30 Νοε 2009

Κάτω τα χέρια από τα αφορολόγητα όρια!


«Ή ξοδεύεις και μου φέρνεις αποδείξεις ή στα παίρνω μέσω μείωσης ή και κατάργησης του αφορολόγητου ορίου»! Κάποιοι χαραμοταϊσμένοι καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου που αγωνιούν μήπως η οικονομική κρίση θέσει σε κίνδυνο τους παχυλούς μισθούς τους και τα ακόμη πιο παχυλά όσο και απατηλά επιδόματα και τις πλαστικές υπερωρίες που πενταπλασιάζουν το βασικό τους μισθό έκαναν, λέει, εισηγήσεις στην κυβέρνηση για ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των...
αφορολογήτων ορίων των 12.000 και 10.500 €, επίπεδα τα οποία έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία από την “αντιλαϊκή” κυβέρνηση της επάρατης Δεξιάς! Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι εισηγητές του ληστρικού αυτού μέτρου προφανώς υποδεικνύουν ύπουλους σοσιαληστρικούς τρόπους περαιτέρω συρρίκνωσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις δαπανών!

Πρόκειται για επινόημα που συνελήφθη στα άδυτα της σοσιαληστρικής καμαρίλας για να προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, αφού οι περισσότεροι φορολογούμενοι δε θ' αντιληφθούν τι θα τους προκύψει ώστε ν' αντιδράσουν έγκαιρα και μαζικά. Αντί να φορολογήσουν γενναία τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, παίρνοντας μαθήματα φορολόγησης από άλλες χώρες της Ευρώπης, χαϊδεύουν τους τα πολλά έχοντες και κατέχοντες με το 1, 2, έως και 9 τοις χιλίοις πράγμα που είναι ψίχουλα έναντι εκείνων που πληρώνουν κάτοχοι ιδιοκτησίας στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αντί ν' αυξήσουν και το φορολογικό συντελεστή π.χ., στο 45% και στο 50% για εισοδήματα άνω των 50.000€ και 70.000€ αντιστοίχως, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, επιτίθενται μετά μανίας για μια ακόμη φορά στους μικρομεσαίους, υποχρεώνοντάς τους με το στανιό να ξοδέψουν από αυτά που δεν τους περισσεύουν, για να μαζέψουν αποδείξεις και να πετύχουν ένα κάποιο αφορολόγητο όριο!

Άχρηστοι και ανίκανοι παντελώς, ή απλά απρόθυμοι, να πιάσουν τη φοροδιαφυγή με αυστηρά τεκμήρια και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα υποχρεώσουν το μικρομεσαίο συνταξιούχο ή μισθωτό να πει αντίο στην αποταμίευση, με την έμμεση απειλή “ή ξοδεύεις ακόμη κι αν δε χρειάζεσαι να ξοδέψεις, ή στα παίρνω αλλιώς.”

Στο εξής θα τιμωρείται με μείωση του αφορολόγητου ορίου και ο χαμηλοσυνταξιούχος που "έκανε το σ**τό του παξιμάδι" για να έχει για ώρα ανάγκης να πληρώσει στο νοσοκομείο τη φακελάρα στον επίορκο γιατρό, την αποκλειστική νοσοκόμα ή για να έχει να δίνει χαρτζιλίκι στα εγγόνια του. Θα τιμωρηθεί ακόμη και ο συνταξιούχος που ψωνίζει ρούχα και παπούτσια αραιά και πού, όταν του τρυπάνε, από τις υπαίθριες αγορές των Κινέζων και τις λαϊκές αγορές που δε δίνουν αποδείξεις. Αλλά ακόμη κι αν έδιναν, τα ποσά είναι μηδαμινά. Επίσης θα τιμωρηθεί ο συνταξιούχος ή ο μισθωτός που βοηθάει άνεργα ή πενόμενα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του (αδέλφια, ανίψια, κλπ.) που δε ζουν κάτω από την ίδια στέγη αλλά εξαρτώνται από αυτόν/αυτήν για την επιβίωσή τους.

Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα καταχθόνιο σχέδιο που σκαρφίστηκαν κάποιοι σκοτεινοί σοσιαληστρικοί εγκέφαλοι, σχέδιο που κάνει την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φαντάζει σοσιαλιστικότερη των δήθεν σοσιαλιστών.
“Εγώ δεν έχω όρεξη να ξοδέψω ασύστολα, ρε”, διαμαρτύρεται ο μικρομεσαίος! “Δε με αγγίζουν τα φανταχτερά λούσα, τα ταξίδια, οι ταβέρνες. Είναι χρόνια τώρα που όλα αυτά τα βλέπω μόνο στην τηλεόραση. Έχω όρεξη, όμως, ν' αποταμιεύσω κουκί-κουκί για να πάρω κάποια στιγμή ένα χωράφι, να φυτέψω ελιές, να φτιάξω ένα καλύβι για να έχω το δικό μου κεραμίδι, ν’ ανοίξω μια μικρή επιχείρηση, να πάρω ασφαλέστερο αυτοκίνητο, κλπ. Γιατί με τιμωρείτε που δεν τα ξοδεύω μέχρι δεκάρας, ρε;”

Και ερωτώ εσάς τους κουτοπόνηρους σοσιαληστές: Γιατί δεν αυξάνετε το εύρος των αποδείξεων σε όλα τα είδη, μεγαλώνοντας συγχρόνως το ποσοστό φοροαπαλλαγής, αντί να είναι στο 40% που είναι σήμερα, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις; Διότι με το 40% που ίσχυε, τον φορολογούμενο τον συνέφερε να μη ζητήσει απόδειξη διότι αυτά που θα κέρδιζε από επιστροφή ή μείωση φόρου ήταν λιγότερα από εκείνα που έχανε πληρώνοντας 19% ΦΠΑ. Να σας κάνω εγώ τον πολλαπλασιασμό μπας και ξυπνήσει κανείς και σταματήσετε τη νέα ανελέητη φοροεπιδρομή που θα σας στείλει από κει που ήρθατε μια ώρα νωρίτερα;

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ένας φορολογούμενος που πληρώνει, π.χ., 1000€ στον υδραυλικό, έχει το εξής δίλημμα: Αν ζητήσει απόδειξη, ο υδραυλικός θα του χρεώσει και το ΦΠΑ 19%, δηλαδή θα πληρώσει συνολικά 1190€, ήτοι 190€ επιπλέον. Εάν το εισόδημά του φορολογείται με 25%, τότε από την εφορία θα έχει επιστροφή φόρου 1190x40%x25%=119€. Με άλλα λόγια παίρνοντας νόμιμη απόδειξη βρίσκεται ζημιωμένος κατά 190-119=71€. Επομένως δεν έχει κίνητρο για να ζητήσει απόδειξη. Αν όμως αντί να εκπίπτει το 40% των δαπανών εξέπιπτε το 80%, τότε θα είχε επιστροφή φόρου: 1190x80%x25%=238€, δηλαδή όφελος 238-190=48€.
Τι όφελος θα είχε το κράτος; Πρώτον θα εισέπραττε τον ΦΠΑ εξ 190€. Κατόπιν θα ωφελείτο από τη φορολόγηση του υδραυλικού, ας πούμε με 25%, που είναι άλλα 250€. Δηλαδή το κράτος θα εισέπραττε 250+190-238 (επιστροφή φόρου)=202€ . Αν μάλιστα ο υδραυλικός φορολογείτο με 30%, τότε το κράτος θα είχε κέρδος 300+190-238=252€.

Για να δούμε τώρα, αν ισχύσουν τα φημολογούμενα μέτρα, τι θα χάσει ο μισθωτός ή συνταξιούχος ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις αποδείξεις των 6.000€, και γι’ αυτό χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000€. Δεν έχει διευκρινιστεί πόσο θα είναι το αφορολόγητο όριο σε αυτή την περίπτωση. Θα είναι μηδενικό; Θα είναι ενιαίο για όλους όσους δεν επιτυγχάνουν το μαγικό όριο των 6.000€; Θα είναι κυμαινόμενο, καθοριζόμενο κάθε φορά από το ύψος των αποδείξεων; Μιλάμε για μνημείο φορολογικής προχειρότητας και ανευθυνότητας ή μάλλον βλακείας, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε φορολογικό χάος.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι το καινούργιο αφορολόγητο όριο για όλους όσους έχουν αποδείξεις κάτω των 5.999 € θα είναι 6.000€, και ότι ο φορολογικός συντελεστής για την πρώτη κλίμακα εισοδήματος μέχρις τις 12.000€ θα είναι 15%. Τότε ο άτυχος μισθωτός ή συνταξιούχος θα πληρώσει επιπλέον φόρο 5.999x0,15=899,85 ευρώ, συν το ΦΠΑ που πλήρωνε για όσες αποδείξεις κατάφερε να συγκεντρώσει ασθμαίνοντας! Μιλάμε για πραγματική αφαίμαξη!

Καταλάβατε καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου και χορτάτοι μέχρι σκασμού τι έγκλημα πάτε να κάνετε απειλώντας να πετσοκόψετε τα κεκτημένα αφορολόγητα όρια; Πρόκειται για μια ακόμη φορολογική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων μιας νέας ανίκανης κυβέρνησης στα όρια της παράνοιας και της παράκρουσης. Μιας πανικόβλητης κυβέρνησης η οποία τελεί υπό πλήρη σύγχυση και, αν συνεχίσει έτσι, φοβάμαι ότι θα μας αναγκάσει γρήγορα να νοσταλγήσουμε αυτούς που μέχρι τις 4 Οκτωβρίου φτύναμε…

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, σύντροφοι, γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει θα μας φορολογήσουν ακόμη και τα εσώρουχα!!! Ανέβηκαν στην εξουσία με το παραμύθι "Λεφτά Υπάρχουν", και αποδεικνύεται ότι δεν είχαν κανένα σχέδιο για ν' αντιμετωπίσουν την κρίση. Τώρα πανικόβλητοι, ως παιδαριώδεις μαθητευόμενοι μάγοι, σχεδιάζουν ανοικονόμητα μέτρα στο πόδι κι όποιον πάρει ο χάρος...

Α, ναι, να μην ξεχάσω να σας καθησυχάσω με τη φράση του Πρωθυπουργού: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.»
Αν, λοιπόν, νομίζετε ότι ζημιώνεστε με τα πιο πάνω... λάθος καταλάβατε! Κι αν πάλι εσείς οι συνταξιούχοι των 2.000€ μικτά (~ 1.600€ καθαρά) γκρινιάζατε για τη μηδενική αύξηση που θα πάρετε για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι διότι κακώς είχατε θεωρήσει ότι ανήκετε στα μεσαία εισοδήματα. Δεν είχατε πάρει χαμπάρι ότι ανήκατε στα υψηλά εισοδήματα κι ότι ήσασταν από τους "τυχερούς". Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα κι εσείς να το συνειδητοποιήσετε!
Posted by Μαρία Σεφέρου seferou.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη