10 Ιαν 2010

Οι Κρητικοί του Μόντρεαλ, CRETANS IN MONTREAL


Με πλούσιο γλεντοκόπημα υποδέχτηκαν το 2010
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/
Μονιασμένοι σαν τις μέλισσες, κάτω από τη στέγη του ιδιόκτητου συλλόγου τους στο Μόντρεαλ του Καναδά όλοι οι Κρητικοί με συγγενείς και φίλους περνούν ευχάριστες ώρες κάθε φορά που...
σμίγουν, όπως έγινε πρόσφατα στην αλλαγή του χρόνου, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ανταλλάσοντας ευχές με χορό και τραγούδι μέχρι τα ξημερώματα.
Για την όμορφη αυτή βραδιά, μας πληροφορεί ο Χανιώτης φίλος μας, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου κ. Τάσσος Ξυπολιτάκης, τα εξής: “Με επιτυχία η μεγάλη οικογένεια των Κρητικών του Μόντρεαλ εόρτασε τον ερχομό του καινούργιου χρόνου στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας. Κι ενώ επικρατεί αρκετό κρύο εδώ στο μαγευτικό Μόντρεαλ που είναι σκεπασμένο με φρέσκο απαλό χιόνι, στη λέσχη του Συλλόγου έλαμπε ο ζεστός ήλιος της Κρήτης. Η τσικουδιά έρεε άφθονη, τα πατροπαράδοτα Κρητικά εδέσματα άφθονα, πραγματικό Κρητικό ξεφάντωμα που βάστηξε μέχρι το πρωί.
Το γλέντι πατροπαράδοτο όπως τα παλιά καλά ρομαντικά χρόνια της εποχής που αφήσαμε πίσω εκείνες τις εποχές επειδή οι ανάγκες μας έκαναν να αναζητήσουμε αλλού καλύτερες μέρες. Για μάς τους Έλληνες της διασποράς υπάρχει μία ιδιαιτερότητα αναφορικά με τα ήθη και έθιμα αφού το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει την εποχή που φύγαμε από την πατρίδα την οποία έχουμε στην καρδιά μας δίχως να την ξεχνάμε και το αποδεικνύουμε ανελλιπώς τις εθνικές εορτές και όχι μόνο μεταλαμπαδεύοντας από γενιά σε γενιά τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας. Τον περασμένο Μάρτιο σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και με συμμετοχή πολυπληθούς κλιμακίου αντιπροσωπείας του Ιδρύματος με σειρά εκδηλώσεων, τιμήσαμε τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο.
Φέτος θέλουμε, αν βέβαια έχουμε τη συνδρομή των «Συνεταιρισμών κρασιού Κρήτης» να πραγματοποιήσουμε γιορτή Κρητικού κρασιού και Κρητικής διατροφής για την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, πρωτίστως στους Καναδούς συμπολίτες μας.
Το 2012 συμπληρώνουμε 100 χρόνια οργανωμένης Κρητικής παρουσίας στο Μόντρεαλ και προγραμματίζουμε σειρά εκδηλώσεων και φυσικά το 2013 θα εορτάσουμε πανηγυρικά τα 100 χρόνια της ¨Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ευχαριστούμε τα «Χ.Ν.», μα και όλες τις άλλες εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές που συνεργάζεστε, για την προβολή που μας κάνουν κάθε φορά φιλοξενώντας στις σελίδες τους τις εκδηλώσεις μας. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά…”
Παραθέτουμε τις φωτογραφίες όπου, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στον ξέφρενο πρωτοχρονιάτικο ρυθμό χορού και κεφιού υποδοχής του νέου έτους.
Περισσότερες φωτογραφίες θα δείτε στο site μας: http://www.yanniskakanos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη