14 Δεκ 2009

Μια απάντηση από τους Οικολόγους Πράσινους

Aπό τους Οικολόγους Πράσινους λάβαμε την παρακάτω επιστολή-απάντηση σε άρθρο του συντάκτη μας Aris53m, το οποίο στηρίζεται σε άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, συνεπώς η απάντηση -υποθέτουμε- ότι εστάλη και στο ΕΘΝΟΣ:
....
Στο taxalia αναδημοσιεύετε σήμερα μια παλιότερη είδηση για «σοβαρότατο ολίσθημα» του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Παραθέτω εδώ ολόκληρη το επίμαχο απόσπασμα που υπερψήφισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ώστε να κρίνει καθένας μόνος του:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του για τη διεύρυνση της Ε.Ε. «καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

Το ψήφισμα υπενθυμίζει λοιπόν στην Τουρκία ότι οφείλει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που να περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (που ζητούν όπως οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε.) και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου (που αναιρεί στην πράξη τη διχοτόμηση και αποτελεί κεντρική θέση της κυπριακής κυβέρνησης).

Αν ένα τέτοιο ψήφισμα θεωρείται τώρα «απολύτως αρνητικό για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα», φοβάμαι ότι δε βοηθάμε καθόλου τη χώρα μας.
Ο Μιχ. Τρεμόπουλος υπερψήφισε και την επίμαχη προσθήκη για «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», που παραπέμπει στις υπό εξέλιξη συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο Κυπριακό έχουν λόγο και οι Κύπριοι: καλούνται λοιπόν και αυτοί να στηρίξουν ως πλαίσιο επίλυσης το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. (δηλαδή τα όσα ζητούν η Ελλάδα και η Κύπρος). Είναι δυνατόν όμως να καταγγέλλεται αυτό ως «φιλοτουρκική ψήφος»;

Σημειώνω, τέλος, ότι ο Μιχ. Τρεμόπουλος αρνήθηκε να υπερψηφίσει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, διαφοροποιούμενος στο θέμα αυτό από τους υπόλοιπους Πράσινους.

Στην Ελλάδα η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική μετατρέπεται δυστυχώς συχνά σε διαγωνισμό εθνικής πλειοδοσίας. Πρόσφατα ο Μιχ. Τρεμόπουλος έφθασε να κατηγορηθεί ακόμη και για την υπεράσπιση του Μουράτ Κανακλί, τουρκοκύπριου πολιτικού που καταγγέλλει ανοικτά την τουρκική κατοχή και αντιμετωπίζει διώξεις γι’ αυτό. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε αν κάτι τέτοιο ωφελεί πραγματικά τη χώρα ή μήπως, αντίθετα, της κάνει ζημιά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει ότι αγαπάμε τη χώρα μας ως πολίτες και όχι ως οπαδοί. Ελπίζω να μην είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε τα πράγματα με αυτή την οπτική.


Με εκτίμηση

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη