11 Οκτ 2009

Άρθρο του Γιάννη Σακιώτη, αναπληρωτή προέδρου των Δημοκρατικών

Του Γιάννη Σακιώτη*

Πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, πολλοί ενεργοί πλην απογοητευμένοι προοδευτικοί πολίτες, σκέφτονταν φωναχτά, ότι η διαβλεπόμενη τότε επικράτηση του ΠΑΣΟΚ θα επερχόταν εξαιτίας της αποκόλλησης του “μεσαίου χώρου” από τον Καραμανλή και την...

μετακίνηση του στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, ως πράξη επιλογής της μόνης εναλλακτικής λύσης στα ερείπια που άφηνε πίσω της η -όπως αποκαλύπτεται καθημερινά- απίστευτης ολικής αποδόμησης του κράτους “διακυβέρνηση” Καραμανλή.

Οι εκλογές έγιναν, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε μια πολύ μεγάλη νίκη και ο νέος πρωθυπουργός ξεκίνησε την θητεία του αιφνιδιάζοντας θετικά τους μέχρι εχθές απογοητευμένους, αφενός προχωρώντας σε πρωτοφανείς θεσμικές τομές, όπως η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου περιβάλλοντος, όπου συμπεριλήφθηκε και η ενέργεια, αφετέρου εξαγγέλλοντας για πρώτη φορά διαδικασίες απομάκρυνσης -έστω και μερικής- από τα κομματικά τείχη, προκηρύσσοντας τις θέσεις γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών στο διαδίκτυο.

Με αυτές τις κινήσεις, ο πολιτικός χρόνος άλλαξε και πάλι. Αντί να εισέλθουμε σε έναν “αραιό” πολιτικό χρόνο, όπου οι νικητές των εκλογών θα απολαμβάνουν κατά το «έθιμο» την ποικιλότροπη λαφυραγωγία τους, μπαίνουμε σε φάση “πυκνού” πολιτικού χρόνου, καθώς φύτρωσε πλέον η προσδοκία στους πολίτες ότι “γίνονται πράγματα”. Επίσης, διαμορφώνεται η γενική αίσθηση μιας μεγάλης επερχόμενης κινητικότητας στην κρατική μηχανή, προς την κατεύθυνση των δύο από τις τρεις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, την πράσινη ανάπτυξη και την αναδιοργάνωση του κράτους, με στόχο την διαφάνεια, την αξιοπρέπεια του πολίτη και την άνοδο της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι ο Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε πρακτικά τις κεντρικές προγραμματικές ιδέες των Δημοκρατικών (www.dimokratikoi.gr) σε αυτά τα πεδία, οι οποίες παρουσιάσθηκαν στην ιδρυτική διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2009. Η υιοθέτηση από τον νέο πρωθυπουργό της συγκεκριμένης ατζέντας επιβεβαιώνει την υψηλή “προστιθέμενη αξία” της εργασίας που καταβλήθηκε από αυτό το νεοπαγές κόμμα πολιτών, το οποίο έχει ιδρυθεί και κινείται με πυξίδα την αναγκαιότητα σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, την αειφορία και την κοινωνική συνοχή. Για όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί έχουν καταθέσει -και θα συνεχίσουν να καταθέτουν- στην δημοσιότητα, υπεύθυνα εξειδικευμένα μέτρα και πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να ξαναβρεί τον πολιτικό βηματισμό της προς την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, θα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, μην διστάζοντας να επικροτεί κάθε θετική επιλογή και να βέβαια να επικρίνει κάθε αρνητική εξέλιξη.

Η τρίτη εξαγγελία του σημερινού πρωθυπουργού, που ήταν και το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, η διάσωση της οικονομίας και η οικοδόμηση προοπτικών ανάπτυξης, μένει να δούμε πώς θα εξυπηρετηθεί, καθώς το τοπίο που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, είναι απελπιστικό. Ενδεικτική της αθλιότητας με την οποία η ΝΔ διαχειρίστηκε τα δημοσιονομικά είναι η εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 12%! Αυτός ο υποτίθεται θεσμικός παράγων της οικονομίας μας δηλαδή παραδέχθηκε ότι δεχόταν τα ψέματα του απελθόντος υπουργού οικονομίας, που μας έλεγε προεκλογικά ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 6%…

Οι προσδοκίες λοιπόν των ενεργών πολιτών ξαναέγιναν υψηλές. Στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό τους υπουργούς και τον τρόπο με τον οποίον θα πολιτευθούν το επόμενο διάστημα εναπόκειται να τις δικαιώσουν ή να τις διαψεύσουν. Στο χέρι τους είναι να οικοδομήσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να επιτύχουν δηλαδή την βασική προϋπόθεση που απαιτείται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, που τους αγκαλιάζει σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από την πολύπλευρη καταστροφή που επέφεραν στον τόπο οι κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, το ακροατήριο που περιμένει με ελπίδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του ΠΑΣΟΚ. Μακάρι να πετύχει η νέα κυβέρνηση, εν μέσω πολύ δύσκολων εσωτερικών και διεθνών συγκυριών. Αυτή νομίζω είναι σήμερα η ευχή όλων των προοδευτικών Ελλήνων, πέρα από οποιεσδήποτε κομματικές εντάξεις.

Βέβαια, οι ευχές είναι απίθανο να ευοδωθούν χωρίς την ευρεία συμπαράταξη των ικανών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, κάτι το οποίο επαγγέλεται ο Γ. Παπανδρέου. Αυτό είναι και το μεγάλο του στοίχημα για το restart που χρειάζεται η χώρα.

* Διδάκτωρ πολιτικός επιστήμων – περιβαλλοντολόγος, αναπληρωτής πρόεδρος Δημοκρατικών
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη