4 Φεβ 2010

Κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια των αλλοδαπών – Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε μετανάστες με άδεια διαμονής

Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης μετά την κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την ιθαγένεια των αλλοδαπών. Κύριο επίσης στοιχείο τη συζήτησης που μόλις ξεκίνησε η παροχή σε μετανάστες που έχουν νόμιμη άδεια διαμονής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι η γενικότερη ρύθμιση αφορά στους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, δηλαδή αυτούς που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τελευταίο χρονικό σημείο τη 1.1.2005. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση εκτείνεται και αφορά:
Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που και η μητέρα και ο...πατέρας διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.
Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, δηλαδή να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ακόμα, για να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ, γλώσσας, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, από επιτροπή πολιτογράφησης. Δεν έχουν δικαίωμα για την απόκτηση της ιθαγένειας όσοι έχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα κλπ.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
(newsblog.gr)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη