11 Αυγ 2009

Σπάνε τα... κοντέρ οι παραβάσεις στη Θεσσαλονίκη


Σπάνε τα... κοντέρ οι παραβάσεις που σημειώθηκαν στους δρόμους από την 1η Ιουνίου μέχρι χτες στο νομό Θεσσαλονίκης. Μέσα σε 70 ημέρες 834 οδηγοί βρέθηκαν να οδηγούν μεθυσμένοι, ενώ σοκ προκαλούν οι 5.912 κλήσεις που κόπηκαν για παράβαση του ορίου ταχύτητας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ταχύτητες εντός πόλης έφτασαν και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα!

Οι παραβάσεις συνολικά, για τις πρώτες 70 ημέρες του καλοκαιριού, έφτασαν τις 18.906. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου σημειώθηκαν 418 περιπτώσεις αντικανονικού προσπεράσματος και 103 περιπτώσεις κίνησης οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα. «Το καλοκαίρι σημειώνεται μεγάλος αριθμός παραβάσεων που αφορούν την επικίνδυνη οδήγηση. Ειδικότερα τα ξημερώματα, στη διαδρομή από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου βρίσκονται τα νυχτερινά μαγαζιά, προς το κέντρο και τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, γίνονται μέχρι και κόντρες από οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες», τονίζει αστυνομικός της Τροχαίας στον «Α».

Ανησυχία προκαλούν και οι 480 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη, κυρίως στα ανατολικά και το κέντρο της πόλης.

Χωρίς κράνος και ζώνη ασφαλείας

Ψηλά στη λίστα με τις τροχαίες παραβάσεις του καλοκαιριού βρίσκεται η οδήγηση χωρίς κράνος, όπως επίσης και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Συγκεκριμένα, από την αρχή του καλοκαιριού βρέθηκαν 1.167 οδηγοί μοτοσικλετών να οδηγούν χωρίς κράνος, ενώ ακόμη 1.044 οδηγοί αυτοκινήτων δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Με το κινητό ανά... χείρας

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των οδηγών που «συλλαμβάνονται» να οδηγούν ενώ μιλούν στο κινητό τηλέφωνο ή στέλνουν sms. Στο διάστημα των προηγούμενων 70 ημερών, η Τροχαία Θεσσαλονίκης εντόπισε 365 παραβάτες.

Ανησυχία για τα φορτηγά

Ανησυχία πάντως προκαλεί ο μεγάλος αριθμός παραβάσεων που καταγράφεται από φορτηγά οχήματα και λεωφορεία. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό ρεπορτάζ του «Α», ο στόλος των φορτηγών που κυκλοφορούν χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνος, ενώ οι ίδιοι οι οδηγοί ζητούν να αυξηθούν οι έλεγχοι της Τροχαίας, προκειμένου να συνετιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων. Από την 1η Ιουνίου καταγράφηκαν 2.722 παραβάσεις φορτηγών.

Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα

Ευχάριστο στοιχείο ωστόσο αποτελεί η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, τις πρώτες 70 ημέρες του καλοκαιριού του 2008 είχαν σημειωθεί 24 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, 22 με σοβαρά τραυματίες και 361 με ελαφρά. Για την αντίστοιχη περίοδο φέτος, τα θανατηφόρα είναι 14, τα ατυχήματα με σοβαρά τραυματίες 19 και με ελαφρά 286. Πέρυσι, από 1η Ιουνίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, 26 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ φέτος ο αριθμός έπεσε στους 16. Ακόμη, το 2008 27 τραυματίστηκαν σοβαρά και 474 ελαφρά, ενώ φέτος οι σοβαρά τραυματίες ήταν 19 και οι ελαφρά 345.

Αλαλούμ με τους φωτεινούς σηματοδότες

Στο μεταξύ, σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες των οποίων η λειτουργία είναι προβληματική. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται προβλήματα στους σηματοδότες που βρίσκονται στην Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την οδό Αιγαίου. Το ζήτημα με τα φανάρια αποτελεί εδώ και χρόνια «αγκάθι» για τη Θεσσαλονίκη, ενώ φωτεινοί σηματοδότες που καταστρέφονται από τροχαία ατυχήματα συχνά αντικαθίστανται με καθυστέρηση. Φωτεινοί σηματοδότες που γίνονται συχνά στόχοι των οδηγών βρίσκονται στην πάροδο των οδών Ωραιοκάστρου με Νικηφόρου Φωκά και στη συμβολή της λεωφόρου Δενδροποτάμου με την Καραολή και Δημητρίου, στη Σταυρούπολη. «Επικρατεί χάος όσον αφορά τη συντήρηση. Σε κάποιους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν εξειδικευμένα συνεργεία, πολλοί φωτεινοί σηματοδότες έχουν να συντηρηθούν και να ρυθμιστούν πολλά χρόνια», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Πέτρος Κρητικός. Εξάλλου, και τα συνεργεία της ΔΕΣΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση και επισκευή των φαναριών.

Πηγή φωτο: εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη