2 Δεκ 2009
ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΚΟΚΚΑΛΗ, ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ:
Σας παρακαλώ να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, για να μάθετε για τη ζωή του μεγαλύτερου ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.
Απευθύνομαι σε εσάς και στους ομοίους σας πλούσιους, με την ελπίδα να ακολουθησετε κι εσείς τον δρόμο αυτού του ανθρώπου.
Γιατί άλλο ευεργέτης και άλλο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ...
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Θα ήθελα να είχα την «πένα» του Σαράντου Καργάκου και τον «λόγο» του Κωστή Στεφανόπουλου για να μπορέσω να περιγράψω την προσωπικότητα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Ελλείψει όμως αυτών χρησιμοποιώ το συναίσθημά και αυτό που είδα επί τόπου προκειμένου να αποτυπώσω τον Ανθρωπο, τον Επιχειρηματία, τον Οικογενειάρχη, τον Πατριώτη, τον Ευεργέτη, τον Έλληνα, τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου.
Σε στιγμές πολύ σημαντικές για εμάς τους Λάκωνες, πριν από δύο χρόνια, κατά την παρουσίαση του βιβλίου για τον Καπετάν Ζαχαριά στη Σπάρτη και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του προεπαναστατικού ήρωα την επόμενη ημέρα, είχαμε τη χαρά να δούμε ανάμεσα στους άλλους επισήμους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις, τον διαπρεπή Πρόδρομο Εμφιετζόγλου μαζί με τη γυναίκα του Λένα.
Ν.Μ.
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Του Ντόναλντ Μακφαίηλ
Αν ανοίξει κανείς το λεξικό επωνύμων της Μικράς Ασίας, στο λήμμα Εμφιετζόγλου, θα βρει ότι το επώνυμο αυτό έχει τουρκογενή προέλευση και ρίζα του κάποιον που ρουφούσε έντονα ταμπάκο με τη μύτη. Ποια σύμπτωση άραγε υπάρχει όταν ο ίδιος ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου αφοσιώνει πολλά στους Θρακιώτες που βιώνουν με τα πασίγνωστα Ελληνικά καπνά μπασμάς ενώ ο ίδιος μασουλάει καπνό (πούρο) αποφεύγοντας έτσι το καθ εαυτού κάπνισμα.
Η δύναμη ενός ονόματος είναι τεράστια και σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει το πλάσμα που το φέρει.
Σε συνέχεια της γνωριμίας μου με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και την γυναίκα του, στις εκδηλώσεις για τον «Καπετάν Ζαχαριά» πριν από δύο χρόνια στη Σπάρτη, δέχτηκα με τιμή την πρόσκληση εγώ και η γυναίκα μου να τον συνοδεύσουμε στη Ξάνθη από τις 9 έως 11 Ιουνίου 2000.
Αυτόν τον «άνθρωπο» που τίμησε τον Ζαχαριά μας, που τιμάει συνεχώς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία μας, θα τολμήσω να παρουσιάσω σε αυτό το φύλλο αλλά και στο επόμενο που θα ακολουθήσει, γιατί αποτελεί φλόγα ελπίδας και παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου γεννήθηκε το 1937 στο Νέο Φάληρο του Πειραιά. Οι γονείς του Συμεών από την Νεάπολη και Σοφία Παπαδοπούλου κατάγονταν από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Είναι παντρεμένος με τη Λένα Καψάλη από την Κωνσταντινούπολη και έχουν μια κόρη τη Μελίνα. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, απ' όπου αποφοίτησε το 1962. Από το 1962 έως το 1967 διετέλεσε βοηθός και επιμελητής στις έδρες Σιδηρών κατασκευών και Στατικής του Πανεπιστημίου.
Η επιχείρησή του, το σπίτι του, η οικογένειά του βρίσκονται στην Αθήνα. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο εκτός πρωτεύουσας. Μπορεί να είναι «ακίνητος» αλλά συγχρόνως «αεικίνητος» όπως τον περιγράφει χαρακτηριστικά ο Καργάκος. Αισθάνεται ο ίδιος απελευθερωμένος όταν «πετώντας στα ουράνια» απομακρύνεται με το ελικόπτερό του από την τσιμεντούπολη της άχαρης Αθήνας. Και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να φτάσει εκεί που θέλει, εκεί που τον χρειάζονται έστω και αν πρέπει να κινείται μέσα στα χιόνια, στα ορεινά χωριά των Πομάκων, στους μαχαλάδες των Τσιγγάνων, στα εργοτάξιά του, στις εκδηλώσεις που πηγαίνει.
Τίποτα δεν τον σταματάει να διατρέχει τις ακριτικές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης για να συμπαρασταθεί υλικά και ηθικά σε όλους εκείνους που κάποιοι θεωρούν «μειονότητα».
Το όνομά του έχει συνδεθεί με σειρά ευεργεσιών με τους Πομάκους και τους Τσιγγάνους της περιοχής ενώ η Φλώρινα τον ευγνωμονεί. Μικρά χωριά και κοινότητες παραμελημένες τον περιμένουν με λαχτάρα να του σφίξουν το χέρι και να τον ευχαριστήσουν επειδή εκείνος με την σεμνότητα που τον διακρίνει δεν τους ξεχνά και τους αφιερώνει πάντα λίγο από το χρόνο του. Η υποδοχή του κόσμου στα μέρη που επισκέπτεται είναι ενθουσιώδης και η ανταμοιβή του είναι η συναισθηματική και όχι κάποιου άλλου είδους συναλλαγή.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ακριτικές περιοχές είναι παραμελημένες, έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα απ ότι οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος. Οι δουλειές βρίσκονται στην Αθήνα, ο κόσμος φεύγει από την επαρχία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει αυτό το «έκτρωμα» της Αθήνας που έχει μαζέψει όλον τον κόσμο της χώρας, ενώ όλοι οι πόροι της χώρας καταναλίσκονται εκεί και η επαρχία φθίνει. Παρ ότι επαγγελματικά είναι προφανώς υπέρ των κατασκευών πάσης φύσεως, ήταν όμως αντίθετος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι πιστεύει ότι όλα τα χρήματα θα διατεθούν πάλι στην Αθήνα που είναι πολύ αρνητικό και επικίνδυνο για την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα γίνουν πρόσθετα έργα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Αθήνα, οι πόροι θα κατευθυνθούν εκεί και πάλι ο κόσμος απ όλη την Ελληνική επικράτεια θα αναζητήσει δουλειά στην πρωτεύουσα. Ενώ αντιστρόφως τα χωριά αδειάζουν, τα σύνορα αποδυναμώνονται. Υπήρχε ένα πρόγραμμα για τους παλιννοστούντες του Πόντου να πάνε στη Θράκη. Ομως δεν βρίσκουν εκεί δουλειά κι έρχονται στην Αθήνα, στο Μενίδι και αλλού. Γενικά πιστεύει ότι η Πολιτεία βρίσκεται «μακριά» από την επαρχία.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ
Πέρα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με την ευαισθησία που τον διακρίνει για τα εθνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προβλήματα, έχει αναπτύξει μια πολυσχιδή δραστηριότητα στο χώρο της Μακεδονίας, της Θράκης και του Ελληνισμού της διασποράς.
Μέχρι τώρα, ο όμιλος εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ του οποίου είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης, έχει υπό την προστασία του εικοσιτρία παραμεθόρια χωριά στο Νομό Φλώρινας, στα οποία έχουν γίνει και γίνονται έργα υποδομής, παράλληλα με πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών.
Παρόμοια εθνική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα αναπτύσσει και στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Είναι γνωστές οι προσπάθειες του για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Πομάκοι και Αθίγγανοι της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της δράσης ίδρυσε και θεμελίωσε ένα Πολιτιστικό - Αθλητικό Κέντρο στο Δροσερό Ξάνθης.
Για τη διατήρηση και προαγωγή του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, ίδρυσαν από κοινού με το Υπουργείο Άμυνας ένα Πολιτιστικό Κέντρο στη Κορυτσά, όπου στεγάζονται τα Φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας Κορυτσάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», με σκοπό τη δημιουργία δρόμων επικοινωνίας στον Πολιτιστικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό τομέα.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον και η αγωνία του για το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας και οι συγκεκριμένες πράξεις του για τη στήριξη των Πολυτέκνων και τη συμπαράσταση στα νέα ζευγάρια και τα παιδιά, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές.
Ακόμη, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για τα θέματα της Ορθοδοξίας. Σημαντική είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μονών του Αγίου Όρους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ανακαίνιση του Πύργου της Μονής Παντοκράτορας, που θα χρησιμοποιηθεί σαν βιβλιοθήκη και χώρος διαφύλαξης των εικόνων και κειμηλίων και η κατασκευή λιμενίσκου στη Μονή Εσφιγμένου.
Ακόμη σημαντική είναι η δραστηριότητά του στην Ουκρανία και η στήριξη του Ελληνισμού της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου των Ελληνικών συλλόγων στην Μαριούπολη. Αντίστοιχη είναι η υποστήριξη που προσφέρει στους Έλληνες Σαρακατσάνους της περιοχής Σλίβεν της Βουλγαρίας.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Επαγγελματικά ξεκίνησε με μελέτες και κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα Δημόσια Έργα. Το 1974 ίδρυσε τη "ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε" με μετοχικό κεφάλαιο 20 εκ. Δρχ. και έφθασε το 1999 να έχει χρηματιστηριακή αξία 200 δις. Δρχ. Ο κύκλος εργασιών ξεκίνησε με μικρά έργα στη Θεσσαλονίκη, που πολύ σύντομα απλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από την ίδρυση της Εταιρείας μέχρι σήμερα είναι κύριος μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Τώρα η ΜΗΧΑΝΙΚΗ αποτελεί όμιλο εταιρειών, με 1.500 εργαζομένους και ετήσιο κύκλο εργασιών δισ. 30,6 δρχ. Ο όμιλος κατασκευών δραστηριοποιείται στους κάτωθι τομείς με τις αντίστοιχες Ανώνυμες Εταιρείες:
· Κατασκευές
· Αξιοποίηση Ακινήτων
· Ενέργεια
· Βιομηχανία
· Εκμεταλλεύσεις
Γνωστά είναι τα έργα του σε όλη την Ελλάδα ακόμα και σε μας τους Λάκωνες που στο διάβα μας για τα μέρη μας βλέπουμε τη γέφυρα σιδηροδρόμου με το σήμα ΜΗΧΑΝΙΚΗ λίγο πριν τα διόδια του Ισθμού και την αμαξιτή γέφυρα λίγο πιο κάτω από τη διασταύρωση Εθνικών οδών Πατρών και Τρίπολης.
Στην κατηγορία των Κατασκευών περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
· Αυτοκινητόδρομος Αθηνών – Θεσσαλονίκης (τμήμα Αέρινο – Μοναστήρι)
· Τμήμα Εγνατίας Οδού (Παράκαμψη Καβάλας)
· Εγνατία Οδός (Τμήμα Λευκόπετρα – Βέροια – Κουλούρα)
· Εγνατία Οδός (Τμήμα Ανθοχώρι – Ανισόπεδος Κόμβος Μετσόβου)
· Εγνατία Οδός (Γέφυρα Μεσοβουνίου – Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής)
· Παράκαμψη Αρτας – Φιλιππιάδας (Γέφυρα Λούρου)
· Γέφυρα Αρδα
· Σιδηροδρομική Γραμμή Ελευσίνας Κορίνθου
· Αεροδρόμιο Σπάτων (Ταπείνωση Βόρειου Λόφου)
· Επιστρώσεις Αεροδρομίου Σπάτων
· Υδροηλεκτρικό Έργο Μετσοβίτικου
· Λιγνιτικό Έργο Κομάνου
· Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
· Μεταλλικά κτίρια ΕΛ. ΔΥ. ΚΟ (Ουράσεβιτς Κόσοβο)
· Φράγμα Γρατινής
Στην κατηγορία της Ενέργειας περιλαμβάνεται το
· Υδροηλεκτρικό Έργο Θεοδωριάνων Άρτας
Στην κατηγορία Αξιοποίησης Ακινήτων περιλαμβάνονται τα εξής:
· Συγκρότημα Κτιρίων Γραφείων Αμαρουσίου
· Κτίριο Καταστημάτων και Διαμερισμάτων στην Οδησσό
· Οικόπεδο 131.000 τ.μ. στην Κέρκυρα για την ανέγερση σύγχρονης οικιστικής μονάδας.
· Κτίριο Γραφείων στην Κομοτηνή
· Κτίριο 9954 τ.μ. στην Ουκρανία
· Εμπορικό Κέντρο 29215 τ.μ. στην Ουκρανία (αποπεράτωση το 2003)
· Κτίρια 3860 τ.μ. στην Μαριούπολη της Ουκρανίας
· Οικόπεδο 17 στρεμμάτων σε κεντρική λεωφόρο της Σόφιας στη Βουλγαρία
Στην κατηγορία Βιομηχανίες περιλαμβάνονται οι εξής Βιομηχανίες:
· ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.
· ΒΙΕΧ Μεταλλικές Κατασκευές Α.Ε.
· Ελληνικά Σωληνουργεία Α.Ε.
· Ελληνική Βιομηχανία Ξύλου Α.Ε.
· Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.
Στις Εκμεταλλεύσεις
· Υπόγειος Σταθμός Αυτοκινήτων στην Πλατεία Κοτζιά
· Νεκροταφείο Συνδέσμου Δήμων Πειραιά και Δυτικής Αττικής
· Καζίνο Ρόδου
Η επιχειρηματική όμως δραστηριότητα του Πρόδρομου είχε και τις άτυχες στιγμές της. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται το χαμό των Ελλήνων εργατών της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στο αεροπορικό δυστύχημα της Θεσσαλονίκης με αεροπορική εταιρεία της π. Σοβιετικής Ένωσης και αρκετοί ίσως την κόντρα της εταιρείας του για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μία ιστορία που τον πείραξε πολύ παρ ότι η απόρριψη της προσφοράς του λέγεται ότι ήταν μία λύση οικονομικά συμφερότερη από τους Γάλλους κατά 200 δις. Αν το έργο είχε διατεθεί στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ το 1994 όπως είπε κάποτε ο ίδιος, τώρα θα λειτουργούσε το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ο Όμιλος Εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία και μεταξύ των άλλων μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση του για τη δημιουργία του Νέου Ανατολικού Διευρωπαϊκού Αγωγού Βορρά - Νότου, που θα ενώνει το Ελσίνκι την Αγία Πετρούπολη με την Αλεξανδρούπολη δια της Ρωσίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, ένα έργο τεραστίας γεωπολιτικής και αναπτυξιακής σημασίας που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ
«Χάσαμε το Κρυφό Σχολειό» έγραφε με μεγάλα γράμματα η εφημερίδα Καθημερινή στις 14 Δεκεμβρίου 1993. Το «Κρυφό Σχολειό», το περίφημο έργο του Νικολάου Γύζη, πουλήθηκε χθες σε ανώνυμο αγοραστή κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας του οίκου “Christie’s” στη χώρα μας έναντι της τιμής των 170 εκατ. Δρχ. Οι ελπίδες ότι το «Κρυφό Σχολειό» θα κατέληγε στην Πινακοθήκη εξανεμίσθηκαν καθώς τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» εκτόξευσαν την τιμή, υπερσκελίζοντας κατά πολύ το «πλαφόν» των 80 εκατ. Δρχ. που είχε ορίσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Η κατάπληξη όμως, η παγωμάρα και οι αμήχανες προσπάθειες της Πολιτείας να δικαιολογήσει την αδυναμία της να κρατήσει στην Ελλάδα έναν τόσο σημαντικό πίνακα με θέμα εθνικό έπεσαν στα μαλακά όταν ο Π.Ε. σε συγκέντρωση οικονομικών συντακτών αποκάλυψε ότι εκείνος αγόρασε το «Κρυφό Σχολειό». Για να το δούν όλοι είπε από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας. Δεν το δωρίζει είπε στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά το δίνει όποτε του το ζητούν. Και πράγματι αυτό έγινε. Στην έκθεση «Το παιδί στη Νεοεληνική Τέχνη, 19ος 20ος αιώνας, ο πίνακας πήρε τη θέση του στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου επέλεξε τη σεμνή προμήθεια αυτού του εθνικού έργου και όχι της τυμπανιαίας δημοσιότητας γιατί από χαρακτήρα είναι «δημόσιος».
Το «Κρυφό Σχολειό» είναι ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον πολιτισμό όσο και για την ιστορία της Ελλάδος
Το «Κρυφό Σχολειό θα το έπαιρνα ακόμα και αν έπρεπε να ξεπουλήσω ό,τι είχα και δεν είχα. Θα θυμίσει σε πάρα πολλούς αυτό που έχουν ξεχάσει. Οτι πάνω από τα ταπεινά υπάρχουν ιδανικά για τα οποία πολέμησαν περήφανα οι πατέρες μας. Αυτή η περηφάνεια μας λείπει.
Στο σπίτι του τη «Βίλλα με τα Νούφαρα» έχει πάνω από πεντακόσιους πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, παλιών και σύγχρονων.
Στο γραφείο του υπάρχουν δύο πίνακες του Ελευθέριου Βενιζέλου και ένας μικρότερος σε μινιατούρα πάλι του Βενιζέλου. Ο ένας μάλιστα είναι ζωγραφισμένος από τον Παπάζογλου το 1932. Βλέποντας τη μορφή του μεγάλου Εθνάρχη, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου πιστεύει ότι βρήκε το στίγμα του. Μέσα στο γραφείο υπάρχει επίσης μία μικρογραφία του γλυπτού του Βαγγέλη Μουστάκα «ο Μέγας Αλέξανδρος» του έφιππου αγάλματος που κοσμεί την παραλία της Θεσσαλονίκης.
Η μικρή όμως συλλογή στο γραφείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου δεν σταματάει εδώ. Φωτογραφίες του Παύλου Μελά, του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, μια παλιά λιθογραφία του τόπου καταγωγής του της Καππαδοκίας αλλά και σύγχρονα έργα του Ζογγολόπουλου συμπληρώνουν το σκηνικό του χώρου δημιουργίας του μεγάλου αυτού επιχειρηματία.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ
Σε χαρτί Σατινέ 100 έως 140 γραμ. με οικολογικό χοντρό εξώφυλλο και μεγάλα στρογγυλά γράμματα, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου τυπώνει μερικές από τις σκέψεις και τις ομιλίες του. Ξεχωρίσαμε μερικά από αυτά, τα:
Νέα Αργοναυτική Εκστρατεία – Δυνατότητες – Προοπτικές (Ομιλία το 1995 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Οικονομικού Τμήματος).
Προτάσεις Ανάπτυξης (Ομιλία στο Α Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στις Φέρρες το 1994, ομιλία στο Διαβαλκανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη το 1995, ομιλία στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο «Υποδομή και Ανάπτυξη» στην Αθήνα το 1995, ομιλία στο Συνέδριο «Παρευξείνιες Χώρες – Μέση Ανατολή» στην Αθήνα το 1995, ομιλία στο Β Συνέδριο «Τεχνικά Εργα – Κατασκευές» στην Αθήνα το 1996, ομιλία στο 1st European Union Russian Federation Round Table of Industrialists στη Μόσχα το 1997, το Δ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών «Θράκη – Βαλκάνια – Παρευξείνιες Χώρες» στη Νέα Ορεστιάδα τον 1998 ).
Τουρκική Απειλή – Ελληνική Ευθύνη (Ομιλία το 1996 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η Μεγάλη Εξόρμηση του Νεότερου Ελληνισμού (Ομιλία το 1998 στην Εστία της Νέας Σμύρνης)
ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ
Κάποτε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους στη Θράκη, όπου μία ομάδα νεαρών δασκάλων Πομάκων τον πλησίασε και του είπαν ότι δεν έχει γραφτεί ακόμα η γλώσσα τους. Τα παιδιά των Πομάκων μιλάνε τη γλώσσα τους στο σπίτι, δεν την μαθαίνουν στο σχολείο, αλλά μαθαίνουν τούρκικα. Προσπαθούνε του είπαν πολλά χρόνια να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει και τον παρακάλεσαν να τους βοηθήσει να γράψουν τη γλώσσα τους. Ε, αυτό ήταν. Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κεραυνοβολήθηκε όταν έμαθε ότι τόσοι άνθρωποι, στην εποχή μας, δεν μπορούν να μάθουν τη γλώσσα τους. Από την άλλη μεριά αναγκαζόντουσαν να μαθαίνουν τούρκικα. Τους βοήθησε, τους χρηματοδότησε και ξεκίνησε η προσπάθεια να γραφούν τα λεξικά, η Γραμματική τους, το αναγνωστικό της Α τάξης δημοτικού. Και αυτά ήσαν μόνο η αρχή. Με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου καταγράφηκαν τα ήθη και έθιμα, ηχογραφήθηκαν τα Πομακικά τραγούδια και το σημαντικότερο «υιοθετήθηκαν» τα Πομακοχώρια με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αναλυτικότερη όμως αναφορά στους Πομάκους και τον εθνικό ρόλο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Πομακοχώρια και την κοινωνία των Πομάκων θα γίνει εκτενώς στο επόμενο φύλλο μας.
ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
Οι νέες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών ανάγκασαν τους Τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα (σιδεράδες, ζωέμποροι, καρεκλάδες, παλιατζήδες) και να στραφούν κυρίως στο γυρολογικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών και στην εποχιακή γεωργική απασχόληση.
Ομως και εδώ συναντούν δυσκολίες. Η σκληρή νομοθεσία για άδεια μικροπωλητού, η ραγδαία είσοδος Ποντίων προσφύγων στο χώρο του μικροεμπορίου, αλλά και η προτίμηση των Αλβανών ως φθηνότερων εποχιακών εργατών γης οδήγησαν πολλούς Τσιγγάνους στην ανεργία και συνεπώς στην εξαθλίωση. Πολλοί αναγκάζονται να ζουν δίπλα σε χωματερές, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια σαν υλικό για μεταπώληση (σίδηρο, αλουμίνιο) αλλά και γιατί είναι μία γη την οποία κανείς δε ζηλεύει.
Αναλυτικότερη όμως αναφορά στους Τσιγγάνους της Ξάνθης και τον ρόλο του Εμφιετζόγλου στη φυλή αυτή θα γίνει στο επόμενο φύλλο μας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ
Στη Φλώρινα τον ευγνωμονούν για τις ευεργεσίες του και στη Θράκη έχουν συνδέσει το όνομά του με την απογκετοποίηση των Πομάκων και των τσιγγάνων της περιοχής. Οι απλοί άνθρωποι περιμένουν τη στιγμή να του σφίξουν το χέρι και να τον ευχαριστήσουν επειδή εκείνος, σε αντίθεση με την Πολιτεία δεν τους ξεχνάει.
Για την προσήλωση του στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και την εν γένει προσφορά του τιμήθηκε το 1994 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
Το 1999 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Διόδωρος Α' τον αναγόρευσε σε «Ανώτερον Ταξιάρχην» του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και του απένειμε τον Οικείον Σταυρόν, εις επιβράβευση της ευσέβειας και της ενίσχυσης προς τον Πανάγιο Τάφο.
Τέλος ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ.κ. Δαμασκηνός του απένειμε το «Χρυσούν Μετάλλιον» της Ιεράς Μητροπόλεως της Ελβετίας, «Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης» εις έκφραση ευαρέσκειας για την πολύπλευρη προσφορά του στο πολυσχιδές έργο της Μητροπόλεως.
Για το έργο του και την προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική οικονομία, η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον ανακήρυξε το 1995 Επίτιμο Διδάκτορα. Για τους ίδιους λόγους έχει βραβευθεί από πολλούς οργανισμούς και συλλόγους και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης πολλών Ελληνικών Πόλεων.
Το 1997 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο για την εθνική, κοινωφελή και πολιτιστική του προσφορά.
Απονομές τιμητικών διπλωμάτων και άλλες αναγνωρίσεις του έχουν γίνει πολλές και που δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτούν εδώ. Πριν από δύο χρόνια, κατά τις εκδηλώσεις στη Σπάρτη για τον Καπετάν Ζαχαριά ο Σύλλογος Λυγερέα του παρέδωσε το «μπαϊράκι» του Καπετάν Ζαχαριά σε λαβαράκι, πράγμα το οποίο κάνει ο Σύλλογος όταν θέλει να τιμήσει κάποια προσωπικότητα.
Στην Ξάνθη, στις 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Παλαιών Προσκόπων ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου τιμήθηκε για μία ακόμα φορά για την Εθνική του δραστηριότητα.''
Αυτά γράφει για τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ο διαχειριστής της ιστοσελίδας
www.mani.org.gr
Ήθελα πάντα να γράψω ένα άρθρο για τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Στην αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο, είδα αυτό το πλήρες κείμενο για τη ζωή και το έργο του και το έκανα ένα copy paste.
Νομίζω οτι σπάνια ένας Έλληνας επιχειρηματίας σήμερα, έχει να επιδείξει τις ΕΘΝΙΚΕΣ δραστηριότητες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.
Γι αυτό και νομίζω πως είναι ένας άξιος συνεχιστής των Εθνικών Ευεργετών της Πατρίδας μας.
Τον σεβασμό μου
Α.Κ.