4 Φεβ 2010

"Ο Καλλικράτης χρειάζεται ριζική αναμόρφωση"


«Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ»
Παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο 14ο συνέδριο της ΕΝΑΕ
Στoυς ιδιαίτερους δεσμούς του οικολογικού κινήματος με την αυτοδιοίκηση και στην ανάγκη να οδηγήσει η θεσμική μεταρρύθμιση σε ουσιαστικότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερες τοπικές πολιτικές για την κοινωνία και το περιβάλλον, αναφέρθηκε εκ μέρους των ...
Οικολόγων Πράσινων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην παρέμβασή του προς το 14ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στην Ιδρυτική τους Διακήρυξη όπου τονίζεται ότι «δική μας οικολογική πρόταση είναι αυτοδιοικητική», στην εκτενή ενασχόληση των συνεδρίων των Ο.Π. με θέματα αυτοδιοίκησης, αλλά και στη δική του προσωπική διαδρομή ειδικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως εκλεγμένου νομαρχιακού συμβούλου Θεσσαλονίκης επί 11 χρόνια, και ως εκλεγμένου αντιπροσώπου της Ε.Ν.Α.Ε. μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Τη διαδρομή αυτή συνεχίζει σήμερα από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου.
Για τον «Καλλικράτη» τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση το κατ’ αρχή θετικό βήμα που γίνεται με την αυτοδιοίκηση των περιφερειών και συνδεθεί στενά με τη συμμετοχή των πολιτών και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, ώστε οι περιφέρειες να μην εξελιχθούν σε συγκεντρωτικά αντίγραφα του αθηνοκεντρικού κράτους. Οι αρμοδιότητές τους να είναι ευρείες και σαφείς, με τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της αυτοδιοίκησης, και να ασκούνται με διαφάνεια, συλλογικότητα και πλήρη δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Σύγχρονοι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαβούλευσης όπως «Σχέδια Περιφερειακής Βιωσιμότητας (Agenda 21)», «Κοινοβούλια Νερού» ή «Φόρουμ Ακτών» πρέπει επιτέλους να βρουν πεδίο εφαρμογής και στη χώρα μας.
Αντίστοιχα χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί και η κεντρική διοίκηση, ώστε να ανταποκριθεί σε ένα νέο, επιτελικό ρόλο. Οι πόροι της αυτοδιοίκησης να οριστούν ως σταθερό ποσοστό των τοπικών δημόσιων εσόδων, ανάλογο με τις αρμοδιότητες που θα διαχειρίζεται, περιλαμβάνοντας όμως και μια διάσταση αναδιανομής προς τις φτωχότερες περιφέρειες. Αναξιοποίητα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να δώσουν πρόσθετους πόρους για σημαντικά προγράμματα. Βασικές διοικητικές υπηρεσίες να παραμείνουν στις σημερινές έδρες των νομών, στα πλαίσια των νέων περιφερειών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το θέμα του εκλογικού συστήματος, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια αυτοδιοίκηση με χώρο σχεδόν μόνο για τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Διαμορφώνουμε τους καιρούς μας, αλλάζουμε τις πόλεις μας, ανασυγκροτούμε τις περιφέρειες μας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η παρέμβαση στη συζήτηση για τον Καλλικράτη είναι μέρος της σταθερής μας προσπάθειας για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, στηριγμένη στους πολίτες, που θα βρεθεί στην αιχμή της προσπάθειας για περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ανοικτοί και σε ευρύτερες συνεργασίες, που θα έχουν όμως στο επίκεντρο το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη