«Απαξιωτική» χαρακτηρίζει την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, σε «αδύναμη κοινωνική παρουσία», η δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα, για το ενδεχόμενο κατασκευής αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή της Βισαλτίας.
Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, στην ερώτηση που κατέθεσαν στις 25/6 οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Πλεύρης και ο Σερραίος Ηλίας Πολατίδης, για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της δημάρχου Νιγρίτας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού, εξήγησε γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί αρχαιολογικό μουσείο στη Νιγρίτα, όπως ζήτησαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα ευρήματα της αρχαίας Τερπνής. «Σας γνωρίζουμε ότι, στο Νομό Σερρών λειτουργούν ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών, η Αρχαιολογική Συλλογή Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών και το... Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και, συνεπώς, η κατασκευή ενός ακόμη Μουσείου στην περιοχή, τοπικού χαρακτήρα, με χαμηλή επισκεψιμότητα, αδύναμη κοινωνική παρουσία, υψηλό κόστος και προβλήματα βιωσιμότητας δεν θεωρείται ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» δήλωσε συγκεκριμένα στην απάντηση του ο κ.Σαμαράς. Η δήμαρχος Νιγρίτας, σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού : «Η αναφορά σας στην παρ. 6 της απάντησης προς τους ερωτώντες βουλευτές περί «αδύναμης κοινωνικής παρουσίας», κατά την επιχειρηματολογία σας σε ό,τι αφορά στην κατασκευή νέου μουσείου, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των φορέων της περιοχής απαξιωτική».
Ολόκληρη η επιστολή της Αγγελικής Μήκα προς τον υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής :
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στο Δ.Δ. Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας, στην περιοχή «Παλαιόκαστρο», έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε 2 θέσεις οι οποίες έφεραν στο φως :
Α)Ευρήματα κλασσικών και ρωμαϊκών χρόνων και λείψανα τοίχους
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Τμήμα τειχισμένης ακρόπολης σημαντικότατου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ευημερούσας ζωής μιας χιλιετίας ( ευρήματα από το 6ο αι π.Χ. ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια)
Μνημειακό Δημόσιο κτήριο ρωμαϊκών χρόνων έκτασης περίπου 600 τμ.: πρόκειται για τη βασιλική με εξέδρα και τρεις οίκους, κληροδότημα επιφανούς πολίτη του 2ου αι μ.Χ. . Τα κτίσματα αυτά σπάνια για τον Ελλαδικό χώρο αλλά συνηθισμένα δημόσια κτήρια της ρωμαϊκής αγοράς χρησίμευαν ως εμπορικά κέντρα και συχνά σχετιζόταν με δημόσια λουτρά ( θέρμες)
Αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια , εστίες , μυλόπετρες και συγκρότημα «πατητηριού» ( αρχαίος ληνός)
Β) Μακεδονικός τάφος των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής έρευνας εντυπωσίασε στο Διεθνές Συνέδριο του 1996 για την Αρχαία Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε το 1996.
Ο παραπάνω χώρος στο Δ.Δ. Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος με τις Υ.Α. Α1/Φ18/68159/4-12-79 και ΦΕΚ 93/τΒ/31-1-80).
Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/45645/2398/27-3-1995, η περιοχή Παλαιόκαστρο Τερπνής Σερρών, χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ως συστηματική ανασκαφή υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου ( ΙΗ’ ΕΠΚΑ) Μαριάννας Καραμπέρη.
Παρ’ όλο όμως ότι ο παραπάνω αρχαιολογικός χαρακτηρίστηκε συστηματική ανασκαφή, οι ανασκαφές σταμάτησαν λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Ο προγραμματισμός της ΙΗ’ εφορίας, η οποία την εποχή εκείνη είχε την ευθύνη για τις προϊστορικές και κλασσικές αρχαιότητες του Νομού Σερρών και μετέπειτα της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, για τον συγκεκριμένο χώρο αφορούσε στην αναγκαία συντήρηση των ορατών μνημείων του χώρου, έργο άμεσης προτεραιότητας και στην ανάδειξη σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Για το σκοπό αυτό :
Έχει συνταχθεί από την ΙΗ’ εφορία Ολοκληρωμένη μελέτη στέγασης και ανάδειξης σε επισκέψιμο μνημείο του Μακεδονικού τάφου των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου.
Έχουν συνταχθεί από το 1997 προϋπολογιστικοί πίνακες με σκοπό την εκτέλεση των έργων α) Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου αρχαίας πόλης β) Αναστήλωση – ανάδειξη Μακεδονικού Τάφου.
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί καμία από τη παραπάνω εργασίες.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ο Αρχαιολογικός Χώρος της Τερπνής , αποτελεί ( πέραν της Αμφιπόλεως ) τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του Νομού Σερρών και έναν απ’ τους σημαντικούς της Μακεδονίας, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η διάθεση πιστώσεων για την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων και έργων ανάδειξης σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα παραπάνω έργα είναι αναγκαία τόσο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο Νομό Σερρών όσο και για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στην αρχαιοκαπηλεία.
Με αφορμή επίσης την υπ’ αριθμ. 712/23-6-2009 ερώτηση των Βουλευτών του ΛΑΟΣ κ. Σπυρίδωνα – Αδωνι Γεωργιάδη, κ. Ηλία Πολατίδη και κ. Αθανάσιου Πλεύρη και την υπ’ αριθμ.: ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ/Κ.Ε. /44 /17-7-2009 απάντησή σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω :
Α) Σε συνεργασία με την ΚΗ’ ΕΠΚΑ, ο Δήμος Νιγρίτας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανταλλαγή εκτάσεων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου με άλλες δημοτικές, οι οποίες προβλέπονται να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2009, έτσι ώστε να αρθούν τα προβλήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Β) Η αναφορά σας στην παρ. 6 της απάντησης προς τους ερωτώντες βουλευτές περί «αδύναμης κοινωνικής παρουσίας», κατά την επιχειρηματολογία σας σε ό,τι αφορά στην κατασκευή νέου μουσείου, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των φορέων της περιοχής απαξιωτική.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και το ενδιαφέρον σας για την συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του τόπους μας, στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορία μας μέσα στους αιώνες θεωρώ ότι θα παρέμβετε ο ίδιος προσωπικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η ΚΗ’ ΕΠΚΑ με σκοπό :
Την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων ( Στερέωση και αναστήλωση μνημείων, Συντήρηση πολυάριθμων ευρυμάτων )
Ανάδειξη της αρχαίας πόλης και του Μακεδονικού Τάφου σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα θεωρώ ότι εφ’ όσον ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως συστηματική ανασκαφική έρευνα, θα πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις σε ετήσια βάση ώστε να εξασφαλιστεί η διεπιστημονική συνεργασία για την περαιτέρω έρευνα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνετε ότι απαιτείται.
Με εκτίμηση,
Αγγελική Μήκα
Δήμαρχος Νιγρίτας
infoserres