19 Οκτ 2009

Καταδίκη γιατρού για λάθος διάγνωση στη Θεσσαλονίκη

Χειρουργός του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για το θάνατο 65χρονου ασθενούς, εξαιτίας λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός είχε χορηγήσει δις εξιτήριο στον άτυχο άνδρα, έπειτα από επέμβαση χολής, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, εκτιμώντας και τις δύο φορές ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή.
Όπως αναφέρει η δικογραφία, η επέμβαση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2003 και τρεις μέρες μετά ο 65χρονος - έχοντας λάβει εξιτήριο - εμφάνισε διάφορα συμπτώματα, για τα οποία ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε από τη σύζυγο του ασθενούς. Ο γιατρός δε ζήτησε την άμεση διακομιδή του σε νοσοκομείο, ώστε να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, αλλά εκτίμησε - εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε - ότι επρόκειτο για συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Τέσσερις μέρες αργότερα, κι ενώ τα συμπτώματα παρέμεναν, ο 65χρονος εισήχθη στο εφημερεύον «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε αναλυτικές εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες -διαπιστώθηκε- ότι έπασχε από οξεία χειρουργική κοιλία, συνέπεια διαπύησης του εγχειρητικού τραύματος από κοινά βακτηρίδια. Μάλιστα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί εκ νέου στο «Παπανικολάου», ώστε να τον παρακολουθήσει ο κατηγορούμενος - γιατρός, που ήταν ενήμερος του ιστορικού του ασθενούς. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος επέμεινε στην αρχική του διάγνωση, του χορήγησε την ίδια ιατροφαρμακευτική αγωγή και του έδωσε εξιτήριο, την 1η Δεκεμβρίου. Η κατάσταση της υγείας του 65χρονου, ωστόσο, επιδεινώθηκε ραγδαία και μία μέρα αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη