20 Αυγ 2009

Έκθεση της Yesh Din: Μόνο το 8% των Παλαιστινιακών καταγγελιών κατά εποίκων καταλήγουν σε διώξεις

Haaretz
21.7.09
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din κατηγόρησε τη Δευτέρα την Κυβέρνηση για τις "λανθασμένες" μεθόδους που εφαρμόζει στην αντιμετώπιση της βίας που επιδεικνύουν οι έποικοι κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, μόνο το 8% των Παλαιστινιακών

καταγγελιών καταλήγουν σε διώξεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Τμήμα Εφέσεων της Εισαγγελίας τείνει "γενικά στην αποδοχή των αποφάσεων της αστυνομίας και των περιφερειακών εισαγγελέων για κλείσιμο των υποθέσεων". Σε πολλές, εξάλλου, περιπτώσεις, υποθέσεις παραβλέπονται λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων.

Η οργάνωση συνέστησε μια αλλαγή στη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ενδελεχής διερεύνηση υποτιθέμενων επιθέσεων Ισραηλινών πολιτών κατά Παλαιστινίων και των περιουσιών τους.

Μεταξύ των μέτρων που συνιστώνται είναι η μηνιαία επανεξέταση τουλάχιστον του 10% των υποθέσεων αυτών από ειδική ομάδα επιβολής του νόμου. Η Yesh Din πρότεινε η ομάδα αυτή να διατηρεί μόνιμη επαφή με το Τμήμα Εφέσεων της Εισαγγελίας "προκειμένου να διαπιστώνονται αποτυχίες και σφάλματα" στη διερεύνηση υποθέσεων που προέρχονται από τη Δυτική Όχθη.

"Αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, η κατάσταση απλά θα επιδεινωθεί", τόνισε ο συντάκτης της έκθεσης Lior Yavneh. "Στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος ή επιβολή του νόμου, είναι ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κανείς για να βγάλει μια απόφαση σχετικά με βίαιες πράξεις κατά Παλαιστινίων. Η εγκληματική δραστηριότητα αυτού του είδους θα αυξάνεται και θα επιδεινώνεται συνέχεια".

In its response to the group's report, the Justice Ministry said legal authorities were closely following specific cases, but emphasized that it was not in its authority to deal with every case on the matter.ΑπαντώνταςΑπαντώντας στην έκθεση της οργάνωσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι νομικές αρχές παρακολουθούν στενά συγκεκριμένες περιπτώσεις επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να ασχολείται με κάθε σχετική υπόθεση.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή μέτρων επιβολής του νόμου που αφορούν εξτρεμιστικές εποίκους και πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης περίπου 100 φυλακίων.

Τα φυλάκια δεν είχαν εγκριθεί ποτέ επίσημα αλλά λάμβαναν για χρόνια σιωπηρή ή ενεργητική κυβερνητική βοήθεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mark Regev δήλωσε τη Δευτέρα ότι, σύμφωνα με τον νόμο, ο Υπουργός Άμυνας Ehud Barak έχει δύο εβδομάδες προκειμένου να ξεκινήσει τη λήψη μέτρων για το θέμα και να υποβάλει σχετική έκθεση προς το υπουργικό συμβούλιο.


cohen.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη