Τρία πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ παρεμβαίνουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Ν.Δ.
Πρόκειται για τους Δ.Γαλαμάτη, Ι.Οικονόμου, Σ.Σταυρίδη
Να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες
Η ΝΔ βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορικής της διαδρομής .
Μετά την πιο οδυνηρή εκλογική της ήττα, καλείται να βρει νέο βηματισμό .
Η ανάγκη για μια ντόμπρα ενδοσκόπηση είναι επιτακτική.
Οι οποίοι στρουθοκαμηλισμοί και οι...
υποκριτικοί δήθεν καθωσπρεπισμοί, επιβάλλεται να μπουν στο περιθώριο.
Να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες. Όχι πετροβολώντας ανθρώπους ή βγάζοντας απωθημένα του τύπου «γιατί πήρε τη τάδε θέση αυτός και όχι εγώ». Αλλά για να δούμε ποια ήταν τα λάθη και ποιες συμπεριφορές, ποια προσέγγιση, ποια αντίληψη για την πολιτική και τη ζωή οδήγησαν σε αυτά.
Ή θα υποστούμε αυτή την επώδυνη βάσανο ή θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση, απαξίωση ακόμη και διάλυση.
Νομοτέλειες του τύπου «τα μεγάλα κόμματα δεν χάνονται και βρίσκουν το δρόμο τους» δεν θα βρουν εφαρμογή, χωρίς συγκεκριμένες γενναίες πράξεις και τολμηρές επιλογές.
Ανάλογες νομοτέλειες, που δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες στρατηγικές και πρωτοβουλίες, περί «ανίκητου Καραμανλή» και «ανεπαρκή Παπανδρέου», οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου….
Η ευθύνη όλων είναι ακόμη μεγαλύτερη, μετά την οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να απαξιώσει σωρευτικά τη διακυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 2004 – 2009, προσάπτοντας της την κατηγορία της «καταστροφικής περιόδου, στα όρια εθνικού εγκλήματος», αθωώνοντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ για τα 20 χρόνια διακυβέρνησης που προηγήθηκαν.
Οι φιλελεύθεροι πολιτικοί δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιχειρούμενη ενοχοποίηση των ιδεών μας και την επιβολή αισθήματος ντροπής στους πολίτες που τις στηρίζουν.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η απλή διαδοχή προσώπου στην ηγεσία του κόμματος, αλλά αυτό να συνδυαστεί με την παρουσίαση από κάθε υποψήφιο συγκεκριμένης πλατφόρμας για το πώς αντιλαμβάνεται τη ΝΔ, αλλά και την Ελλάδα, της επόμενης μέρας, ώστε να προκύψει και η φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης που θα κάνουμε.
Ούτε προσθέτει η εσωστρέφεια για το ποιου είδους φιλελευθερισμός είναι εκείνος που εκφράζει η ΝΔ.
Είμαστε μια μεγάλη, πολυσυλλεκτική παράταξη, που εκφράζει εκατομμύρια δημοκρατικούς, δεξιούς, κεντρώους, φιλελεύθερους, ακόμα και ιδεολογικά ανένταχτους ανθρώπους.
Εάν το να πιστεύεις ότι, οι νόμοι των συμμοριών που καταστρέφουν περιουσίες, προπηλακίζουν ανθρώπους, βιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν μπορούν να υπερτερούν των νόμων της δημοκρατίας, θεωρείται δεξιά προσέγγιση, τότε ναι, είμαστε δεξιό κόμμα.
Εάν το να θεωρείς ότι, η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ως κίνητρο να επιλέγουν την Ελλάδα και όχι γειτονικές χώρες, είναι φιλελεύθερη προσέγγιση, τότε ναι, είμαστε φιλελεύθερο κόμμα.
Εάν το να πιστεύεις ότι, για να χτυπήσεις τη διαφθορά δεν αρκεί η ρητορεία και η κούφια ηθικολογία, αλλά χρειάζονται τομές και ρήξεις μιας στιβαρής διακυβέρνησης, θεωρείται κεντρώα προσέγγιση, τότε ναι, είμαστε και κεντρώο κόμμα.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να δούμε ποια εκδοχή του άλλου πόλου είμαστε, αλλά πώς αυτό που είμαστε διαπερνά με συνέπεια και φρεσκάδα την καθημερινή μας λειτουργία, χαρακτηρίζει το είναι μας, δημιουργεί την αύρα μας.
Η ΝΔ της επόμενης μέρας δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα φοβικό, αλλά ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση.
Παράλληλα, οφείλουν οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν απέναντι στις θεσμικές αλλαγές που προανήγγειλε η Κυβέρνηση, για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, νέες συνενώσεις δήμων kαι αιρετό περιφερειάρχη.
Να μην λειτουργήσουν στην πεπατημένη της ατολμίας, που οδήγησε την παράταξη σε αυτή την κατάσταση, αλλά με γενναιότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος και που δεν πρέπει να τις χαρίσουν στο ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα, απαιτείται να αποκτήσουμε άποψη και παρέμβαση σε μια σειρά από θέματα που η παρουσία μας σήμερα είναι από αναιμική έως ανύπαρκτη:
* Με ποια στρατηγική σε σχέση με τα ΜΜΕ θα προχωρήσουμε;
* Πώς θα αντιμετωπίσουμε τους χιλιάδες νέους μετανάστες που ενηλικιώθηκαν και μορφώθηκαν στο τόπο μας;
* Με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με τους Έλληνες επιστήμονες, εντός και –κυρίως- εκτός Ελλάδος;
* Πώς απαντάμε σε κοινωνικά φαινόμενα με εκρηκτικές πλέον διαστάσεις, που τείνουν να μεταβάλλουν τον κοινωνικό ιστό, όπως τα διαζύγια και η αδυναμία απόκτησης παιδιών από πολλά νέα ζευγάρια;
* Πώς θα μεταλλάξουμε μια κοινωνία που έχει ζυμωθεί σε μία ακραία επιδοματική λογική, σε μία που επιβραβεύει την προσπάθεια;
* Πώς θα προωθήσουμε μια επιχειρηματική κουλτούρα που θα ενισχύεται βάσει σχεδίου και όχι εμπράγματων διασφαλίσεων, θα επενδύει και δεν θα προσβλέπει σε «αρπαχτές», θα είναι εξωστρεφής και όχι κρατικοδίαιτη και διαπλεκόμενη;
Καθοριστικής σημασίας παράγοντας, για να συμβούν όλα τα παραπάνω, είναι η προώθηση νέων στελεχών, που να ταυτίζονται με τη νέα πορεία και η απαλλαγή από αγκυλωμένες παλαιοκομματικές παρουσίες, που δεσμεύουν και χαρακτηρίζουν αρνητικά το κόμμα.
Οι τομές πρέπει να ξεκινούν από το εσωτερικό της ΝΔ, αν η νέα ηγεσία επιθυμεί να είναι πειστική προς το σύνολο της κοινωνίας.
Δημήτρης Γαλαμάτης
π. Βουλευτής-Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (1996-1999)
Γιάννης Οικονόμου
Υπ. Βουλευτής Επικρατείας (2009)-Πρόεδρος Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ(1998-2001)
Σπύρος Σταυρίδης
Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ (1989-1992)