4 Φεβ 2010

Οι 11 κορυφαίοι του ποδοσφαίρου


Η κορυφαία ενδεκάδα της τελευταίας δεκαετίας, όπως ψηφίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση «Golden Eleven».
Τερματοφύλακας
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: Από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου αθλητισμού. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού... φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του αιωνίου αντιπάλου για 15 χρόνια (1989-2004). Μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική μας ομάδα πήρε μεταγραφή για τους Πειραιώτες, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Την τροπαιοθήκη του, πέραν του Ευρωπαϊκού, κοσμούν επίσης 10 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ Ελλάδας.

Αμυντικοί
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: Από τους πολλούς που μετά το θρίαμβο της Εθνικής πήρε μεταγραφή για ομάδα του εξωτερικού. Πριν από αυτό, όμως, ο διεθνής μπακ αποτέλεσε σημαντικό μέλος της ΑΕΚ, τις περιόδους 1999-2004, ενώ μετά τη μονοετή θητεία του στην Μπορντό (2004-05) επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το βιογραφικό του αναφέρει δύο πρωταθλήματα με τους «ερυθρόλευκους», τρία Κύπελλα και 1 πρωτάθλημα Κύπρου (το 2007-08) με το ΑΠΟΕΛ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΝΤΖΑΣ: Τα πισωγυρίσματα στην καριέρα του δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην καταξίωση. Ορισμένα προσωπικά προβλήματα τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, ενώ ήταν στο πικ της καριέρας του, παίζοντας για ένα χρόνο στη Δόξα Δράμας. Ακολούθησε η επιστροφή του στην Ξάνθη, για να βάλει το 2007 την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πειραιώτες. Πέρσι, ο διεθνής αμυντικός είπε «αντίο» στους αγωνιστικούς χώρους, έχοντας κατακτήσει 7 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας.

ΡΕΝΕ ΧΕΝΡΙΚΣΕΝ: Στον Παναθηναϊκό ακόμα αναπολούν το Δανό αμυντικό. Πρόκειται για τον κορυφαίο ξένο στόπερ που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας τη νέα χιλιετία και κέρδισε την εκτίμηση… εχθρών και φίλων. Έπαιξε για 6 χρόνια με την πράσινη φανέλα και πρόλαβε να κερδίσει μόλις ένα νταμπλ.

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ: Ήταν από τους πρώτους που επιχείρησε σχετικά νωρίς να ζήσει το όνειρο του εξωτερικού. Ο Έλληνας σέντερ μπακ έπαιξε για επτά χρόνια στην Αγγλία (Νιούκαστλ και Λέστερ), αποτελώντας τον καθρέπτη της χώρας μας στο εξωτερικό. Πριν είχε παίξει για τον Ολυμπιακό, ενώ φορά από το 2005 τη φανέλα της Λάρισας.

Μέσοι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Η «τυπάρα» ξεκίνησε την καριέρα του από τα «σπλάχνα» του Παναθηναϊκού και μετά το εποικοδομητικό πέρασμα του από την Ιταλία (Ίντερ) και την Πορτογαλία (Μπενφίκα), γύρισε το 2007 στην αγαπημένη του ομάδα. Αναλυτικά έχει κατακτήσει, το Euro 2004, ένα πρωτάθλημα με τους «πράσινους», 1 πρωτάθλημα Ιταλίας και ένα σούπερ Καπ Πορτογαλίας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ (ΑΡΧΗΓΟΣ): Η ηγετική του φυσιογνωμία δεν μπορούσε να λείψει από την κορυφαία ενδεκάδα των πρώτων δέκα χρόνων της νέας χιλιετίας. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΟΚ σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική ομάδα, έπαιξε στο εξωτερικό για τις Λέστερ, Μπολόνια, ενώ στην Ελλάδα είχε φορέσει τη φανέλα των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Στο βιογραφικό του αναγράφεται ο τίτλος του MVP του 2004, ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας με τη Λέστερ και ένα Κύπελλο Ελλάδας με την «Ένωση».

