12-7-2009
Συνέντευξη Λούκας Κατσέλη
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το τρίτο που είπε με το οποίο συμφωνούμε είναι πως η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αλλά, βέβαια, δεν θα γίνει με επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων σε αυτούς που κινούν την αγορά... Και αυτή είναι η βασική μας διαφορά με...
την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, μέχρι σήμερα και συνεχίζει να ακολουθεί! Είπε, μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου, την εβδομάδα αυτή όπου βρισκόταν στις Βρυξέλλες, πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, δηλαδή περισσότερους έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν, κυρίως, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα...!
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Χτες στη συνέντευξη που δώσατε στους οικονομικούς συντάκτες, διαφωνήσατε με την αύξηση των έμμεσων φόρων για τη μείωση του ελλείμματος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας εξηγήσω γιατί. Είναι λάθος συνταγή και αυτό φωνάζουμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Γιατί είναι λάθος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι όταν αυξάνεις το φορολογικό βάρος και με τους έμμεσους και με τους άμεσους φόρους, προς τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αυτοί μειώνουν την καταναλωτική τους ζήτηση. Μειώνοντας την καταναλωτική τους ζήτηση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, κάθεται η αγορά ακόμη περισσότερο. Μα όταν κάθεται η αγορά, λαμβάνεις λιγότερα έσοδα.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι η αλληλουχία των συνεπειών, τελικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως, επιβάλλεις υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά τα συνολικά έσοδα που μαζεύεις είναι λιγότερα. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν πατώσει τα έσοδα.
Η φορολογική πολιτική που έχει κάνει η κυβέρνηση αν θέλετε είχε δυο εγκληματικά σκέλη: Το πρώτο ήταν να αυξήσει το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και το δεύτερο να αυξήσει τους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Το κατανοήσαμε όλο αυτό που μας είπατε, αλλά θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα που θέτουν όλοι οι πολίτες κάθε φορά που συζητούν και θέλω να σας πω ότι κυρίως αυτό συζητούν, τα της οικονομίας. Η ερώτηση είναι μία: ακούμε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ακούμε το πρόγραμμά του και τις λύσεις του για την οικονομία. Εάν εσείς γίνετε κυβέρνηση δεν θα αναγκαστείτε να πάρετε μέτρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, θα πάρουμε μέτρα! Αλλά μέτρα που είναι σε άλλη λογική και σε άλλη κατεύθυνση. Ξέρετε αυτή η διάκριση η οποία έντεχνα καλλιεργείται, ότι τελικά όλοι θα πάρουν μέτρα, βεβαίως θα πάρεις μέτρα...
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν γίνεται να μην πάρετε και δεν ξέρω μέτρα που να είναι ευχάριστα κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε, το τι μέτρα θα πάρεις και ποιος θα επωμιστεί το βάρος είναι πολιτικό ζήτημα. Να σας πω ένα παράδειγμα: Όταν εμείς λέμε ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα σημαίνει πως το μέρισμα που διανέμεται και μπαίνει στη φορολογική κλίμακα θα φορολογηθεί όχι με 10% αλλά με 27% ή 29%. Δηλαδή για κάποιον που έχει μεγάλα εισοδήματα και μπορεί να μην φορολογηθεί καθόλου, αν κάποιος έχει κάποια μετοχή άλλα έχει πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δηλαδή εσείς δεν θα βάλετε έμμεσους φόρους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η δική μας η προσέγγιση είναι πως αυτό όχι μόνο είναι άδικο, αλλά και σε λάθος κατεύθυνση!...
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/f01af50d-1e23-4110-a564-27580c28f66b