25 Σεπ 2009

Τι θα γίνει με την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης; Θα δικαστούν ποτέ οι υπαίτιοι;

Ψάχνοντας στο Google για το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, έπεσα στο παλιό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, για τη γνωστή υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης (

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=61399), στο οποίο αναφέρεται ότι ο φερόμενος ως δράστης της υπεξαίρεσης μαμμούθ, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.΄

Γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο πρώτος εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για την υπεξαίρεση-μαμούθ εμφανίστηκε χθες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο αίτημα του για άρση της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και φέρεται να είπε: «Μη φοβάστε κύριοι δικαστές, δεν θα φύγω. Αν επρόκειτο να φύγω, θα το είχα ήδη κάνει». Το δικαστικό συμβούλιο, πάντως, παρά τους ισχυρισμούς του...
επικύρωσε τη διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, με την οποία απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, στον 45χρονο άλλοτε δημοτικό υπάλληλο «για λόγους ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος». Σε βάρος του 45χρονου και κατά παντός άλλου υπευθύνου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με τις ίδιες διατάξεις διώχθηκαν κάποιοι για υποθέσεις του χρηματιστηρίου και ασκήθηκαν απρόσωπες διώξεις (in rem) για μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτές των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π. και στις περισσότερες περιπτώσεις, είχαμε προφυλακίσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, την αυθόρμητη ομολογία του κ.Σαξώνη, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ....απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, χωρίς να προφυλακιστεί.

Το πολιτικό θέμα, που γεννάται, προφανώς ανοίγει και άνοιξε πολλές φορές ζωηρή συζήτηση. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση θα κάνει τη δουλειά της και θα καταγγείλει τη δημοτική αρχή για ανικανότητα.

Η δημοτική αρχή εύλογα θα απαντήσει ότι υπάρχει ένοχος, ότι θα τιμωρηθεί με τις βαρύτερες ποινές, ότι δεν είναι δυνατόν να καταλογίζονται ευθύνες στον δήμαρχο επειδή κάποιος "χρυσοδάκτυλος" σκανάριζε και πλαστογραφούσε εντάλματα του δήμου κ.λ.π.

Όμως έτσι, χάνεται "η μπάλα". Όπως και στην περίπτωση του Χριστοφοράκου, ας πούμε.

Σωστά διαμαρτύρτεται το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν μπορεί ένας καταζητούμενος "απατεώνας" ή "υπόδικος" κλπ, να ενοχοποιεί ...όποιον πάρει ο Χάρος, για να γλιτώσει το τομάρι του.

Η απόδοση ευθυνών, στον κ.Γείτονα ας πούμε, δεν μπορεί να γίνει εκ των προτέρων (πριν το δικαστήριο), επειδή το είπε ο Χριστοφοράκος ! Ε, όχι και να κανουμε θέσφατο, κάθε "καταγγελία" ενός υπόδικου !

Με την ίδια λογική πρέπει να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο σκάνδαλο της πόλης μας, για το οποίο αναμένουμε πολύ καιρό τώρα, απαντήσεις από τη δικαιοσύνη.

Είναι κατ' αρχήν δυνατόν, να μην έχει προφυλακιστεί ένας άνθρωπος, που κατεχράστη σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκατομμύρια ευρώ, δημόσιου χρήματος; Χρήματος, ημών των Σαλονικιών;

Με φήμες και δήθεν αποκαλύψεις, που "διαρρέει το περιβάλλον του", ότι εμπλέκονται πολλοί και "αν μιλήσω θα πάρω πολλούς στο λαιμό μου" κι άλλα παραμύθια της χαλιμάς, δεν έρχεται στο φως η αλήθεια.

Κάποιοι παλαιότερα, επί Σημίτη, όταν τους ενέπλεξαν στο σκάνδαλο του χρηματιστηριου, έλεγαν τα ίδια. Και τότε οι εφημερίδες, έγραφαν "ότι θα μιλήσει και θα πάρει πολλούς υψηλά ιστάμενους μαζί του". Τελικά, κανείς δεν μίλησε, απλά ..χρονοτριβούσαν και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς που θα μιλούσαν, αποδειχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν είχαν και μάλιστα, ζήτησαν να μπουν και στα ψηφοδέλτια του 2004 !

Είναι λοιπόν εντυπωσιακό, πώς οι πολιτικοί, για να εκμεταλλευτούν (θεμιτό ως ένα σημείο) τις "ματσακονιές ", ενός υπαλλήλου, που του άρεσαν πολύ τα μπουζούκια και το καζίνο, κατορθώνουν να υποβαθμίζουν το ίδιο το γεγονός, που έχει τεράστια ηθική απαξία και να βλέπουμε πάλι τα ίδια και τα ίδια μονότονα παραπολιτικά σχόλια, για ευθύνες ...κλπ.

Ευθύνες υπάρχουν, αλλά δεν κοιτάμε καλύτερα το φεγγάρι, που μας δείχνει η ανάκριση αντί να κοιτάμε το δάχτυλο που το δείχνει;

Και το φεγγάρι είναι ο κύριος, που επί χρόνια ρήμαζε τα ταμεία των φορολογουμένων Σαλονικιών και κυκλοφορεί άνετος και ωραίος.

ΤΕΛΟΣ, δεν θα μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές κόντρες εντός του δήμου ή το ποιός είναι σήμερα, ή θα είναι αύριο δήμαρχος.

Μας ενδιαφέρει να επιστραφούν πίσω τα λεφτά μας, από όσους (όλους) ξύπνιους υπαλλήλους, νομίζουν ότι είναι "μαγκιά" να κλέβεις τα λεφτά του φορολογούμενου.

Τα φώτα πρέπει να πέφτουν στον δράστη κι όχι μόνο σε αυτούς, που κατηγορεί, για να ελαφρύνει τη θέση του ! Τον δράστη τον ξεχάσαμε....

Όποιος "δαγκώνει" δηλαδή τα δημόσια ταμεία θα κυκλοφορεί ελεύθερος; Σε ποιά χώρα γίνονται αυτά; Τι σόι δικαιακό σύστημα έχει αυτή η χώρα; Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να μάθουμε τι έγιναν επιτέλους τα λεφτά μας; Τα λεφτά μας, που διαχειριζόταν ο κύριος με τα ακριβά γούστα;

Και φυσικά να τιμωρηθούν πολιτικά και όσοι διορίζουν τέτοια άτομα σε δημόσιες υπηρεσίες, που χειρίζονται το χρήμα του κοσμάκη. Να προσέχετε ποιούς βάζετε σε θέσεις κλειδιά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη