9 Ιαν 2010

Τροφή για σκέψη ...στους δύσκολους καιρούς που περνάμε!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
του Σταύρου Κυριαζή
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή οι περισσότεροι παραδέχονται ότι για την έξοδο από την πρόσφατη κοινωνικοοικονομική κρίση απαιτούνται μεν μακροοικονομικές λύσεις -αλλά όχι και να μας προλάβει και ο θάνατος, όπως λέει ο John Maynard Keynes σας καλώ να διαβάσετε:
α) το Κεφάλαιο 12, από το βιβλίο του "The General Theory of Employment, Interest and Money" (1936)- με τίτλο: The State of Long-Term Expectation και
β) ένα άρθρο του Gregory Mankiw, με τίτλο "Macroeconomist as Scientist" (2006), τα οποία και σας επισυνάπτω (σε αρχείο PDF).
Σας επισυνάπτω ορισμένους συνδέσμους, για να διαβάσετε ή/και να "κατεβάσετε" χρήσιμα πρόσφατα άρθρα ειδικών, που αναφέρονται σε φλέγοντα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
Επίσης, θα ήταν καλό να δείτε -όσοι ενδιαφέρεσθε- τι έλεγαν οι κλασσικοί των Οικονομικών και της Πολιτικής Οικονομίας για τα συγκεκριμένα θέματα (back to basics).
Τέλος, για να μην χρεώνετε τα πάντα στους συμπατριώτες μας πολιτικούς αλλά και για να μην γίνεσθε ηττοπαθείς, βάζοντάς τα μόνο με τους εαυτούς σας, όταν κάποιοι αυοαποκαλούμενοι ως "οικονομικά ορθόδοξοι" μας "επιπλήττουν" ως "άτακτα και τεμπέλικα παιδιά", σας επισυνάπτω (επίσης σε αρχείο PDF) τα κείμενα δύο μεγάλων θεωρητικών -των Dani Rodrik (2009) και Thorstein Veblen (1915)- τα οποία αναφέρονται στην ιστορική και διαχρονική σημασία των γεωπολιτικών παραγόντων για τη διαμόρφωση της εκάστοτε ισορροπίας ισχύος (status quo) και εξηγούν το ρόλο και τη συμβολή των διεθνών σχέσεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σταύρος Κυριαζής
Υ.Γ. Η όλη κατάσταση (χειμώνας εν όψει, εφαρμογή μέτρων προσαρμογής, οικονομικό κλίμα) προδιαθέτει για την πνευματική και ψυχολιγική μας θωράκιση μέσα από ένα "ξεσκόνισμα" γνώσεων.
Άλλωστε, μετά ...θα έρθει το καλοκαίρι!
1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
One health care reform, indivisible
Ten Economics Pieces Worth Reading
links for 2010-01-08
2. BACK TO BASICS
John Maynard Keynes
John Maynard Keynes (1936) The General Theory of Employment, Interest and Money
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη