12 Φεβ 2010

Το θέατρο του παραλόγου με τα φορολογικά συνεχίζεται


Θα έχετε προφανώς όλοι βαρεθεί να ακούτε στα "πρωινάδικα", "ειδικούς" να αναλύουν τα φορολογικά μέτρα. Άσχετοι τηλεορασάκηδες όλοι τους. Προφανώς δεν έχουν συμπληρώσει ούτε μια φορολογική δήλωση στη ζωή τους, ή έχουν καμιά τριανταριά χρόνια να "κρατήσουν" βιβλίο εσόδων-εξόδων.
Βαρεθήκατε να ακούτε και να ρωτάτε "ποιές αποδείξεις θα μετράνε;", "θα μετράει η απόδειξη από το βενζινάδικο;".
-Θα μετράει, λέει ο σοφός.
-Ναι, αλλά τα βενζινάδικα, δεν δίνουν απόδειξη ! (και σωστά δεν δίνουν αφού....
για τον κλάδο λιναικής πώλησης καυσίμων τηρούν βιβλία αγορών μόνο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία πώλησης, εκτός αν έχουν κάνει εθελοντική μετάταξη σε καθεστώς β' κατηγορίας)
-Θα υποχρεωθούν με τον νέο νόμο, λέει ο σοφός, οπότε από τον Μάρτιο ή Απρίλιο θα μας δίνουν απόδειξη.
Και η σκέψη του "ειδικού", φτάνει μέχρι εκεί.
Δεν μπορεί να σκεφτεί τι σημαίνει "θα δίνουν απόδειξη από τον Απρίλιο".
Απευθύνομαι σε αυτούς που έχουν έστω λίγες γνώσεις φοροτεχνικών:
Μέχρι την ημερομηνία με την οποία θα υποχρεωθούν να προσδιορίζουν τα έσοδά τους με λογιστικό τρόπο, έχει διανυθεί ήδη ένα διάστημα στο οποίο δεν καταχωρούν έσοδα, παρά μόνο αγορές. Τηρούν βιβλία α' κατηγορίας (αγορών).
Μετά την ημερομηνία θα τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων (β' κατ.)
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην ίδια χρήση θα έχουν δύο διαφορετικά καθεστώτα υπολογισμού των κερδών: το τεκμαρτό καθεστώς και το κανονικό.
Ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά, να αλλάζεις βιβλία μέσα στη χρήση;
Σκεφτήκατε, ότι όλα τα επαγγέλματα θα πρέπει να θεωρήσουν τιμολόγια, βιβλία εσόδων-εξόδων την ημερομηνία έναρξης του νέου καθεστώτος; Φαντάζεστε τι θα γίνεται στις εφορίες, στις ίδιες μάλιστα ημέρες με την υποβολή των δηλώσεων;
Σκεφτήκατε, πώς θα υποβάλλουν εκκαθαριστική ΦΠΑ χρήσης 2010, με δύο διαφορετικά καθεστώτα;
Σκεφτήκατε πώς θα υποβάλλουν συγκεντρωτική τιμολογίων (ΚΕΠΥΟ);
Σκεφτήκατε ότι όλοι -και οι περιπτεράδες- πρέπει να κάνουν απογραφή;;;;;;
Στα βιβλία εσόδων-εξόδων, τα κέρδη δεν υπολογίζονται με μια απλή αφαίρεση "τι πούλησα μείον τι αγόρασα", γιατί υπάρχουν και τα αποθέματα.
Ένας περιπτεράς που ανοίγει περίπτερο την 15 Δεκεμβρίου π.χ. γεμίζει το περίπτερό του, με εμπόρευμα 10.000 ευρώ. Στις 15 μέρες που δουλέυει, κάνει τζίρο 500 ευρώ. Δεν λέει στη φορολογική του δήλωση: 500 - 10.000= 9.500 ζημία !
Λέει: Κέρδος = (πωλήσεις+τελικά αποθέματα) -(αρχικά αποθέματα+αγορές).
Απαραίτητη λοιπόν η απογραφή και στα περίπτερα.
Για να μην κουράζω με ...λογιστικά, κλείνω με το ζουμί της υπόθεσης:
Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται επιβαρύνει με τεράστιο κόστος διαχείρισης τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό.
Φαίνεται και στην υπόθεση αποδείξεις:
Τρείς μήνες τώρα η κυβέρνηση αλλάζει 10 φορές τη μέρα άποψη για το πώς θα καταγράφονται οι αποδείξεις. Γιατί οι εξαγγελίες σε επίπεδο πολιτικής είναι εύκολες. Όταν έρχεται η ώρα να εφαρμοστούν στην πράξη, βλέπουν οι πολιτικοί, τι ανοησίες έχουν εξαγγείλει. Γιατί τότε τους λέει ο πολίτης: "είσαι με τα καλά σου ρε Υπουργέ, που θες να σου υποβάλλω σε σακκούλα τις χιλιάδες μικροαποδείξεις που μάζεψα όλη τη χρονια και να σου κάνω κατάσταση, μία μία, με ΑΦΜ, ποσό και ημερομηνία;".
Ξύνει αμήχανα το κεφάλι ο Υπουργός και λέει "καλά, καταθέστε τις ηλεκτρονικά".
Του λέει ο πολίτης: "μα εγώ δεν έχω καν κομπιούτερ. Συνταξιούχος κλητήρας είμαι".
-ααααα, να πάτε σε λογιστικό γραφείο!
Τότε παρεμβαίνει ο λογιστής και λέει του Υπουργού:
"Και τι είμαι εγώ ρε Υπουργέ, που θα έρχονται το Μάιο οι παππούδες δέκα-δέκα, στο γραφείο μου, με σακούλες, με ανακατωμένες αποδείξεις, οι οποίες θα έχουν φθαρεί, και θα μου ζητούν να τους κάνω κατάσταση, να βγάλω τα μάτια μου δηλαδή, για να τους πάρω πόσο; Ούτε με 1.000 ευρώ δεν κάνω τέτοια δήλωση"....
Και συνεχίζει να ξύνει το κεφάλι του ο Υπουργός....
...
Ν.Κ. Λογιστής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη