5 Νοε 2009

ΕΔΥ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ


Τη διάλυση του συστήματος Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών διεκδικεί από τη νέα ηγεσία η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ). Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το Δ.Σ. της ΕΔΥ ζητήθηκε έρευνα για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, κατάργηση κάθε πρακτικής δυνατότητας κατασκευής εξιλαστήριων θυμάτων για την απόκρυψη πολιτικών ευθυνών και μη πλήρωση των θέσεων εξωυπηρεσιακών παραγόντων που εξυπηρετούσαν κομματικές σκοπιμότητες.
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΔΥ εξέφρασε ικανοποίηση για την αποκατάσταση του πρέσβη κ. Αλέξη Κογιεβίνα, στον οποίο η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ είχε «φορτώσει» την ευθύνη για την υπόθεση Καραβέλα.

Ο εκπρόσωπος για τη δημόσια επικοινωνία της ΕΔΥ κ. Γ. Αϋφαντής τόνισε ότι το επίμαχο τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη, το οποίο προειδοποιούσε για τα σχέδια διαφυγής του μεγαλοστελέχους της Siemens, είχε διαβιβαστεί αυθημερόν στην πολιτική ηγεσία, η οποία και είχε την αποκλειστική ευθύνη των χειρισμών που ακολούθησαν. Χαρακτήρισε «διάτρητη» την ΕΔΕ με την οποία επιρρίφθηκαν ευθύνες στον πρέσβη κ. Κογιεβίνα και επισήμανε: «Είναι αδιανόητο ότι η πρακτική της κατασκευής εξιλαστηρίων θυμάτων δεν αποκηρύσσεται από τη νέα ηγεσία, είτε φραστικά είτε εμπράκτως».
«Μαύρο χρήμα»
Η Ένωση ζητά επειγόντως τη διενέργεια έρευνας για την εκ συστήματος καθυστέρηση καταβολής μισθοδοσίας προς τις αρχές της εξωτερικής υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι «συνιστά αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος». Μάλιστα, ο κ. Αϋφαντής ανέφερε ότι το θέμα είχε τεθεί πέρυσι το Δεκέμβριο στον τότε διευθυντή πολιτικού γραφείου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος είχε απαντήσει ότι το έγγραφο μισθοδοσίας παρέπεσε στο γραφείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Όσο δεν διενεργείται έρευνα τόσο δημιουργούνται εύλογες σοβαρές υπόνοιες ότι ο τρόπος διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στο ΥΠΕΞ προσφέρεται για τη δημιουργία του μαύρου χρήματος» τονίζει το Δ. Σ. της ΕΔΥ. Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση αφορά σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ανά δίμηνο, πέραν της αναπτυξιακής βοήθειας προς το εξωτερικό.
Η ΕΔΥ ήδη έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα θεσμοθέτηση θέσης μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών, αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ, διατήρηση του αριθμού των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών, στελεχιακή ενίσχυση των πρεσβειών με παράλληλες διαπιστεύσεις, θεσμική οργάνωση της πολιτιστικής διπλωματίας, περιορισμό του αριθμού και σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων. Εχουν επίσης καταθέσει την άποψη ότι «η κάλυψη μετακλητών θέσεων γενικών γραμματέων ευρωπαϊκών υποθέσεων, αναπτυξιακής συνεργασίας και απόδημου ελληνισμού από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες θα πρέπει να κριθεί με γνώμονα την προστιθέμενη αξία που μπορούν να παρέχουν, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η παρουσία τους είναι αντιπαραγωγική και προκαλεί δυσλειτουργίες».

πηγή:city press

ΣΧΟΛΙΟ:
Ο Κύρτσος είναι απο τους λίγους που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα στα ΜΜΕ και παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση στο θέμα της κούρσας για τη διαδοχή στη Ν.Δ.
Και φυσικά διαβάζεται απο 200.000 ανθρώπους κάθε μέρα...


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη