Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε, δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Schuldheiss. Αφορμή της πρόσκλησης του κ. Πετσάλνικου στάθηκε ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί από δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας, όπως και ...
συγκεκριμένων δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου σε βάρος της Ελλάδας.
Οι συνομιλίες των κ.κ. Πετσάλνικου και Schuldheiss διήρκεσαν περίπου 30 λεπτά και αμέσως μετά προέβησαν στις εξής δηλώσεις:
Πρόεδρος Βουλής: «Θέλουμε αλληλεγγύη και όχι χρήματα»
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος τόνισε:
«Κάλεσα τον Πρέσβη της Γερμανίας σήμερα και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση. Μετέφερα στον κ. Πρέσβη τη δυσφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και γενικότερα την ανησυχία μας για μια σειρά από δηλώσεις που γίνονται στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα, από διάφορους παράγοντες, όχι της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Πολλά δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες μεγιστοποιούν τέτοιες δηλώσεις προκαλώντας μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια εντελώς διαστρεβλωμένη και άδικη εικόνα στη γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Φυσικά, όπως και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ισχύει, ευτυχώς, η απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Η πρωτοβουλία μου δεν σχετίζεται με το τι πρέπει να κάνει ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος είναι ελεύθερος να γράφει ότι θέλει. Δεν έχει να κάνει, επίσης, με την κριτική που ασκείται προς τη χώρα μας, η οποία είναι πάντα ευπρόσδεκτη, όπως κάθε αντικειμενική κριτική. Ήδη σε ό,τι αφορά σχετικό δημοσίευμα του μεγάλης κυκλοφορίας έγκριτου περιοδικού Stern έχω στείλει τεκμηριωμένη απάντηση-τοποθέτησή μου και ελπίζω να δημοσιευτεί για να δοθεί η δυνατότητα στους Γερμανούς αναγνώστες να πληροφορηθούν την αλήθεια. Αν χρειαστεί, θα απευθυνθώ, βέβαια και σε άλλα Μ.Μ.Ε. της Γερμανίας για να έχουνε οι αναγνώστες περισσότερο αντικειμενική εικόνα.
Επανέλαβα και σήμερα στον κ. Πρέσβη ότι, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών αυτών και έχουμε πάρει την απόφαση, ο ίδιος ο ελληνικός λαός που πριν από μερικούς μήνες εξέλεξε τη νέα κυβέρνηση και έδωσε εντολή στον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα. Έχουμε επίγνωση ότι από αυτές τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας λόγω αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών των περασμένων ετών, αλλά ακόμη και διαχρονικών διαρθρωτικών καθυστερήσεων και αδυναμιών που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας, θα βγούμε στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, αυτή είναι και η αμετακίνητη απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που στηρίζεται από μια πάρα πολύ μεγάλη, όπως διαπιστώνουμε, πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα πρέπει εμείς, η Ελλάδα, οι Έλληνες, να βρούμε τις λύσεις, να βγάλουμε τη χώρα μας από τις δυσκολίες αυτές, από τα αδιέξοδα. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.
Δεν ζητάμε να δώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από το υστέρημά τους χρήματα για εμάς. Εκείνο που η Ελλάδα χρειάζεται, όπως και κάθε χώρα της Ε.Ε., είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη για να μπορέσει να αποκρούσει η χώρα μας αυτή την επίμονη επίθεση που γίνεται σε βάρος της από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο κ. Πρέσβης και στη σημερινή μας συνομιλία, επιβεβαίωσε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης γι’ αυτή την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς τη χώρα μας.
Τέλος, ευχαρίστησα τον κ. Πρέσβη για την χθεσινή του δημόσια ανακοίνωση. Η συνομιλία μας ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική.
Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά ότι ιδιαίτερα όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να προσεγγίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες κάθε λαού, την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαού όπως και του ελληνικού λαού».
Πρέσβης Γερμανίας: «Στο πλευρό
της Ελλάδας ως φίλος και εταίρος»
Από την πλευρά του ο Γερμανός πρέσβης επεσήμανε τα παρακάτω:
«Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να τονίσω ότι η συζήτηση μας ήταν πολύ χρήσιμη και ήταν βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη γιατί γνωριζόμαστε άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια.
Είπα στον Πρόεδρο της Βουλής ότι λυπούμαι ιδιαιτέρως που δημοσιεύματα του Τύπου στη Γερμανία θίγουν και δημιουργούν στους Έλληνες αισθήματα προσβολής. Επίσης, κατέστησα σαφές στον κ. Πρόεδρο ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα δημοσιεύματα των λοιπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας που είναι κατά κανόνα σοβαρά και οι πληροφορίες τους είναι τεκμηριωμένες. Ο κ. Πρόεδρος και εγώ είχαμε την κοινή πεποίθηση ότι αυτή η αντιπαράθεση των Μ.Μ.Ε. δεν θα μπορέσει να ζημιώσει την ελληνο-γερμανική σχέση.
Δεν μπορώ παρά να τονίσω ότι πράγματι υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος, αλληλεγγύη άλλωστε που εξέφρασε και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών κ. Γκίντο Βέστερβελλε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την 1η Φεβρουαρίου. Δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας ως φίλος και εταίρος και είπε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σε αυτή τη δυσχερή συγκυρία τα αναγκαία μέτρα εξόδου από την κρίση».