23 Σεπ 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια νέα Εξωτερική Πολιτική


Του Πάνου Τριγάζη* για το antinews

Δεν είναι εκτός προεκλογικής ατζέντας τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής αν μιλήσουμε γι αυτά επί της ουσίας και όχι με εθνικιστικά και φοβικά σύνδρομα.

Αξίζει, λοιπόν, ιδιαίτερης προσοχής η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε «10 προτάσεις για την ...

εξωτερική πολιτική».

Κατά την γνώμη μας, ο ατλαντισμός ήταν το κύριο στοιχείο, που σφράγισε τις επιλογές του Υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα αυτό. Δεν άγγιξαν την κυβέρνηση, αλλά ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημαντικοί προβληματισμοί για ριζικούς επαναπροσδιορισμούς στην εξωτερική πολιτική, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται.

Στο ίδιο πλαίσιο – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- κινούνται και οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλάει για «νέα εθνική στρατηγική», αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το πρόγραμμά του ούτε από την δράση του στην προηγούμενη Βουλή. Θυμίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, ψήφισε την Συνθήκη της Λισσαβόνας, όπου κατοχυρώνεται η πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης.

Προτείνοντας μια νέα, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ακόλουθα:

Για μας η αντίσταση στον πόλεμο αποτελεί πρώτη προτεραιότητά, συνοδευόμενη από αιτήματα και πρωτοβουλίες αφοπλισμού, αποστρατικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης.

Τασσόμαστε εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους και συμμετοχή της σε πολεμικά σχέδια. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της κατάργησής του.

Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες και δράσεις που συνδέονται με τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Προτείνουμε την δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που μπορεί να προκύψει μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την απαλλαγή από πανάκριβες αγορές που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ ή από τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών», καθώς και με μια διαφορετική, σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων. Σταθερή μας θέση είναι ο έλεγχος των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων από διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Τοποθετούμαστε σταθερά υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού. στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Προτείνουμε την προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής Βαλκανικής πολιτικής, μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων. Είμαστε κατά της αναγνώρισης της παράνομης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης. Προωθούμε την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

Είμαστε σταθερά υπέρ μια αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Θέλουμε την Ελλάδα γέφυρα ειρήνης με τους λαούς της Μ. Ανατολής. Στηρίζουμε τον αγώνα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Δεν είναι απλές διακηρύξεις ή ευχολόγιο οι παραπάνω προτάσεις μας . Συνοδεύονται από πράξεις και δράση, στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, στα διάφορα fora της αριστεράς, στην κοινωνία. Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα ρεύματα της Ευρωπαϊκής αριστεράς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για την διεκδίκηση λύσεων. Πρέπει να είναι και αυτό ένα κριτήριο για την ενίσχυση του στις εκλογές.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη