13 Δεκ 2009

Οι περιφερειάρχες των χαμένων προσδοκιών…


Οι περιφερειάρχες των χαμένων προσδοκιών. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και ευρύτερα στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων των περιφερειών. Η κυβέρνηση έδειχνε να έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και τελικά η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων που προέρχονται όλα σχεδόν από τον στενό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερα προσόντα και επιδόσεις, έχει προκαλέσει απογοήτευση και τα σχόλια σε μια πλειάδα τοπικών ΜΜΕ δεν είναι...καθόλου κολακευτικά.
Είναι η πρώτη φορά μάλιστα από τότε που πήρε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ που ακούγονται τόσο έντονες κριτικές και σχόλια όχι μόνο από βουλευτές και τοπικά στελέχη αλλά ακόμη και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων, όπως λένε, δεν δικαιολογεί με τίποτα τους δύο κρίσιμους μήνες που χάθηκαν αφήνοντας τις περιφέρειες χωρίς επικεφαλής. Και μπορεί αυτό να είχε και τα θετικά του μέχρι τώρα και να υποστηρίζονταν ότι η το ΠΑΣΟΚ και η νέα κυβέρνηση δεν ήθελε ένα κομματικό πογκρόμ, όμως η τοποθέτηση τοπικών κομματικών στελεχών, από μια απαξιωμένη σχεδόν κομματική γραφειοκρατία, πολλά από τα οποία επί χρόνια κάνουν το καθήκον τους συμπληρώνοντας τα ψηφοδέλτια στις εκλογές, δεν αποτελεί την καλύτερη εικόνα και μόνο απογοήτευση προκάλεσε. Οπως επίσης η επιλογή κάποιων πρώην περιφερειαρχών στο παρελθόν, που δεν έχουν να παρουσιάσουν επιδόσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες προσδοκίες για διαφάνεια και ισοπολιτεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας ο ρόλος του γενικού γραμματέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού θεωρείται ως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και είναι το σημείο αναφοράς. Στο πρόσωπό του κρίνεται συχνά η ίδια η κυβέρνηση και ποσώς ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία ποιος είναι γενικός γραμματέας στο τάδε υπουργείο ή ακόμη και κάποιος υφυπουργός, όπως έλεγε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο κάθε περιφερειάρχης εκτός των άλλων χειρίζεται τα προγράμματα και τα ποσά του ΕΣΠΑ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Και μόνο η ανάγνωση των βιογραφικών των περισσότερων περιφερειαρχών, οι οποίοι τα μόνα προσόντα που έχουν να παρουσιάσουν είναι οι επιδόσεις τους στην κομματική γραφειοκρατία, δίνει πλήρως την εικόνα. Επιπλέον όπως τόνιζαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η συγκεκριμένη επιλογή απειλεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ αφού μια σειρά στελεχών της τοπικής κομματικής γραφειοκρατίας θα μπορούν πλέον να το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα και να διεκδικούν κι αυτοί θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Μια από τις επιλογές που προκάλεσε ακόμη και δυσμενή σχόλια είναι αυτή της 48χρονης Πόπης Γερακούδη ως περιφερειάρχη της Θεσσαλίας. Διοικητική υπάλληλος στο ΤΕΙ Καβάλας και απόφοιτος του ίδιου ΤΕΙ.
Υπήρξε υποψήφια βουλευτής το 2004 και το 2007 ενώ είχε εκλεγεί με ποσόστωση μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ το 2000 και μέλος του εθνικού συμβουλίου το 2008. «Το βαρύ φορτίο μάλλον τρόμαξε και την ίδια» όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε μάλλον με αμηχανία, το άκουσμα ότι επιλέχθηκε τελικά για τη θέση αυτή ενώ όπως ακούγεται πρώην περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλία, που κατάγεται επίσης από την Καβάλα, θα αναλάβει ώστε να την βοηθήσει το πρώτο διάστημα.

(newsblog)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη