20 Νοε 2009

Η 66χρονη μαθήτρια Γυμνασίου, που συμμετέχει στην κατάληψη του Σχολείου της!

Κατάληψη για κτηριακά προβλήματα σε Λύκειο των Χανίων
«Μαζί τους και μαθήτρια 66 ετών»
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
για το taxalia

Συμπαράσταση ζητούν μαθητές και γονείς από το Καστέλι Κισάμου Χανίων και την ευρύτερη περιοχή αναφερόμενοι στις εκκρεμότητες που...

άφησε η απελθούσα κυβέρνηση στο Λύκειο και το ΕΠΑΛ της κωμόπολης, το οποίο, για δεύτερη εβδομάδα παραμένει σε κατάληψη από τους περισσότερους μαθητές, εξαιτίας της αδιαφορίας από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες κτηριακές επισκευές, πριν την έναρξη της φετινής σχολικής περιόδου.

Για το Λύκειο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου στο 15μελές συμβούλιο, μαθητή της Γ΄ τάξης λυκείου Γιάννη Αδαμάκη που τόνισε: “Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μάθημα σ’ ένα σχολείο που είναι ακατάλληλο για στέγαση αφού εκτός των υποστυλωμάτων που θα δείτε στα πρεβάζια, πολλές τάξεις βάζουν νερό από το ταβάνι και η αυλή έχει τα χάλια της. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κατάληψη γι’ αυτό θεωρούμε κοροϊδία την τοποθέτηση της πληροφοριακής πινακίδας έξω από το σχολείο κατά την προεκλογική περίοδο ν’ αναγράφει ότι οι επισκευές θα πραγματοποιηθούν μ’ ένα σεβαστό ποσό της τάξεως των διακοσίων χιλιάδων ευρώ. Μόνο τις τουαλέτες έφτιαξαν, τίποτα άλλο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει σημασία στα προβλήματα, όχι μόνο τα δικά μας, αλλά όλης της Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς, δεν ψηφίσαμε γιατί δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας, αλλά στις επόμενες εκλογές θα δώσουμε το παρών τιμώντας άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή ανθρώπους που θα μπούνε στη Βουλή για πρώτη φορά ή να έχουν λίγα χρόνια…”

Μαθήτρια δεύτερης ευκαιρίας στο ίδιο σχολείο είναι και η 66χρονη σήμερα κα Ευανθία Μαραγκουδάκη που μας είπε τα εξής: “ Δίπλα από το σχολείο διατηρώ περίπτερο και είμαι διετής μαθήτρια του ΣΔΕ Κισάμου. Κάνουμε κι εμείς μάθημα σε αυτό το κτήριο τ’ απογεύματα από τις 5,5 μέχρι τις 9 και είμαστε 29μαθητές στην τάξη από 20 χρονών ο μικρότερος μέχρι 68 ο μεγαλύτερος, μια γυναίκα από τα Καλουδιανά η κα Θεοδώρα Περάκη. Γεννήθηκα το 1943 στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και η γενιά η δική μας πέρασε πολύ άσχημα. Λίγα παιδιά καταφέρανε να σπουδάσουνε. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που είμαι μαθήτρια του Γυμνασίου. Φέτος όμως έχουμε ένα καθηγητή, ενώ πέρυσι είχαμε πέντε. Δεν κατηγορώ με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση, γιατί ψήφισα ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτά τα θέματα, έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό εύχομαι στον πρωθυπουργό να καταφέρει ότι δεν κατάφερε κανένας άλλος μέχρι σήμερα και να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Δεν είναι, όμως εύκολο αυτό γιατί οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν στήριξαν ανανέωση στα εκλογικά ψηφοδέλτια…”

Από την επίσκεψη μας, λοιπόν, στο Καστέλι, ρωτήσαμε εκτός από τους μαθητές και πολλούς άλλους να μας πουν τι γνώμη τους για την κατάληψη, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις δηλαδή, αν ελπίζουν βραχυπρόθεσμα ν’ ανακάμψει η χώρα οικονομικά. Ενδεικτικά προβάλλουμε πρόσωπα και δηλώσεις από αυτούς που δέχτηκαν να προβληθούν. Οι περισσότεροι, μας απάντησαν στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Τα σχολικά κτήρια επιβάλλεται να είναι καλαίσθητα και λειτουργικά κάτι που δεν συμβαίνει στο Λύκειο μας στο Καστέλι. Στην πολιτική, δυστυχώς συνεχίζει να ισχύει το προσωπικό συμφέρον, αιτία που δεν επιτρέπει την πρόοδο της χώρας. Ανανέωση δεν πέτυχε να κάνει κανένα κόμμα και αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει όλους τους Έλληνες”.

Στέφανος Χαλκιαδάκης: “ Τα σχολεία είναι χώροι που πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι. Το Λύκειο ως κτήριο παραμένει επικίνδυνο… Αποστρατεύθηκα από την Αστυνομία το 1998 και ήμουν πολλά χρόνια οδηγός στα υπηρεσιακά οχήματα. Τίποτα δεν έγινε για να κυκλοφορούν νόμιμα και τίποτα δεν θα γίνει κι ας υπάρχουν μελέτες και ας δήλωσε ο πρωθυπουργός για νοικοκύρεμα. Όλοι ήθελαν και πιστεύω ότι θέλουν τον αναχρονισμό να επικρατεί γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ακόμα τα έντυπα του 1953. Πολιτικά υποστηρίζω τη Νέα Δημοκρατία, πλην όμως ψήφισα ανανέωση για να δούμε κάτι διαφορετικό στη χώρα”.

Βασίλης Σχοινοπλοκάκης: “Είμαι πολύτεκνος με πέντε παιδιά και τα δύο από αυτά πηγαίνουν στο ΕΠΑΛ. Έχουν δίκιο που αγωνίζονται γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς είμαστε στο πλευρό τους. Δεν είναι κατάλληλο το κτήριο και είναι γνωστό για τις ζημιές που έχει υποστεί από κακή κατασκευή. Με τα χρήματα που βγήκανε πρόσφατα, μπορούσαν να έκαναν πολλές επισκευαστικές διορθώσεις… Ψήφισα την κυβέρνηση και τίμησα στο ψηφοδέλτιο νέα πρόσωπα γιατί η χώρα έχει ανάγκη ριζικής ανανέωσης…”

Δημήτριος Νταγκουνάκης: “Συμφωνώ με τον αγώνα των μαθητών, δεν είναι σχολείο αυτό όταν κινδυνεύουν τα παιδιά. Στο ΠΑΣΟΚ είμαι και ψήφισα μεικτά τιμώντας με την ψήφο μου ένα παλιό και ένα νέο υποψήφιο. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα πετύχει να μας βγάλει από το αδιέξοδο που μας έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπομονή χρειάζεται μόνο…”

Στέλιος Ταπεινάκης: “Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κτήριο του Λυκείου, δεν έπρεπε να λειτουργεί. Τώρα όσο αφορά την άποψη μου στην πολιτική θέλω οι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στα κοινά και στο κράτος να μην αγνοούνται όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Δεν μας τιμά η βαθμολογία και η θέση που ακούσαμε χθες να κατατάσσεται η Ελλάδα από τη Διεθνή Διαφάνεια κατά της διαφθοράς. Και κάτι πολύ σημαντικό. Οι αστυνομικοί είναι για να φυλάνε τους πολίτες και όχι να τους έχουν υπεράριθμους οι πολιτικοί…”

Σοφία Φιωτάκη Παπαδάκη: “Ήρθε ο καιρός ν’ αποδείξει ο σημερινός μας πρωθυπουργός σε όλους όσους τον αμφισβητούν ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από προκατόχους του. Είμαστε κοντά του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία”.

Τέλος, ο κ Μαρεντάκης Ευάγγελος στο Καστέλι, μαζί μ’ ένα φίλο του από το Ηράκλειο τον κ. Ελευθέριο Καπλαντζή, αν και ανήκουν σε «αντίπαλα» πολιτικά κόμματα, ο πρώτος με τη Νέα Δημοκρατία και ο δεύτερος με τον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονται υπέρ της ανανέωσης σε όλους τους χώρους και την θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου κοινοβουλευτικής θητείας, τις δύο τετραετίες. Αμφότεροι ταυτίζονται με τον αγώνα των μαθητών…”

Σημείωση: Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο site μας: http://www.yanniskakanos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη