προειδοποιούσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν επικίνδυνες περιοχές. Επίσης, η ανθρωπιστική βοήθεια έρρεε απρόσκοπτα στη Λωρίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Σε σχετικά νέα, ο Ισραηλινός Στρατός αποφάσισε ότι, στην περίπτωση μιας μελλοντικής σύγκρουσης, θα προχωρήσει σε πιο αναλυτικές προειδοποιήσεις προς τους Παλαιστίνιους πριν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές. Σε πρόσφατες συζητήσεις για τα αποτελέσματα της επιχείρησης, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί ζήτησαν βελτίωση της διαδικασίας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές τους σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

Μια ερευνητική οργάνωση που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, η NGO Monitor, υποδέχτηκε μ’ ενθουσιασμό την Πέμπτη το έγγραφο χαρακτηρίζοντάς το ως μια καλοδεχούμενη αλλαγή στον τρόπο που η Ισραηλινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει "τη μεροληψία". Σύμφωνα με την οργάνωση, η έκθεση περιείχε "ουσιαστικές αποδείξεις της ερευνητικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε σε πάνω από 500 ανακοινώσεις της NGO κατά τη διάρκεια και μετά την πρόσφατη σύρραξη στη Γάζα".

Η NGO monitor επισήμανε ότι η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αποδείξεις για την υποτιθέμενη χρήση από τη Hamas "ανθρώπινων ασπίδων" στη Γάζα.

"Αντίθετα, η έκθεση παραθέτει δηλώσεις μαχητών της Hamas που παραδέχονται πυραυλικές επιθέσεις από σχολεία ενώ περιγράφουν περιστατικά στα οποία ζητούσαν από παιδιά να σύρουν καροτσάκια φορτωμένα με ρουκέτες στην περίπτωση που εντοπιστούν από τις Ισραηλινές δυνάμεις".


www.cohen.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη