19 Ιαν 2010

Στα τάρταρα η κερδοφορία των τραπεζών το 2010 – Οι 10 λόγοι της απαισιοδοξίας των τραπεζιτών

Κύμα απαισιοδοξίας έχει χτυπήσει τους Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι εκτιμούν ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα καταβαραθρωθεί το 2010 καταγράφοντας πτώση τουλάχιστον 30% ή και περισσότερο.

Τα δάνεια θα μείνουν στάσιμα ή θα μειωθούν όπως και οι καταθέσεις, τα έκτακτα κέρδη επίσης θα μειωθούν γενικά θα υπάρξει μείωση της... περιουσίας των τραπεζών.
Πολλά τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μια διόρθωση της τάξης του 20% δεν μπορεί να αποκλεισθεί στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η συμπεριφορά του ΧΑ ωστόσο εξαρτάται κατά βάση αυτή την περίοδο από δύο παραμέτρους από τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και την συμπεριφορά των ομολόγων που δίνουν την τάση στο χρηματιστήριο.
Με βάση τους τραπεζίτες ακόμη και αν πείσει το πρόγραμμα σταθερότητας η χρηματιστηριακή αγορά , αργά η γρήγορα η διόρθωση δεν θα αποφευχθεί.
Γιατί όμως έχουν μετεξελιχθεί σε Κασσάνδρες οι Έλληνες τραπεζίτες , γιατί ανησυχούν;
Το δομικό επιχείρημα των τραπεζιτών είναι ότι οι τράπεζες τα τελευταία 6-8 χρόνια μπορούσαν να παράξουν πλούτο , μέσω των δανείων και της ανάπτυξης του ενεργητικού.
Οι τράπεζες τροφοδοτούσαν την οικονομία και την αγορά και η οικονομία στήριξε την ανάπτυξη των τραπεζών.
Άπαξ και αυτός ο συνεκτικός δεσμός έχει διαρραγεί και πληγεί σοβαρά και οι τράπεζες δεν μπορούν να παράξουν πλούτο έστω και μέσω της ανακύκλωσης του χρήματος το τραπεζικό σύστημα πλήττεται καίρια.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο ζενίθ του όταν και η οικονομία βρίσκεται στο Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη