26 Σεπ 2009

Ποιοί εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία;


ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Mπαίνουμε πιά στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Εκλογές, που προκηρύχθηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα, να πιάσουν στον ύπνο, πολλούς πολιτευτές, ιδιαίτερα τους νέους, που δεν είχαν τον κατάλληλο χρόνο για να προετοιμαστούν. Έτσι, προβάδισμα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν οι εν ενεργεία βουλευτές, αλλά και οι πρώην βουλευτές, που διατηρούν σε καλή κατάσταση το μηχανισμό τους.

Στο taxalia, την κορυφαία ιστοσελίδα της Μακεδονίας, μελετούμε με προσοχή όλα τα εκλογικά δεδομένα, από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, συγκεντρώνουμε απόψεις, εκτιμήσεις, πληροφορίες, μετρήσεις, από αξιόλογους ανθρώπους σε όλη τη Μακεδονία.

Μια διαδικασία κουραστική, αλλά και ενδιαφέρουσα, καθώς καταλήξαμε σε μια σειρά άρθρων και πολιτικών αναλύσεων, που έχουν αρκετό ενδιαφέρον για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας και πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τις εκτιμήσεις μας σε 3 μέρη: σήμερα ξεκινάμε από τη Δυτική Μακεδονία.

Κάνουμε την πολιτική ακτινογραφία της Δυτικής Μακεδονίας, από την οποία δεν μπορεί να λείπουν οι εκτιμήσεις μας, για τα αποτελέσματα. Φυσικά, εμπεριέχουν το ρίσκο της ανατροπής, μια και "η κάλπη είναι έγκυος και κανείς δεν ξέρει τι κυοφορεί". Μόνο που,με την εξέλιξη της επιστήμης, όποιος διαθέτει υπέρηχο, μπορεί να δει τι κυοφορείται !.

Ας δούμε λοιπόν, τι θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία (κλικ στο περισσότερα):

Tι έγινε το 2007:

1. ΚΟΖΑΝΗ
Στην Κοζάνη από τη ΝΔ εξελέγησαν ο Γιώργος Κασαπίδης με 21.000 σταυρούς, ακολουθούν ο Νίκος Τσιαρτσιώνης με 16.078 και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος με 13.928 σταυρούς. Στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήρθε πρώτος με 16.142 σταυρούς, ενώ πολύ καλά τα πήγε ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης που εκλέγεται δεύτερος με 13.919 σταυρούς.

2. ΓΡΕΒΕΝΑ
Στα Γρεβενά η ΝΔ κέρδισε ξανά τη μονοεδρική, όπου επανεξελέγη ο Χρήστος Φώλιας.
3. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Στην Καστοριά τις δύο έδρες μοιράζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από τη ΝΔ εκλέχθηκε η μοναδική γυναίκα στη Μακεδονία Παρασκευή Μπουζάλη με 7.027 σταυρούς, αφήνοντας εκτός Βουλής τον επί δύο τετραετίες Ανέστη Αγγελή. Από το ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη ο Φίλιππος Πετσάλνικος με 6.111 σταυρούς.


4. ΦΛΩΡΙΝΑ
Στη Φλώρινα επίσης τις δύο έδρες μοιράζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με άνεση ξανακέρδισε την πράσινη έδρα ο Γιώργος Λιάνης με 6.401 ψήφους, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει ανατροπή, καθώς εξελέγη ο Στάθης Κωνσταντινίδης με 6.561 ψήφους, αφήνοντας πίσω τον Ν. Κορτσάρη κατά 284 σταυρούς.

Τι θα γίνει όμως στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, με βάση, αναλύσεις, πληροφορίες και εκτιμήσεις, ανθρώπων που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί πολύ ;

Να οι εκτιμήσεις μας (που φυσικά κάποιους θα χαροποιήσουν, κάποιους θα στεναχωρήσουν, αλλά έτσι είναι....ο πολιτικός αναλυτής κρίνεται στο τέλος για την εγκυρότητά του !)

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Στην Κοζάνη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ή 5η έδρα θα αλλάξει χέρια και θα πάει στο ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι, είναι "βαριά " ονόματα και το γεγονός ότι οι εκλογείς μπορούν να βάλουν δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, κάνει την αναμέτρηση στο Νομό, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι:

ΝΔ: ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΦΩΤΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ.

ΠΑΣΟΚ: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΙΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΜΠΟΥΡΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΠΟΝΤΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ.

Τις δύο έδρες, που θα πάρει η ΝΔ, θα καταλάβουν, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Κασαπίδης. Ο πρώην Υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης, θα παλέψει, αλλά δύσκολα θα μπει στην πρώτη δυάδα και θα μείνει εκτός βουλής.
Για τις τρείς έδρες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει "σφαγή"! Ο νεοεισελθών Πάρις Κουκουλόπουλος, έχει τη στήριξη όλων και λογικά θα "θερίσει". Ο Αλέκος Αθανασιάδης, ο Γιάννης Βλατής και ο Λάζαρος Λωτίδης θα παλέψουν για τις άλλες δύο. Κατά πάσα πιθανότητα η 3η πολύτιμη έδρα, θα παιχθεί μέχρις εσχάτων μεταξύ Λωτίδη και Βλατή.


ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Στα Γρεβενά η κυριαρχία Φώλια, στη Ν.Δ. ήταν μέχρι λίγο καιρό αδιαφιλονίκητη. Ο Υπουργός έκανε πολλά για το νομό. Ιστορικά όμως τα Γρεβενά, αποτελούν "βαρόμετρο" των εθνικών εκλογών και την κυριαρχία στο Νομό, θα ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, η ΝΔ θα χάσει την έδρα στα Γρεβενά και ο πρώην Υπουργός, δεν θα είναι ούτε βουλευτής.


Υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, είναι:


Ν.Δ. ΦΩΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ
ΠΑΣΟΚ: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΝΤΑΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Την έδρα θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, και λογικά το στέλεχος της ΔΕΗ, Θανάσης Χαντάβας, με υψηλές διασυνδέσεις στην Ιπποκράτους, στην ΚΕΔΚΕ, αλλά και στο σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, έχει έτοιμο το βουλευτικό κοστούμι. Η αξιόλογη Μαρία Παπαγεωργίου και ο μαχητικός Δημήτρης Ψευτογκάς, θα περιμένουν τις επόμενες εκλογές.


ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν αλλάξουν οι συσχετισμοί. Όλα δείχνουν ότι βουλευτές θα είναι ξανά, η Βίβιαν Μπουζάλη, που θα δυσκολευθεί πάρα πολύ από τον Ανέστη Αγελλή (50-49 το ματς!) κι ο Φίλιππος Πετσάλνικος, που παίζει χωρίς αντίπαλο.


Υποψήφιοι είναι:

ΝΔ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΟΥΖΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΖΗΣΗΣ

ΠΑΣΟΚ: ΚΟΒΑΤΣΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΡΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΛΥΓΟΥΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι ρίζες Λιάνη, είναι τόσο βαθιές στη Φλώρινα, όσο και οι ρίζες στην ελιά της Ακαδημίας. Δεν χρειάζεται να μπει στο γήπεδο για να κερδίσει, αν και ο Γιάννης Στρατάκης, έχει καλό σουτ !

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. η μάχη θα είναι επίσης χωρίς ενδιαφέρον. Προβάδισμα έχει ήδη ο σημερινός βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης.


Υποψήφιοι στη Φλώρινα είναι:

ΝΔ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΡΙΖΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ (ΖΕΤΤΑ)
ΠΑΣΟΚ: ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΥΛΩΝΑ–ΜΟΥΣΙΟΥ ΟΛΓΑΣ, ΟΥΜΠΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



την επόμενη εβδομάδα: τι θα γίνει στην Κεντρική Μακεδονία. Στο taxalia φυσικά.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη