16 Αυγ 2009

Ξεσηκωμός στην Τρίγλια για τον πετρελαιαγωγό!

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Τρίγλιας Χαλκιδικής στην πρόθεση επιχείρησης πετρελαιοειδών να τοποθετήσει υποθαλάσσιο πετρελαιαγωγό στην περιοχή τους.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και επαγγελματίες, αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της περιοχής, η οποία κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από τουρίστες που διατηρούν εξοχικές κατοικίες. Οι ίδιοι, μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα...

...και για τη δημόσια υγεία, αφού, όπως επισημαίνουν, μία διαρροή πετρελαίου από τον αγωγό, τμήμα του οποίου θα εγκατασταθεί στο βυθό της θάλασσας, θα σημάνει την αυτόματη μόλυνση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης έχουν περιέλθει εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Νέα Τρίγλια και περιλαμβάνουν κτίσματα και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων.

2.000 «όχι»

«Αυτή η εξέλιξη μας έχει αναστατώσει όλους και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία μίας τέτοιας επιχείρησης στην περιοχή μας», δήλωσε στον «Α» η εκπρόσωπος τοπικού συλλόγου, Λίλυ Γεωργιάδη. Μάλιστα, διάφοροι σύλλογοι έχουν ξεκινήσει ήδη τη συγκέντρωση υπογραφών και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής περίπου 2.000 κάτοικοι και παραθεριστές έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή τους στην επικείμενη επένδυση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνδεση του αγωγού μέσω κεντρικού ρέματος με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Ν.Τρίγλια, προκειμένου να μεταφέρονται τα εμπορεύματα από τα δεξαμενόπλοια που θα έρχονται στην περιοχή.

«Ανησυχούμε»

«Ολοι ανησυχούμε και φοβόμαστε για το χειρότερο», επισήμανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τρίγλιας, Απόστολος Νυστάζος, συμπληρώνοντας πως η τοπική κοινωνία δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια της επιχείρησης και τους ενδεχόμενους κινδύνους. «Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δε θα έχουμε διαρροές στη θάλασσα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον και τους κατοίκους;», αναρωτιέται ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις κατοικίες των δημοτών και των παραθεριστών.

Αρνηση και από το δημοτικό συμβούλιο

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται και η δημοτική αρχή Τρίγλιας. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε να εγκρίνει το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η εταιρία για την αξιοποίηση εγκαταστάσεων και την κατασκευή πετρελαιαγωγού. «Ηδη έχουμε ξεκινήσει σειρά επαφών και με διάφορους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το ζήτημα και να ζητήσουμε τη συμπαράστασή τους», δήλωσε στον «Α» ο δήμαρχος Τρίγλιας, Κώστας Σγουρής. «Ολόκληρος ο δήμος είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της καταστροφής της περιοχής μας», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή
http://respentza.blogspot.com/2009/08/blog-post_1651.html


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη