2 Φεβ 2010

Ο Αν.Υπ.Εξ. Δρούτσας για την ΠΓΔΜ


Συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, λίγο πριν τις συναντήσεις του με τη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Σε ερώτηση αν η ονομασία της ΠΓΔΜ και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αποτελούν "αγκάθι" στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Δρούτσας, άγγιξε την ουσία και απάντησε:

"Με τις ΗΠΑ υπάρχει παράδοση φιλίας και συνεργασίας. Οι κοινές μας αξίες αποτελούν το ισχυρό υπόβαθρο για την οικοδόμηση άριστων σχέσεων συνεργασίας. Και το πιο σημαντικό νομίζω ότι είναι η κοινή βούληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για περαιτέρω προώθησή τους. Άρα, κάθε ανταλλαγή απόψεων μόνο γόνιμο έδαφος μπορεί να αποτελέσει για τις σχέσεις μας. Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη λεγόμενη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας σίγουρα περιέπλεξε τα πράγματα και απομάκρυνε τη λύση, και αυτό το έχουμε επισημάνει στις ΗΠΑ ευθέως. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Αναζητούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, "erga omnes". Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουν σαφή αντίληψη των ελληνικών θέσεων. Είναι σαφές, έχει υπογραμμισθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωατλαντικής πορείας της γειτονικής χώρας".
...
Σωστός και τολμηρός ο κ.Δρούτσας! Είπε μια αλήθεια που δεν τόλμησε να πει κανένας άλλος μέχρι τώρα. Μίλησε για τις τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, που με την αναγνώριση απομάκρυναν τη λύση. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Εύγε κ.Δρούτσα. ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ όταν δηλώσαμε ότι σας εμπιστευόμαστε !
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη