Το Δ.Π.Θ. προχωρά ήδη στην προκήρυξη διαγωνισμών για επισκευές και εξοπλισμό, ώστε να παραδοθεί σε άριστη κατάσταση εντός της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς
Ο πρύτανης Κωνσταντίνος Σιμόπουλος μίλα για τα οικονομικά προβλήματα που ξεπεράστηκαν, την αντίδραση του πανεπιστημίου για τα κολέγια, την πορεία των δύο νέων...
τμημάτων και τα έργα ΣΔΙΤ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου
Τη παράδοση του πανεπιστημιακού κλειστού κολυμβητηρίου στη φοιτητική κοινότητα και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και την απρόσκοπτη λειτουργία του, μετά από χρόνια απραξίας, επιτρέπουν πλέον τα οικονομικά του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που αποδεικνύει ότι έχει βάλει μία τάξη και μπορεί πλέον να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Το επιβλητικό κτίριο του κολυμβητηρίου, στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη, παρέμενε κλειστό, καθώς η πολυέξοδη λειτουργία του επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ.. Οι φοιτητές κυρίως του ΤΕΦΑΑ εξυπηρετούνταν στο δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο για τα μαθήματα και την πρακτική τους εξάσκηση, χωρίς φυσικά να κρύβουν την δυσαρέσκεια τους, που ενώ το πανεπιστήμιό τους διέθετε άριστες εγκαταστάσεις, ωστόσο αυτές δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν. Ακόμα και στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για το θέμα της θέρμανσης είχαν εναποθέσεις τις ελπίδες τους στο παρελθόν καθηγητές και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
Η λειτουργία όμως του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου πλέον έχει πάρει το δρόμο του, αφού οι διαγωνισμοί για επιδιορθώσεις και εξοπλισμό προχωρούν και στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα σε αυτή την ακαδημαϊκή χρόνια. Η είδηση δόθηκε από τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνου Σιμόπουλου, ο οποίος εξήγησε ότι ο λόγος που παρέμενε κλειστό, ήταν, «αυστηρά οικονομικός και δεν περνούσε μέσα από την εκταμίευση ενός κονδυλίου, αλλά ουσιαστικά από την εξασφάλιση του κατάλληλου προσωπικού που θα συντηρεί, θα διαφυλάγει και θα λειτουργεί το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, αυτή την στιγμή, να έχουμε ξεπεράσει πολλά προβλήματα, κυρίως τα οικονομικά, ήδη προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να διορθώσουμε πράγματα τα οποία είχαν υποστεί βλάβες μέσα στο κολυμβητήριο σε πρώτο βήμα, και σε δεύτερο βήμα να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο το πανεπιστημιακό άμεσα και να το παραδώσουμε στους φοιτητές και σε όσους από την τοπική κοινωνία μπορούν να το χρησιμοποιήσουν».
Το κολυμβητήριου του ΤΕΦΑΑ διαθέτει 25άρα πισίνα όπως και μικρή πισίνα, που είναι βοηθητική για ανάγκες εκγύμνασης, ενώ υπάρχει πρόσβαση και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα είναι κατασκευασμένη, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να μπει μέσα και σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ είναι και κυλιόμενη για να μπορεί να μπει μέσα ο οποιοσδήποτε που δεν ξέρει μπάνιο και να ξεκινήσει την εκμάθηση. Το ΤΕΦΑΑ στο παρελθόν έχει ζητήσει την συνεργασία του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη, προκειμένου μέσω ερευνών να βρεθούν τρόποι θέρμανσης του κολυμβητήριου οικολογικοί και λιγότερο δαπανηροί, μέσω εναλλακτικών πηγών.
ΠΡΥΤΑΝΗΣ Δ.Π.Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η προεκλογική δέσμευση για υποστήριξη της δημόσιας παιδείας, περιμένουμε να γίνει πράξη
Με ακύρωση της απόφασης χορήγησης αδειών λειτουργίας στα κολλέγια, που είχε καυτηριάσει έντονα η τωρινή κυβέρνηση
«Οι προθέσεις της τωρινής κυβέρνησης ήταν φανερές από την προεκλογική περίοδο κι από τον τρόπο που καυτηρίασε την έκδοση της απόφασης για τα κολέγια από τον προηγούμενο υπουργό. Αυτό φαντάζομαι τους οδηγεί σε μονόδρομο, δηλαδή στην ακύρωση αυτής της υπογραφής, απλά περιμένουμε να το δούμε». Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ως συνέχεια του ψηφίσματος που εξέδωσε η σύγκλητος, με την οποία εξέφραζε την έντονη αποδοκιμασία της για την χορήγηση αδειών λειτουργίας των κολεγίων και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό και ζητά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής. Η συνέντευξη με τον πρύτανη κ. Σιμόπουλο επεκτάθηκε και άλλα ζητήματα πιο τοπικά, που αφορούν την πορεία λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων, αλλά και την εξέλιξη των ΣΔΙΤ, που αφορούν την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε ολόκληρη τη Θράκη, με έμφαση στην Αλεξανδρούπολη.
Αφορμή γι' αυτή την συζήτηση είναι το ψήφισμα που εξέδωσε η σύγκλητος του πανεπιστημίου κι αφορά τις άδειες των κολεγίων. Αλλαγή ηγεσίας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πείτε μας λίγο την άποψη του πανεπιστημίου της Θράκης.
-Η άποψη μας ήταν και είναι η ίδια. Θεωρούμε το να μπούμε στην επόμενη φάση, δηλαδή, την χρησιμοποίηση μιας παράλληλης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα χρησιμοποιείται από ιδιωτικούς φορείς, τα επονομαζόμενα κολέγια, μας βρίσκει αντίθετους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντισταθήκαμε με καταγγελία στην υπογραφή της χορήγησης αδειών σε 40 κολέγια από τον πρώην υπουργό παιδείας και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση από την νέα υπουργό παιδείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση με βάση όσα έχει πει και με την άποψη της για την υποστήριξη της δημόσιας παιδείας και την υποστήριξη των πανεπιστημίων θα πάει πάρα πολύ πίσω αυτό το θέμα και θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην ενίσχυση της χρηματοδότησης και την λειτουργικότητα των δημόσιων πανεπιστημίων, γι' αυτό εξ' άλλου θα κριθεί πάρα πολύ σύντομα, όχι μόνο από εμάς, την διοίκηση των πανεπιστημίων συνολικά, αλλά και από τους φοιτητές συνολικά.
Υπήρξε κάποια συνάντηση με την τωρινή ηγεσία του υπουργείου;
-Δεν υπήρξε καμία συνάντηση, είναι πάρα πολύ νωρίς, στις πρώτες μέρες, έχει ζητηθεί συνάντηση από την σύνοδο πρυτάνεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό. Οι προθέσεις του υπουργείου ήταν φανερές κι από την προεκλογική περίοδο και από τον τρόπο που καυτηρίασαν την έκδοση της απόφασης από τον προηγούμενο υπουργό, φαντάζομαι τους οδηγεί σε στυλ μονόδρομου στην ακύρωση αυτής της υπογραφής, απλά περιμένουμε να το δούμε.
Πως προχωράει η λειτουργία των δύο νέων τμημάτων στις παλιές εγκαταστάσεις ΤΕΦΑΑ, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς;
-Θυμάστε πάρα πολύ καλά ότι αμφισβητήθηκε το κατά πόσο μπορεί να είναι έτοιμα. Λειτουργούν κανονικά, έχουν δημιουργηθεί οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα που χρειάζονται, τα γραφεία, οι χώροι για τις βιβλιοθήκες, είμαστε σε μια φάση όπου η εξέλιξη της λειτουργίας τους πηγαίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο προβληματισμό. Οι εγγραφές έγιναν κανονικά, έχουμε ξεκινήσει τα μαθήματα κανονικά, αυτό που περιμένουμε και εκκρεμεί και θα θέλαμε να ζητήσουμε από το νέο υπουργείο μια ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι να μας αποσταλεί το προσωπικό, τα έξι άτομα που μας είχαν δώσει και τα οποία εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ. Να έρθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί αυτή την στιγμή τα τμήματα λειτουργούν με αποσπάσεις υπαλλήλων από τα άλλα τμήματα, οι οποίες αποσπάσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στα άλλα τμήματα, από όπου έχουμε πάρει αυτούς τους υπαλλήλους. Περιμένουμε λοιπόν να έρθει γρήγορα η έγκριση, να προσλάβουμε αυτούς τους έξι υπαλλήλους και να στείλουμε τους αποσπασμένους υπαλλήλους στις θέσεις που εργαζόταν για να αποκαταστήσουμε τα όποια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί.
Τι γίνεται όσον αφορά τα ΣΔΙΤ που είχαν υπογραφεί και αφορούσαν την έναρξη φοιτητικών εστιών σε διάφορες πόλεις της Θράκης;
-Το έργο αφορά φοιτητικές εστίες για όλο το πανεπιστήμιο, από την Ξάνθη έως την Ορεστιάδα, με ιδιαίτερο βάρος στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν υπάρχουν καθόλου εστίες. Είμαστε στην φάση του ελέγχου των φακέλων που έχουν υποβληθεί για τον διαγωνισμό αυτό. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τον έλεγχο των φακέλων να δούμε ποιοι μένουν στον διαγωνισμό, ώστε να κληθούν να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με την αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και ότι αυτά τα χρήματα που θα δοθούν για την λειτουργία και την κατασκευή των ΣΔΥΤ, έχουν προϋπολογιστεί και υπάρχουν. Είναι θέμα χρόνου δηλαδή, δεν έχει ανασταλεί τίποτα, προχωράμε κανονικά τον διαγωνισμό.
πηγη : http://www.xronos.gr/detail.php?ID=49610