ΒΙΤΟΡ ΡΙΒΑΛΝΤΟ ΜΠΟΡΜΠΑ: Τι να πρωτοπεί κανείς για τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που ήρθε στην Ελλάδα; Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αποδέχτηκε το 2004 την πρόταση του Ολυμπιακού και προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού. Τρία χρόνια μετά αποχώρησε με τον χειρότερο τρόπο και πήρε «εκδίκηση» υπογράφοντας με την ΑΕΚ για ένα χρόνο. Στην πενταετία αυτή, πήρε δύο Κύπελλα Ελλάδας και τρία πρωταθλήματα, όλα με την ερυθρόλευκη φανέλα.

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ: Το σήμα κατατεθέν της πρόσφατης ιστορίας του Ολυμπιακού. Ο «Τζόλε» αγωνίστηκε στον Ολυμπιακού για 13 σερί χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων «μάζεψε» 12 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ! Μετά το τέλος της περσινής χρονιάς αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Επιθετικοί
ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΟΛΙΒΕΙΡΑ: Από τους πιο λατρεμένους, ξένους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Ελλάδα. Ο «μάγος Ζίο», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού, έφτασε στη χώρα μας τη σεζόν 1999-2000 και έμεινε μέχρι το 2005. Στο διάστημα της παρουσίας του αποζημιώθηκε κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Το 2000 είχε ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Α’ Εθνικής, ενώ το 2004 είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ.

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Αν και στη δεκαετία έπαιξε μόλις τέσσερα χρόνια, δικαιούται σίγουρα μια θέση στην κορυφαία ενδεκάδα. Ο Ντέμης συνέδεσε το όνομά του με την ΑΕΚ (αργότερα ανέλαβε την προεδρία της) μέχρι το 2003, ενώ ένα χρόνο μετά δοκίμασε το ευρωπαϊκό όνειρο στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Πέραν του Euro, ο παλαίμαχος στράικερ έχει στη συλλογή του τρία Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ.

Προπονητής
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ: Ο 55χρονος τεχνικός πήρε μια πρώτη «γεύση» από το ελληνικό πρωτάθλημα το 2001. Η ΑΕΚ τον προσέλαβε για ένα χρόνο, ενώ στην πορεία έκατσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού για μόλις τρία ματς. Το 2004 επέστρεψε στους Θρακομακεδόνες (μέχρι το 2006), ενώ από το 2007 καθοδηγεί τον ΠΑΟΚ. Μοναδικός του τίτλος στην Ελλάδα, το Κύπελλο του 2000 όταν εργαζόταν στην «Ένωση».

...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '60


ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Οικονομόπουλος
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκαϊτατζής, Καμάρας, Λουκανίδης, Πολυχρονίου
ΜΕΣΟΙ: Γιούτσος, Δομάζος (αρχηγός), Παπαεμμανουήλ, Θ.Σαραβάκος
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Νεστορίδης, Σιδέρης
Προπονητής: Στέφαν Μπόμπεκ

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '70

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Κελεσίδης
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καψής, Νικολάου
ΜΕΣΟΙ: Αρδίζογλου, Δεληκάρης, Κούδας (αρχ), Παπαϊωάννου
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μαύρος, Μπάγεβιτς
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Λάκης Πετρόπουλος

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '80

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Σαργκάνης
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Βαμβακούλας, Καρούλιας, Κυράστας, Μητσιμπόνας
ΜΕΣΟΙ: Κούης, Λ.Παπαϊωάννου, Ρότσα, Χατζηπαναγής (αρχ)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αναστόπουλος, Σαραβάκος
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάτσεκ Γκμοχ

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '90

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Βάντσικ
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αποστολάκης, Γεωργάτος, Καλλιντζάκης, Μανωλάς
ΜΕΣΟΙ: Καραπιάλης, Κωφίδης, Σαβέφσκι, Τσιάρτας
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αλεξανδρής, Βαζέχα (αρχηγός)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μπάγεβιτς

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '00

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Νικοπολίδης
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αντζας, Καψής, Νταμπίζας, Χένρικσεν
ΜΕΣΟΙ: Ζαγοράκης (αρχηγός), Καραγκούνης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τζιοβάνι, Νικολαΐδης
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Φερνάντο Σάντος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη