13 Νοε 2009

Τι απαντά ο Βαγγέλης Βενιζέλος για την ΕΛ.ΔΥΝ. στο Αφγανιστάν;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
Όπως ξέρετε τον Ιανουάριο του 2009 το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την πιθανή μετακίνηση της βασικής ελληνικής μονάδας που είναι το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν από την Καμπούλ, από το στρατόπεδο στο οποίο στρατοπεδεύεται, από το στρατόπεδο INVICTA προς τη δυτική περιοχή, προς τη Χεράτ, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Δυτική Ταξιαρχία των Δυνάμεων της στρατόπεδο ISAF.

Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από διαβουλεύσεις σε συνεργασία..
και με τις ιταλικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και τα επιτελεία είχαν επεξεργαστεί το ενδεχόμενο η μετακίνηση να γίνει πράγματι δυτικά, αλλά όχι προς τη Χεράτ, προς μια άλλη περιοχή τη Φαράχ, η οποία είναι και η περιοχή υψηλότερου κινδύνου με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις κινδύνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ISAF, αλλά και την εκτίμηση του ανώτερου Έλληνα αξιωματικού που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Η μετακίνηση αυτή προϋπέθετε τη διάθεση μιας υποδομής θωρακισμένων οχημάτων και βεβαίως εντασσόταν σε μία ολόκληρη αντίληψη για την επιχείρηση αυτή, για την ISAF. Επίσης, είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία αφορούσε την παρουσία τριών Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι προσαρτημένοι στο 201 Σώμα του αφγανικού στρατού, την παρουσία δύο ιατρικών ομάδων που συνεργαζόταν με γερμανικά στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδίως για την περίοδο των εκλογών.

Και βεβαίως έχουμε Επιτελείς εγκατεστημένους στο Στρατηγείο της ISAF και έχουμε και Επιτελείς εγκατεστημένους στο αεροδρόμιο, λαμβανομένου υπόψη ότι από το 2007 έχει διαμορφωθεί μία περιοδικότητα στην ανάληψη της ευθύνης Διοίκησης του αεροδρομίου από τις χώρες που μετέχουν στην ISAF και η Ελλάδα ήδη έχει ασκήσει για ένα εξάμηνο τη Διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας το διεθνές επίπεδο του προβληματισμού, σε σχέση με το Αφγανιστάν. Αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις συζητήσεις στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, βλέπουμε το γεγονός πως πάρα πολλές χώρες που μετέχουν στην ISAF και μάλιστα με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από τις ελληνικές, επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης των λεγόμενων "εθνικών περιορισμών", των λεγόμενων δηλαδή "national caveats", όπως είναι και ο δικός μας, για την παραμονή του Τάγματος στην Καμπούλ, υπό την αίρεση ή με την εξαίρεση αυτής της απόφασης του ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου του 2009.

Συνεκτιμήσαμε λοιπόν όλα τα δεδομένα, συνεκτιμήσαμε τις ανάγκες ασφάλειας, τα επίπεδα κινδύνου, τον διεθνή προβληματισμό, το γεγονός πως πρέπει στο Αφγανιστάν να εφαρμόζεται μία συνεκτική πολιτικο-στρατιωτική προσέγγιση, το γεγονός πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμικές και πολιτικές.

Το γεγονός πως πρέπει το ταχύτερο δυνατό να οδεύσουμε προς την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας του Αφγανιστάν στο λεγόμενο «Afghan Ownership» στο Αφγανιστάν, στην ανασυγκρότηση των ίδιων των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιτάχυνση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών.

Τέλος στη συγκρότηση μιας νομιμοποιημένης δημοκρατικής εξουσίας στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των ιδιορρυθμιών των κοινωνικών και των πολιτιστικών της περιοχής, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται μηχανιστικά ή άκριτα διάφορα δυτικά ή δυτικοκεντρικά πρότυπα, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε ευελιξία και σεβασμό στις ιδιομορφίες κάθε κοινωνίας και κάθε χώρας.

Βεβαίως, εμείς κινούμαστε στο δικό μας επίπεδο, είμαστε μία μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, μία χώρα με μεγάλες αμυντικές δαπάνες, μία χώρα με ανοιχτά προβλήματα ασφάλειας, μία χώρα η οποία είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως παλαιό ιστορικό μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Είμαστε μία χώρα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της ανάληψης της Διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης της NRF από το 2012 κι έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, όπως διαμορφώνεται με την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με συνεκτίμηση όλων αυτών των δεδομένων, είναι το εξής:

Πρώτον, το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης του Αφγανιστάν, που έχει δύναμη 122 στελεχών και συγκροτείται από ένα λόχο μηχανικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας, θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα της σύνθεσής του, στο σημερινό του στρατόπεδο, γιατί παραμένει εν ισχύ ο εθνικός περιορισμός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετακίνηση και δεν θα καταβληθεί το κόστος της μετακίνησης.

Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού, εκτός από τους τρεις Συμβούλους-Εμπειρογνώμονες που εργάζονται στο πλαίσιο του 201ου Σώματος του Αφγανικού Στρατού, αποφασίζουμε την αποστολή 19 επίσης Εμπειρογνωμόνων-Συμβούλων. Οι οποίοι όμως δε θα συγκροτήσουν αυτοτελή εθνική δομή, αλλά θα προσαρτηθούν στη νατοϊκή δομή Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών, που λειτουργεί στην Ταξιαρχία Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού. Άρα πρέπει η νατοϊκή αυτή δομή να παράσχει και όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας των Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.

Οι Επιτελείς μας παραμένουν βεβαίως, όπως έχουν: Οι δέκα οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο επιτελείο της ISAF. Στο αεροδρόμιο, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο Επιτελείς και τέσσερις Στρατονόμους, θα αναπτυχθεί η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και την άλλη φορά για ένα εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2010 θα έχουμε εκεί 53 στελέχη τα οποία ασχολούνται με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών, γιατί δεν έχει Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ούτε αντίστοιχη υποδομή το Αφγανιστάν. Θα μας διαδεχθεί άλλη χώρα, όπως κι εμείς διαδεχόμαστε άλλη χώρα.

Επίσης, σας θυμίζω, ότι άφησαν πολύ καλές αναμνήσεις οι Γιατροί μας κι αν ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF μπορούμε να στείλουμε και πάλι έως το πολύ δύο ομάδες των οκτώ υγειονομικών στελεχών, για να προσαρτηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία και προσφέρουν ως μονάδα τις εγγυήσεις ασφάλειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εκτός από αυτά, έχουμε και οικονομικές συνεισφορές. Η Ελλάδα έχει όπως ξέρετε συνεισφέρει 600 χιλιάδες ευρώ στη Γαλλοβρετανική Πρωτοβουλία για τα Ελικόπτερα, έχει συνεισφέρει 500 χιλιάδες και πρόσφατα άλλες 300 χιλιάδες στην Ομάδα Ανασυγκρότησης που διευθύνει η Ουγγαρία, το PRT όπως λέγεται. Και βεβαίως αν κι άλλες χώρες προτείνουν αντίστοιχες δράσεις είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΥΔΑΣ με καλή πίστη και θετική -ας το πούμε έτσι- κατεύθυνση.

Το σημαντικό όμως είναι ότι πήραμε την απόφαση, ενόψει και του γεγονότος ότι δεν θα καταβληθεί το κόστος μετακίνησης του Τάγματος, να συνεισφέρουμε στο Ταμείο Ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι περίπου το 5% του προϋπολογιζομένου κόστους μετακίνησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού.

Και έχουμε και τη διαθεσιμότητα να εκπαιδεύσουμε εδώ στην Ελλάδα σε Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές έναν αριθμό στελεχών Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω ότι έτσι διαμορφώνεται μια πολύ ισορροπημένη κατάσταση, λαμβανομένου υπόψη ότι όπως σας ανέφερα η Ελλάδα όχι μόνο αναλαμβάνει τη Διοίκηση της NRF για το 2012. Αλλά επιπλέον, είναι μία χώρα που εκ των πραγμάτων υποδέχεται 50 χιλιάδες μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες κι αυτό είναι μία παράμετρος που την παρουσίασα και στην Μπρατισλάβα και η οποία σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη στο συνολικό ισοζύγιο συμμετοχής των χωρών στην υπόθεση αυτή.

Αυτή είναι η εικόνα ως προς τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη