29 Δεκ 2009

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: "Βρίσκουμε λύσεις με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. "


[Βασικά σημεία ομιλίας στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου]

Το θέμα της μετανάστευσης έχει πάρει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, το οποίο έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 1/3 των συλλήψεων αυτών που μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη. Τριακόσιες είκοσι χιλιάδες περίπου είναι οι...
παράνομα εισερχόμενοι στην Ευρώπη, από αυτούς οι 90 χιλιάδες περίπου εισέρχονται από την Ελλάδα – και αυτές επαναλαμβάνω είναι οι συλλήψεις.

Η χώρα μας διαχειρίζεται κάθε χρόνο 250 χιλιάδες ψυχές 250 χιλιάδες ανθρώπους, σε διάφορα Κέντρα φιλοξενίας σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων. Απασχολούνται καθημερινά 14 χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι περιθάλπουν και διεκπεραιώνουν τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Εξ αυτών πάρα πολλοί προσπαθούν να φύγουν στην Ευρώπη, ή ορισμένοι επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης εφόσον φυσικά αυτό είναι δυνατό, αφού οι περισσότεροι από αυτούς, στερούνται εγγράφων, επειδή τα καταστρέφουν.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσελκύει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από την Ασία και την Αφρική. Τώρα πια υπάρχουν και Σομαλοί κι άλλες εθνικότητες επειδή υπάρχουν διάφορες συμφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας με τη Λιβύη, την Αίγυπτο κλπ., οι οποίες τηρούν τις συμφωνίες. Εμείς έχουμε την ατυχία η γείτονα χώρα, η Τουρκία, να μην εφαρμόζει μέχρι στιγμής τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από τις προϋποθέσεις οι που έχουν τεθεί από εμάς και τον Frontex δηλαδή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των συνόρων.

Η Ελλάδα επίσης αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό πόλο διόδου προς την Ευρώπη, μέσα από τα λιμάνια μας: την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Κόρινθο και τα αεροδρόμιά μας. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα οξύτατο πρόβλημα χώρων φιλοξενίας. Η Ελλάδα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ανθρώπινη υπόσταση και σέβεται οποιονδήποτε, οποιασδήποτε εθνικότητας, επιχειρεί να εισέλθει παράνομα, στο ζήτημα της φιλοξενίας, έτσι ώστε από πλευράς τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να μην υφίσταται κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα. Τι κάναμε; Κλείσαμε κατ’ αρχήν χώρους φιλοξενίας που δεν πληρούν προδιαγραφές στοιχειωδώς ανθρώπινες. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς ανήλικους. Το ζήτημα δεν είναι να αφήσεις ελεύθερο απλά έναν ανήλικο, το ερώτημα είναι πού θα πάει και είναι σίγουρο ότι θα υποστεί κάθε είδους εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα.

Απαγορεύσαμε από εδώ και πέρα τη σύλληψη μεταναστών δεύτερης γενιάς, να επαναπροωθούνται στις χώρες τους, αφού ήταν ένα ζήτημα απλώς τυπικό και προστατεύσαμε έτσι τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών, να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα εξόδου από τη χώρα.

Δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους μετανάστες να ταξιδεύουν στις χώρες προέλευσης τους, στις πατρίδες τους, ανά πάσα στιγμή, γιατί με το προηγούμενο καθεστώς είχαν πρόβλημα να ταξιδέψουν, παρά μόνο μια φορά το χρόνο.

Πήραμε μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων. Το μήνυμα είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης, τη διακίνηση ανθρώπων, μικρών παιδιών, τις παράνομες διακινήσεις συνολικά. Το μήνυμά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι μια εύκολη πύλη προς την Ευρώπη και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε πάρει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα. Στα τρία λιμάνια στα οποία κατ’ εξοχήν αυτή τη στιγμή υπάρχει έξοδος προς την Ιταλία και κατά συνέπεια στην Ευρώπη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Κόρινθο που είναι ένα εμπορικό λιμάνι, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα, με αποτελεσματικούς ελέγχους και έτσι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενική η έξοδος από τα λιμάνια αυτά προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροδρόμιο της χώρας. Είχαμε πάρα πολλές επιστροφές από τη Γερμανία, από τη Μεγάλη Βρετανία, από τη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, ότι είναι σχεδόν μηδενικές οι επιστροφές, διότι οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί, άρα το μήνυμα προς όλους είναι ότι η έξοδος από τη χώρα πλέον είναι σχεδόν αδύνατη. Για να πάρουν το μήνυμα όλα τα κυκλώματα διακίνησης του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ανθρώπους, ότι από εδώ και πέρα δεν μπορούν να επιλέγουν την Ελλάδα ως μία διέξοδο και δίοδο προς την Ευρώπη.

Ο FRONTEX είναι μια συνεργασία 22 χωρών ευρωπαϊκών, που εδρεύουν εδώ στη χώρα μας. Προχωρούμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ίδρυση ενός τμήματος του FRONTEX στον Πειραιά, και πρέπει να πω ότι υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, σε αυτό το πλαίσιο του FRONTEX, προκειμένου να διαφυλάξουμε περαιτέρω τα σύνορά μας.

Στηρίζουμε την υπογραφή συμφωνίας FRONTEX – Τουρκίας, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δε θίγονται κυριαρχικά μας δικαιώματα, πράγματα τα οποία θέσαμε στους εκπροσώπους του FRONTEX προ ημερών που ήταν εδώ.

Η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά, για να δημιουργήσει υποδομές και δομές για τη φιλοξενία και διαχείριση των μεταναστών, ωστόσο αυτό προϋποθέτει και το σεβασμό από την πλευρά της, των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελλάδα.

Προχωράμε στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα. Τα Κέντρα Φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που μπαίνουν για να εισέλθουν παράνομα ή να πάνε στην Ευρώπη, αυτούς που είναι διακινητές και είναι εγκληματίες και αυτούς βεβαίως που ζητούν άσυλο και πρέπει να τύχουν προστασίας.

Δημιουργούμε σχέδιο νόμου για μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η οποία θα είναι πρωτοποριακή σε όλη την Ευρώπη, θα στηρίξει τα δικαιώματα, πολιτικά και ανθρώπινα, των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη από προστασία.

Εδώ και δύο μήνες άρχισε να λειτουργεί με δική μας παρότρυνση ο εθελοντικός επαναπατρισμός. Δηλαδή ένα μικρό ποσό για τα έξοδα σε αυτόν που θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, αυτός που είδε ότι πλέον δεν έχει καμία πιθανότητα να βρει εδώ εργασία ή να πάει στην Ευρώπη, επιστρέφει στην πατρίδα του εθελοντικά μέσα από ένα πολύ ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήδη αυτή τη στιγμή με βάση το πρόγραμμα αυτό έχουν επαναπατριστεί 1.500 μετανάστες μόνο τους τελευταίους 2 μήνες και ελπίζουμε, ενθαρρύνοντας τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να μεγαλώσει και άλλο ο αριθμός αυτός.

Σε ένα μήνα θα τοποθετηθούν, σε κάποια αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, δηλαδή παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, οι οποίοι θα μεταφέρουν στα αστυνομικά τμήματα και θα διεκπεραιώνουν υποθέσεις μεταναστών, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Οι άνθρωποι αυτοί θα χτίσουν σχέσεις μέσα από τα δίκτυα των μεταναστών, έτσι ώστε να βελτιώνεται η πρόσβασή των μεταναστών στις υπηρεσίες της αστυνομίας και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Aπό το blog του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
http://chrisochoidis-metanastes.blogspot.com/2009/12/blog-post_28.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη