4 Δεκ 2009

Ασύρματο δωρεάν ιντερνέτ σε κατοίκους της Κομοτηνής


ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ασύρματο δωρεάν ιντερνέτ θα παρέχεται σε κατοίκους της Κομοτηνής και των δήμων Σαπών, Αιγείρου και Ιάσμου, μέσω των 21 σημείων ασύρματης πρόσβασης που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία στα πλαίσια του έργου «Ευρυζωνικό δίκτυο».

Η νομαρχία Ροδόπης ανέλαβε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, που έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», είναι 80% χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκούς πόρους και 20% από εθνικούς πόρους. Ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 και ήδη ολοκληρώθηκε σε πόλεις και οικισμούς με την εγκατάσταση των 21 σημείων ασύρματης πρόσβασης σ' όλο τον νομό εκ των οποίων, τα 12 βρίσκονται στο δήμο Κομοτηνής και τα υπόλοιπα στους άλλους τρεις δήμους.Ο Μάνος Αναστάσιος νόμιμος εκπρόσωπος της ένωσης εταιριών που έχει αναλάβει το έργο «Ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο της νομαρχίας Ροδόπης», είπε σχετικά, «τα σημεία που υπάρχουν μέσα στον δήμο της Κομοτηνής καλύπτουν σχεδόν το 30%-35% του αστικού ιστού. Οι πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στα σημεία αυτά, υπάρχει μια διαδικασία ταυτοποίησης, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζεται μ' ένα username και ένα password, χωρίς να υπάρχει διαδικασία ταυτοποίησης και χρήσης προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα υπάρχει μια εφαρμογή βασισμένη πάνω σ' ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα με την οποία μπορεί, είτε ο επισκέπτης, είτε ο πολίτης να έρθει και να ακολουθήσει διάφορες διαδρομές ή πορείες ενδιαφέροντος σε όλο το μήκος του νομού. Το τουριστικό περιεχόμενο που έχει συλλεχθεί, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος είναι στην δυνατότητα μεταβολής ή αλλαγής από την πλευρά της νομαρχίας και μπορεί να εμπλουτιστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στην πόλη της Κομοτηνής τρία συστήματα βρίσκονται στην περιοχή της νομαρχίας και καλύπτουν το άλσος Αγίας Παρασκευής και την πλατεία Ειρήνης, ένα στην Αστυνομία, ένα στην περιοχή Ανδρονίκου προς το προξενείο, ένα στην διεύθυνση πρόνοιας, ένα στο ΙΚΑ υγείας, ένα στο γήπεδο του Πανθρακικού, ένα στην περιοχή του Σταθμού, επίσης στην Εκτενεπόλ, στο εμπορικό κέντρο και στο 10ο δημοτικό. Τρία σημεία ασύρματού δικτύου υπάρχουν στις Σάπες, ένα στην Αίγειρο, ένα στον υδατόπυργο Φαναρίου και στον Δήμο Ιάσμου στο τουριστικό, στην πλατεία του δήμου και στην Αστυνομία. Να σημειωθεί τα συστήματος ασύρματος πρόσβασης έχουν γύρω στα 150 μέτρα ωφέλιμη ακτίνα.

Προϋπολογισμού 189.000 ευρώ το έργο
Για το έργο, που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την «Κοινωνία της πληροφορίας» και έχει προϋπολογισμό 189.000 ευρώ, προβλέπεται πιλοτική λειτουργία ενός έτους με πλήρη τεχνική υποστήριξη μέχρι τα τέλη του 2010. Για το αν θα συνεχιστεί η παροχή δωρεάν ιντερνέτ και μετά το τέλος του προγράμματος, ο Μιχάλης Φραγκίσκος υπεύθυνος του τμήματος πληροφορικής της νομαρχίας, είπε, «το κόστος είναι γύρω στα 500 ευρώ περίπου τον χρόνο, αρκεί να βρεθεί μετά τον ένα χρόνο, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το κονδύλι για να συνεχιστεί το έργο». Σύμφωνος να συνεχιστεί το έργο και μετά την πολιτική του εφαρμογή εμφανίστηκε και ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή την στιγμή, πιστεύω όμως ότι δεν θα διαφοροποιηθούμε από ότι οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές χώρες. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της εξέλιξης της τεχνολογίας, πλέον η χρήση του διαδικτύου είναι ένα καθημερινό εργαλείο δουλειάς και πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην εξέλιξη της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, για τους κατοίκους της περιοχής μας».

Οι πολίτες θα μπορούν, ασύρματα πλέον, εφόσον διαθέτουν ασύρματη κάρτα δικτύου ή τηλέφωνα με αυτή την δυνατότητα, να μπαίνουν στο διαδίκτυο δωρεάν, να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων υπηρεσιών του διαδικτύου, αλλά όχι να κατεβάζουν μεγάλα αρχεία.
21 σημεία ασύρματης πρόσβασης τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νομού στα πλαίσια του έργου «Ευρυζωνικό δίκτυο»

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

πηγη : www.xronos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη