17 Αυγ 2009

Εκαστος στο ειδος του κι ο Πετρίδης στην μουσική


Ο Γιάννης Πετρίδης, εμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα στις αρχές της δεκαετίας του '70, ξεκινώντας ένα λειτούργημα θα έλεγα, αφού για πάρα πολλά χρόνια ήταν η μόνη έγκυρη πηγή μουσικής ενημέρωσης στη χώρα μας, προσφέροντάς μας απλόχερα τις γνώσεις του και μυώντας μας σε ακούσματα που πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να ανακαλύψει, συνεχίζοντας απτόητος μέχρι σήμερα για 4 δεκαετίες την πολύτιμη προσφορά του στην ιστορία της μουσικής.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Γιάννη Πετρίδη, έναν από τους κορυφαίους μουσικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και γνώστες μουσικής στον κόσμο, το πρόσωπο εκείνο που... για πολλούς στην Ελλάδα είναι ολόκληρη η ξένη μουσική . Εκαστος στο είδος του λοιπόν κι όπως ο Λουμίδης στους καφέδες, έτσι κι ο Γιάννης Διακογιάννης στα αθλητικά δρώμενα και ο Γιάννης Πετρίδης στην μουσική.
Οι δυο ραδιοφωνικότερες φωνές που σημάδεψαν τη ζωή μου, γιατί όπως και να το κάνουμε, εκτός των γνώσεων το πρώτο και απαραίτητο συστατικό για να δέσει μια ραδιοφωνική χημεία με τον ακροατή, είναι η χροιά της φωνής του εκφωνητή. Και η φωνή του Γιάννη είχε το "κάλεσμα", με κέρδισε με το πρώτο άκουσμα, μεστή, γλυκιά, καθαρή, με σωστή σύνταξη και άρθρωση, ταξιδιάρικη, μοναδική, κάτι σαν μαγνήτης, σκέτο κόλλημα, τόσο πολύ δε, που μετά από 3 δεκαετίες εξακολουθεί να είναι μακράν η καλυτερότερη.

Ο άνθρωπος που μας έμαθε να ακούμε "ξένη" μουσική.
Ο Γιάννης Πετρίδης -κατά γενική σχεδόν ομολογία- θεωρείται ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη διαμόρφωση της μουσικής παιδείας του τόπου, ο μουσικός παραγωγός που δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά το καινούργιο και το ποιοτικό, ανεξαρτήτως είδους μουσικής, άνετος, έγκυρος, αντικειμενικός και χωρίς ποτέ να χλευάζει ακόμη και την κακή μουσική.
Σε μια δύσκολη εποχή στα πέτρινα χρόνια της χούντας, από φτωχική οικογένεια με πατέρα κουρέα, ξεκίνησε να βρίσκει τα τραγούδια που άκουγε στους διάφορους σταθμούς (ράδιο Λουξεμβούργο, BBC, αμερικάνικους, κτλ.) στο Μοναστηράκι. Ποιος έφερνε τους δίσκους στο Μοναστηράκι? Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έκαναν τη θητεία τους στον αμερικανικό σταθμό του Ελληνικού και όταν ερχόταν η ώρα να φύγουν δημοσίευαν αγγελίες: «Οικογένεια αναχωρεί και πουλά τους δίσκους». Είχε μάθει κάθε στενό της Γλυφάδας και μάζευε οτιδήποτε πετούσαν από ξένη μουσική, ή τα έπαιρνε πάμφθηνα όπως ο ίδιος λέει. O Γιάννης είναι ένας πολύ ιδιόμορφος και ιδιαίτερος άνθρωπος. Κάθε μέρα θα κυλήσει ακούγοντας κανά 14ωρο μουσική μέσα στο νερό. Και εδώ και 34 χρόνια κάθε μέρα κάνει την ίδια εκπομπή, «Από τις 4 στις 5», στους 105,8 των FΜ. Υπήρξε εκδότης του θρυλικού «Ποπ και Ροκ», διευθυντής για 22 χρόνια της Virgin, έβγαλε καμίά 20αριά CD's για την ιστορία της μουσικής και 6 βιβλία.
Συχώρα με Γιάννη αν ξέχασα κάτι !
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη