28 Ιαν 2010

Οργισμένα μπλόκα και παγωμένες καρδιές


Βαραίνει η ατμόσφαιρα στο πεδίο αντιπαράθεσης των αγροτών με την κυβέρνηση, καθώς η παράταση παραμονής των τρακτέρ σε κρίσιμους οδικούς κόμβους, μοιάζει με σπάσιμο νεύρων για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το θέμα και οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά σε παλινωδίες. Τελευταίο «δείγμα γραφής» οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο. Αν είναι αλήθεια ότι θα ισχύσει ενιαίος συντελεστής επιστροφής φόρου 4% για όλα τα προϊόντα, αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων κάποιες...
κατηγορίες παραγωγών οι οποίοι ενισχύουν τις φωνές διαμαρτυρίας στα μπλόκα.


Από την άλλη πλευρά οι σχέσεις μεταξύ των τάσεων που επικρατούν στα μπλόκα μοιάζουν αγεφύρωτες, γεγονός το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρωτοβουλία υποχώρησης κάποιας πλευράς, με το φόβο ότι θα κατηγορηθεί από τις άλλες για εγκατάλειψη ή ακόμα και προδοσία του αγώνα. Την ίδια στιγμή, σε αποφάσεις για νέο κύκλο διαμαρτυρίας οδηγούνται και οι κτηνοτρόφοι, μετά την άκαρπη συνάντηση της Τετάρτης στο υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνάντηση των εκπροσώπων από τα 10 μπλόκα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και του Προμαχώνα Σερρών, που έχει οριστεί να γίνει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και εν συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.

Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα του Νομού Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα μπλόκα όλης της Ελλάδας, στις 12:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης.

Τα μπλόκα κατά περιοχές
Για δεύτερη εβδομάδα, παραμένουν στις θέσεις τους τα σχεδόν 30 μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λάρισα: Από την Τετάρτη 20 του μήνα, οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές βρίσκονται στα μπλόκα. Το περσινό Συντονιστικό Τεμπών και Μικροθηβών χωρίζεται πλέον σε τρία συλλογικά όργανα, όσα είναι και τα μπλόκα που έχει αναπτύξει: Πλατυκάμπου, Μελούνας και Μικροθηβών.


Στην ανατολική παράκαμψη των Τεμπών, στον κόμβο Πλατυκάμπου, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 300 τρακτέρ - λιγότερα από πέρυσι - από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Αγιάς, χωρίς όμως να είναι αποκλεισμένος ο δρόμος.

Στη δυτική παράκαμψη των Τεμπών, στη Μελούνα (διασταύρωση Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επαρχιακής οδού Τυρνάβου - Ελασσόνας) παρατάσσονται οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των δήμων Κραννώνα, Κοιλάδας κ.λ.π.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν και αγρότες στον κόμβο του Αιγινίου και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

Η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.






Μικροθήβες: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα των διεκδικήσεων δηλώνουν οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο των Μικροθηβών, τον οποίο και κρατούν μέχρι σήμερα αποκλεισμένο. Περισσότερα από160 τρακτέρ από Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Βελεστίνο και Φάρσαλα και περίπου 300 Ι.Χ. αγροτικά οχήματα από το Πήλιο είναι συγκεντρωμένα στην Εθνική οδό, στο ύψος των Μικροθηβών. Οι αγρότες έχουν αποκλείσει το δρόμο, ενώ προστέθηκε ακόμα ένα μπλόκο στις Λιβανάτες Φθιώτιδας από ελαιοπαραγωγούς της Λοκρίδας.



Νίκαια: Στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, έφτασαν από το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου περί τα 1.000 τρακτέρ, με αγρότες - μέλη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Εκεί παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος μέχρι και σήμερα. "Μπροστάρης" είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής της Πανελλήνιας Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), Βαγγέλης Μπούτας. Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου αποτελείται από Ομοσπονδίες και εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων από κάθε χωριό των τριών νομών, "όλων των κομμάτων" τόνισε στο Agronews ο κ. Μπούτας.



ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Φθιώτιδα: Ο Αγροτικός Διαδημοτικός Σύλλογος Βόρειας Φθιώτιδας, με πρόεδρο τον Βάιο Γκανή, και ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος, με πρόεδρο τον Δημήτρη Δημογιάννη, κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό στο 210 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αλαμάνας.

Οι αγρότες από τη Λοκρίδα έχουν κλείσει και την παλιά εθνική οδό στον Παλιό Λεβέντη, με αντιπροσώπους στο Πανελλαδικό Όργανο τους Ευστάθιο Τσαπρούνη και Γιάννη Λιανό. Μέλη της Συντονιστικής Μπλόκου είναι οι: Λουκάς Ζάχαρης (Δήμος Αμφίκλειας), Γιώργος Ρεστέμης, Σωκράτης Φίλιντας (Δήμος Ελάτειας), Δημήτριος Ντάλας, Κωνσταντίνος Γεωργίου (Δήμος Τιθορέας), Κωνσταντίνος Γρίβας, Σταύρος Κορόμηλος (Δήμος Αταλάντης) και Κωνσταντίνος Σταμόπουλος.

Βοιωτία: Επίσης, άλλες δυνάμεις αγροτών κρατούν κλειστό τον δρόμο στο 110ό χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας, με επικεφαλής τον Γιώργο Τακμάκη και άλλοι τον δρόμο στο 90ό χλμ κοντά στη διασταύρωση της Θήβας και της Ριτσώνας. Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας, στη ΒΑ πλευρά της πεδιάδας της Κωπαΐδας, έχει στηθεί από τις 15 Ιανουαρίου ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα των αγροτών, το οποίο όσο περνούν οι μέρες δυναμώνει όλο και περισσότερο. Περίπου 400 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα σε μήκος ενός χιλιομέτρου στις δύο πλευρές του εθνικού δρόμου, σε διπλές σειρές, που στην πλειονότητα τους ανήκουν σε αγρότες της Βοιωτίας και μερικά σε αγρότες κοντινών πόλεων της Φθιώτιδας.

Κλειστή κρατούν οι αγρότες της περιοχής το 72ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας - Λιβαδειάς, το 210ο χλμ της Π.Α.Θ.Ε., στη θέση Ρούμελη, το 90ο χλμ της Π.Α.Θ.Ε. στο Ρεύμα της Αθήνας και το 15ο χλμ της επαρχιακής οδού Αρκαλοχωρίου - Ηρακλείου, στον κόμβο των Πεζών.




ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σέρρες: Αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού κρατούν όλες αυτές τις μέρες κλειστό για τα φορτηγά τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, τον οποίο άφησαν ανοιχτό από το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου. Ελεύθερη είναι και η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία. Πρόκειται για έξι Αδέσμευτους Αγροτικούς Συλλόγους από αντίστοιχους δήμους: Ηράκλεια (πρόεδρος Συλλόγου: Άρης Λιούτας), Νέος Σκοπός (Πρόεδρος Συλλόγου: Στέλιος Νικητόπουλος), Νέα Ζίχνη (Πρόεδρος Συλλόγου: Γιώτης Αλεξανδράκης), Νιγρίτα (Πρόεδρος Συλλόγου: Στέλιος Λίντος), Καπετάν Μητρούση (Πρόεδρος Συλλόγου: Ιωάννης Τουρτούρας), Αλιστράτη (Πρόεδρος Συλλόγου: Γεώργιος Κασάπογλου.

Την απόφασή τους να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους στον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού Σερρών - Καβάλας, πήραν, μετά από σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του νομού. Ο κόμβος παραμένει αποκλεισμένος όλες αυτές τις ημέρες, ενώ με απόφαση των αγροτών άνοιξε το πρωί της Πέμπτης 28 του μήνα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σε επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού προχωρούν οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), με επικεφαλής τον Γ. Ξενιτίδη.

Χαλκιδική: Ελαιοπαραγωγοί του νομού παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, στην άκρη του οδοστρώματος.



Καβάλα: Από το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Χρυσούπολης, με επικεφαλής τον Γιάννη Πασαλίδη.

Δράμα: Από την Παρασκευή κλείνουν περιοδικά τον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής αγρότες μέλη του τοπικού βραχίονα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, με βασικό συντονιστή τον Αδέσμευτο Αγροτικό Σύλλογο Νομού Δράμας, αλλά και άλλους παραγωγούς. Συνολικά η συγκεντρωμένη δύναμη φτάνει τα 200 τρακτέρ και τα 250 άτομα. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Τάσος Καπαντζάκης.

Καστοριά: Στον κόμβο Βογατσικού περιοδικά κλείνει η παλαιά εθνική οδός Καστοριάς - Κοζάνης, από αγρότες του Βόιου και της Καστοριάς.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, αγρότες από την Καβάλα ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Χρυσούπολης. Εκεί οι αγρότες προχωρούν σε επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς. Ανοιχτός ήταν τη νύχτα ο κόμβος της Αμφίπολης.

Φλώρινα: Στο τελωνείο Νίκης έχουν παραταχθεί 30 τρακτέρ, αγροτών από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, με επικεφαλής τον Παπαγεωργίου Κώστα, εκπρόσπωπο του Συντονιστικού απο τη Φλώρινα. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής έχουν συγκεντρωθεί από την Κυριακή οι αγρότες των Πρεσπών, χωρίς να είναι αποκλεισμένο το σημείο.

Αμύνταιο: Στον κόμβο του Φιλώτα συγκεντρώθηκαν οι αγρότες της ΕΑΣ Αμυνταίου, την Τετάρτη, με επικεφαλής τον Αναστασιάδη Πρόδρομο και τον Γιαννιτσόπουλο Γιώργο από την ΕΑΣ και τον Παύλο Γεωργίου, εκπρόσωπο του Συντονιστικού.


Θεσσαλονίκη: Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σε τρία σημεία: Τα Πράσινα Φανάρια (Ανατολική Θεσσαλονίκη), με τον Γ. Βογιατζή, στα Νέα Μάλγαρα - Χαλάστρα, με τον Κώστα Ανεστίδη και τον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, με τον Χρήστο Τσιχίτα. Οι αγρότες βρίσκονται με τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν του δρόμου, ο οποίος είναι ανοιχτός.

Mε αυτοκίνητα, μουλάρια και άλογα κρατούν κλειστό από την Τετάρτη τον κόμβο σηματοδοτών Βρασνών - Ασπροβάλτας, δασεργάτες του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Πέλλα: Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μενηίδας, Σκύδρας, Μ. Αλεξάνδρου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας μετέβησαν με τρακτέρ από τις 20 Ιανουαρίου στον κόμβο του Μαυροβουνίου.

Γιαννιτσά: Στον κόμβο Παραλίμνης υπάρχουν 200 τρακτέρ με αγρότες της περιοχής.


Γρεβενά: Στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Γρεβενών, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής των παραγωγών.

Σε επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς του κόμβου της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες του νομού Γρεβενών. Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου, μέλη της συντονιστικής επιτροπής των παραγωγών του νομού έχουν συνάντηση, στην Αθήνα, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία και θα θέσουν τα αιτήματά τους.



Κοζάνη: Στην υψηλή γέφυρα Πολυφύτου, στα Σέρβια, έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ των αγροτών του νομού, με εκπρόσωπο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Σερβίων και Κοζάνης, Ζήση Ζιάρα, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί η περιοχή.

Κιλκίς: Από τα πρώτα μπλόκα που στήθηκαν, στη Δοϊράνη και τους Ευζώνους παραμένουν μέχρι και σήμερα αποκλεισμένα από τους αγρότες της περιοχής. Στο μεθοριακό σταθμό της Δοϊράνης, επικεφαλής βρίσκονται οι Τερζής Γιώργος και Λασκάκης Γιώργος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, ενώ στον σταθμό των Ευζώνων επικεφαλής είναι ο κ. Πελτικιάδης Σωτήρης.
Ανοιχτός κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε ο δρόμος που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης.





ΘΡΑΚΗ

Έβρος: Οι αγρότες βρίσκονται στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί), χωρίς όμως να τα έχουν αποκλείσει. Στους Κήπους βρίσκονται τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

Ξάνθη: Περιοδικούς αποκλεισμούς στη γέφυρα του Νέστου πραγματοποιούν οι αγρότες της Ξάνθης, με πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής τον Κ. Δαλάτση.



ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρέβεζα: Μπλόκο έχει στηθεί στην εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων στον Λούρο, από τις 18 Ιανουαρίου. Στον χορό μπήκαν και αγρότες από Ιωάννινα και την Άρτα.

Άρτα: Κινητοποιήσεις και στην Άρτα ετοιμάζουν οι αγρότες του νομού.

Ηγουμενίτσα: Από το Σαββατοκύριακο, αποκλεισμός με τρακτέρ υπάρχει και στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από αγρότες της Θεσπρωτίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη