18 Φεβ 2010

ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ


ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ
Την αναστολή των κατεδαφίσεων στην Ανω Πόλη και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή και ανάδειξη του προσφυγικού χαρακτήρα περιοχής, ζήτησε χθες η Βουλευτής Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χρύσα Αράπογλου από τους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τους...
δύο Υφυπουργούς με έδρα την Θεσσαλονίκη Εσωτερικών Θοδώρα Τζάκρη και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκο Μπόλαρη.


Στη σχετική επιστολή που τους απέστειλε και η οποία συνοδευόταν με πλήρη φάκελο που περιελάμβανε φωτογραφικό υλικό, αναλυτικό ιστορικό των αποφάσεων και των παρεμβάσεων στην περιοχή και τις μέχρι σήμερα ενέργειες της ίδιας και της παράταξης για το θέμα, μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Η περιοχή της Άνω Πόλης ή αλλιώς η περιοχή των «καστροπλήκτων», αποτελεί μοναδικό δείγμα ύστερης λαϊκής προσφυγικής αρχιτεκτονικής.

Είναι το τελευταίο οικιστικό σύνολο που διατηρεί την εικόνα της Θεσσαλονίκης -πρωτεύουσας των προσφύγων.

Είναι μια περιοχή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους της, που παραπέμπει σε μνήμες και ποιότητες της παλιάς γειτονιάς και ταυτοχρόνως ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική ποιότητα του συνόλου της. Τα τείχη συνδυάζονται άριστα με τις ταπεινές προσφυγικές κατασκευές.

Η διάσωση της είναι θέμα σεβασμού της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Η σχεδιαζόμενη καταστροφή από το Δήμο Θεσσαλονίκης συνιστά ανήκεστο βλάβη στο σώμα της πόλης.

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να σας ενημερώσω προκειμένου να αποτρέψουμε την προϊούσα καταστροφή του προσφυγικού μας ίχνους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ως Δημοτική Παράταξη προτείνουμε:


Την αναστολή των κατεδαφίσεων που ξεκίνησαν
Την έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής
Την ουσιαστική προβολή του προσφυγικού χαρακτήρα της περιοχής
Την διάσωση και αξιοποίηση των προσφυγικών κτισμάτων που έχουν απαλλοτριωθεί, με την προοπτική δημιουργίας μιας οργανωμένης και μοναδικής «πολιτιστικής γειτονιάς» της Θεσσαλονίκης.
Την υλοποίηση των παραπάνω μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενέργεια στην οποία έχει ήδη προχωρήσει ο Δήμος Συκεών στην άλλη πλευρά των τειχών.
Την άμεση διακοπή των εξώσεων των τελευταίων κατοίκων μιας από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, λουσμένης στον ασβέστη, στο λουλάκι και στα γεράνια.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη