29 Δεκ 2009

Ανακυκλώνονται τα ανακυκλώσιμα, ή....;

Για να σας λυθούν οι απορίες σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά.
OIKOΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
Σας στέλνουμε όχι το περιεχόμενο κάποιου νομοσχεδίου αλλά, το τί πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο.
Τι ισχύει στην καθημερινότητα.
Είναι λίγα απο αυτά που συμβαίνουν στον Νομό Ημαθίας, σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και εάν θέλετε, την ανακύκλωση.
Πρόσφατα, βγάλαμε στη δημοσιότητα μετά απο συγκέντρωση των στοιχείων επί...

μεγάλο διάστημα,
το γεγονός στο που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα. Διαβάστε τα επισυναπτόμενα κείμενα - δελτία τύπου.
Θα δείτε ότι η ανακύκλωση ότι δεν μπορεί να γίνει με ... βόδια.
Το θέμα είναι ότι κανείς δεν ενοχλήθηκε, κανείς δεν κίνησε κάποια διαδικασία.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου διαχείρισης της Ημαθίας, παραδέχθηκε Δημοσίως ότι, ανακυκλώσιμα φορτώθηκαν και κατέληξαν στην χωματερή κατ ΄ευθείαν.
Εμείς λέμε ότι, δεκάδες φορτηγά κατέληξαν στην χωματερή εκείνη την ημέρα. Ή τα καίνε λοιπόν, ή τα θάβουν όλα.
Για αυτές τις ακρότητες, προβλέπει κάτι το νομοσχέδιο; Θα υπάρξει αξιόπιστος έλεγχος;
Θα πληρώσουν επιτέλους οι απίστευτης ανεπάρκειας δημοκρατικά εκλεγμένοι "άρχοντες";
Νομίζουμε ότι, χρειάζεται συνεχής και συνεπής έλεγχος. Κάθε μέρα.



Βέροια 16-7-2009

Ο εμπαιγμός και το σκάνδαλο των επιδοτήσεων, συνεχίζεται.

Σήμερα 16-7-2009, συνεκλήθη το ΔΣ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας (ΕΣΔΑ). Τελευταίο θέμα συζήτησης τέθηκε η τελευταία διαπίστωση της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, όπου ανακυκλώσιμα υλικά, απλά δεματοποιούνται και επιστρέφουν αυτούσια στην χωματερή του Αλιάκμονα. Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΣΔΑ κ. Παπαποστόλου και Δημάρχου Βέργίνας ήταν ότι επρόκειτο για ακατάλληλα υπόλοιπα ανακυκλώσιμων. Εμείς θα επιμείνουμε. Πρόκειται για απολύτως καθαρά από ξένες ύλες ανακυκλώσιμα υλικά. Χαρτόνια, εφημερίδες της Βέροιας, βιβλία, κουτάκια αναψυκτικών, μεταλλικά φιαλίδια υγραερίου και κάθε είδους πλαστικά. Απολύτως καθαρά και χωρίς ίχνος υγρασίας. Μάρτυρες αυτής της κατάστασης, δεν είναι μόνον πρόσωπα αλλά και οι εικόνες σε φωτογραφίες και βίντεο (ξαναστέλνουμε τις φωτογραφίες όπου φαίνονται τα παραπάνω υλικά). Απλά, οι όποιες καταγραμμένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, είναι πλήρως πλασματικές και οι όποια επιδότηση για αυτές τις ποσότητες, είναι πεταμένα χρήματα. Δεν χρειάζονται παραπάνω αποδείξεις, όταν ο ίδιος ο κ. Παπαποστόλου, παραδέχθηκε ότι ανακυκλώσιμα υλικά, θάφτηκαν όπως συγκεντρώθηκαν, στην παρακείμενη χωματερή.
Χωρίς πολλές κουβέντες, τονίζουμε. Ό,τι συνειδητά και φιλότιμα συγκεντρώνουν οι Ημαθιώτες για ανακύκλωση, φορτώνονται χύμα σε κονταίηνερ για την Κατερίνη και επιστρέφουν πίσω σε δέματα για να θαφτούν στην χωματερή του Αλιάκμονα, χωρίς καν την στοιχειώδη διαλογή υλικών.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ


Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Είναι γνωστή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με την διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Ημαθίας. Δαπανήθηκαν πολύ μεγάλα ποσά, σε διαφήμιση, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Και οι πολίτες, μεγάλο μέρος τους για την ακρίβεια, ανταποκρίθηκαν. Μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία αποκομιδής των γεμάτων κάδων με ανακυκλώσιμα υλικά.
Δεν έφτανε μόνον αυτό. Ο χώρος όπου συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και γίνονται ένα με τα αμμοχάλικα του Αλιάκμονα. Στο τέλος του 2008, χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων, κάηκαν ολοσχερώς, όταν κάηκε και ο παράνομος σκουπιδότοπος ακριβώς δίπλα.
Η τελευταία τραγική διαπίστωση είναι ότι τα προς ανακύκλωση υλικά, ενώ φορτώνονται, όταν φορτώνονται, σε κονταίηνερ για το εργοστάσιο διαλογής, επιστρέφουν δεματοποιημένα πίσω και θάβονται στην παράνομη χωματερή. Τα κονταίηνερ, δεν έρχονται άδεια για να γεμίσουν. Έρχονται με τα μεγάλα δέματα των ανακυκλώσιμων, αδειάζονται στην χωματερή και στη συνέχεια ξαναγεμίζουν με τα χύμα ανακυκλώσιμα.
Μάλιστα ο ΕΣΔΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων), επιδοτείται με δεκάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ και ανάλογα με τις ποσότητες που με δελτία ζύγισης, αποδεικνύει ότι συγκεντρώνει για ανακύκλωση. Όλα γίνονται λοιπόν για την επιδότηση αυτή, εμπαίζοντας ακόμη μια φορά τους πολίτες που έχουν την εντύπωση ότι η δική τους φιλότιμη προσπάθεια, έχει και ανάλογη συνέχεια. Δυστυχώς, η ουσία της διαχείρισης των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, απέχει παρασάγγες από κάποια δελτία αποστολής των φορτηγών και το «εντάξει» όσων διαχειρίζονται το αντικείμενο σε κάποια γραφεία.
Αλήθεια, η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Ανάκτησης Ανακύκλωσης), που διέθεσε τόσα ποσά και συνεχίζει να διαθέτει, γνωρίζει αυτό το γεγονός; Έκανε ποτέ έλεγχο; Διαπίστωσε κάτι;
Πεταμένοι οικονομικοί πόροι στον βρόντο, ακόμη μια φορά, με την ανοχή και υπόθαλψη των πάντων.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη