19 Ιαν 2010

Ασφυκτική εποπτεία στη διαχείριση του Δημοσίου

Ποιοί ευθύνονται για τον κίνδυνο της Εθνικής μας ανεξαρτησίας λόγω ελλείμματος? Μήπως οι κυβερνώντες?
Η έκθεση εδώ


«Η Ελλάδα θα πάρει όλα τα σωστά μέτρα και θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε ο Ελληνας υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Βρυξέλλες,

Υπό την ασφυκτική επιτήρηση της Κομισιόν και της Ευρωζώνης θα υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ δεν θα ελέγχεται μόνο η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι κοινοτικοί αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, μετά την εισαγωγή της Ελλάδας σε στενή κοινοτική επιτήρηση (στις 16 Φεβρουαρίου), θα ορίσουμε τουλάχιστον τρεις ημερομηνίες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, προκειμένου να εξετάσουμε την απόδοση των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης και σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τους διαβεβαίωσε ρητώς ότι, σε κάθε απόκλιση που θα διαπιστώνεται, θα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, ενώ τους κοινοποίησε και τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει η κυβέρνηση εντός τους έτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Οπως δήλωσε ο κ. Αλμούνια, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα των λεπτομερειών του προγράμματος, αλλά, όσον αφορά στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και της πρόκλησης, ιδίως στο δημόσιο τομέα, και αυτό φαίνεται από τον τρόπο αντίδρασής της, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι, παρ' όλο που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες του Προγράμματος που θα συζητηθεί το Φεβρουάριο, από την παρουσίαση του κ. Παπακωνσταντίνου προκύπτει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, «θα δούμε αν είναι επαρκή, ο ελληνικός λαός πρέπει να φανεί πολύ γενναίος όπως και η κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος», είπε, «ότι η Ελλάδα θα πάρει όλα τα σωστά μέτρα και θα την υποστηρίξουμε. Η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά αυτή τη φορά στις προειδοποιήσεις και θα καταφέρει να αποκαταστήσει ισορροπία σε ευθέτω χρόνο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρέχει πιο αξιόπιστα στοιχεία στο μέλλον. «Εχουμε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία οφείλει να πετύχει δύσκολους στόχους, από τους οποίους δεν μπορεί να ξεφύγει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε θέματα αξιοπιστίας των στατιστικών της».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βούτερ Μπος, ανέφερε ότι «έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες συναδέλφους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρέπει να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα μόνοι τους».

«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι αγορές δεν έχουν πειστεί από τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών για σημαντικές οικονομίες τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και τους χρέους», τόνισε, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να δώσουν χρόνο στους Ελληνες να αποδείξουν στις αγορές ότι ξέρουν τι κάνουν για την υλοποίηση των υποσχέσεών τους.

«Αυτό δεν θα γίνει μόνο με λόγια, όσο ωραία κι αν είναι αυτά», είπε. Τέλος, εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, λαμβανομένων υπόψη των μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να ληφθούν.

Το ελληνικό Πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κομισιόν, στις 27 Ιανουαρίου, η οποία θα κάνει και την εισήγηση προς το Συμβούλιο ECOFIN (16 Φεβρουαρίου), όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη στενή επιτήρηση και το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της Ελλάδας.

Στην ΕΚΤ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το παρασκήνιο στην κούρσα της διαδοχής στην προεδρία της ΕΚΤ, με τον Αξελ Βέμπερ να θεωρείται εξαίρετη επιλογή για διάδοχο του νυν διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, το επόμενο έτος, στην περίπτωση που το Βερολίνο αποφασίσει να προτείνει υποψήφιο, όπως φέρεται να δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος. Το θέμα διαδοχής του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ επρόκειτο να αποφασιστεί το Φεβρουάριο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη