12 Φεβ 2010

Κλείνουν τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης;


Μετά βαΐων και κλάδων είχε εγκαινιαστεί το ΤΟΚΑΑ στην Ημαθία το 2008΄! Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την... επιστολή για επικείμενη μετάθεση 250 μόνιμων υπαλλήλων των Κέντρων και το φόβο για «λουκέτο» όλων των κέντρων ανά την επικράτεια. Θυμίζουμε ότι μετά «βαΐων και κλάδων» είχε εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βέροια, απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, παρουσία του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη που έκοψε και την σχετική κορδέλα. Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια με την απόφαση να μεταθέσουν αυτούς τους υπαλλήλους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και στους Οργανισμούς του υπουργείου (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά και τις περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, ύψους 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Επικοινωνήσαμε με το Τοπικό Κέντρο που λειτουργεί στη Βέροια και όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι (4 γεωπόνοι και 1 κτηνίατρος), ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί τι ακριβώς θα γίνει με τις μεταθέσεις τους. Μας τόνισαν ότι και σε αυτούς έχει έρθει η επιστολή στην οποία φαίνεται πως θα δηλώσουν που ακριβώς θέλουν να μετατεθούν. Η μετάθεσή τους όμως είναι προααιρετική, ενώ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτα επίσημο που να δηλώνει πως τα Κέντρα θα κλείσουν. Προϊστάμενος του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Ημαθίας είναι ο κ. Κωτούλας ο οποίος εργάζεται παράλληλα και στο ΚΕΠΠΥΕΛ Αλεξάνδρειας.

Οι αρμοδιότητες των ΤΟΚΑΑ
Τα Κέντρα δημιουργήθηκαν με στόχο να σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης των αγροτών. Να υπενθυμίσουμε ότι τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν επίσης σκοπό να παρέχουν κατευθύνσεις και οδηγίες, ιδίως μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πάνω σε θέματα υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εν συνεχεία της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Σκοπός των Τοπικών Κέντρων ήταν η επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών, η πληροφόρησή τους, ιδίως σε θέματα που αφορούν το είδος, την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που θα παράγουν, την τεχνολογία της παραγωγής και τη χρησιμοποίησή της στην καθημερινή πρακτική, την κατάσταση της αγοράς και τις προοπτικές της, καθώς και η σύνδεση της αγροτικής έρευνας με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Βέβαια, το αν πραγματοποίησαν το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν θα το δείξει η ιστορία.
Περισσότερα στο www.maknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη