4 Φεβ 2010

Αυξάνονται (χωρίς σάλιο) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Δεν θα δοθούν αυξήσεις φέτος στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα, τις off shore εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ζήτησε να... μην υπάρξουν απεργίες και μπλόκα. Παρότι παραδέχτηκε ότι οι αλλαγές που προωθεί είναι επώδυνες και δύσκολες, τόνισε ότι πρόκειται για «μία προσπάθεια να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς το γκρεμό».

Όπως τόνισε, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα ως μέτρο για να τονωθούν άμεσα τα έσοδα.

Τα κυριότερα σημεία που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το νέο φορολογικό σύστημα είναι:
*Δίκαιη φορολογική κλίμακα
*Δίκαιη κλίμακα ΦΜΑΠ
*Αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες
*Αύξηση του φόρου στα καύσιμα
*Αύξηση της φορολογίας στις offshore εταιρείες
*Φορολόγηση των ΑΕ και των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών.

Εν τω μεταξύ προανήγγειλε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου «παγώματος» μισθών στο δημόσιο. Συγκεκριμενα τόνισε ότι τα υψηλά εισοδήματα του δημοσίου δεν πρόκειται να λάβουν αυξήσεις, θα κοπούν επιδόματα κατά 10% και παράλληλα θα ξεκινήσει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου. Ανήγγειλε «πάγωμα» στις προσλήψεις στο Δημόσιο και κατάργηση ή συγχώνευση φορέων.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε- θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες, εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

"Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας, όπως αγωνιζόμαστε για το σπίτι μας και την οικογένειά μας", είπε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο το ίδιο το ευρώ. "Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης", είπε, "και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται όλο και πιο επαχθείς και απειλούν να πνίξουν την οικονομία".

Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε στις ανακοινώσεις μετά τις κατ' ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συναίνεση υπό όρους χωρίς λευκή επιταγή ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ συναινετική στάση κράτησε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Τα κόμματα της Αριστεράς απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση για συναίνεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μέτρα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά.
isotimia.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη