8 Μαρ 2010

Επιτέλους, υποδομές στα Πατριαρχικά Πυλαίας

Με εντολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και ενέργειες του εντεταλμένου νομαρχιακού συμβούλου και συντονιστή του νομαρχιακού έργου Γιώργου Τσαμασλή, η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προχωρά στις απαραίτητες...

ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία υποδομών αποχέτευσης και κυκλοφορίας στο Πατριαρχικό Πυλαίας, μιας περιοχής εκτός σχεδίου πόλης, που ταλαιπωρείται έντονα από τις σχετικές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΝΑΘ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση στους επιχειρηματίες της περιοχής για κάθε νέα επένδυση στην περιοχή την υποχρεωτική σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, δεδομένου ότι η συγκέντρωση των λυμάτων σε στεγανές δεξαμενές και η μεταφορά τους με βυτιοφόρα σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θεωρείται αναχρονιστικός τρόπος διαχείρισης και μη ενδεδειγμένος περιβαλλοντικά. Ακόμη, από την υπηρεσία τονίζεται ότι οι υφιστάμενες δραστηριότητες που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο.

Επιπλέον, ο συντονιστής του νομαρχιακού έργου Γιώργος Τσαμασλής απευθύνθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ προκειμένου να προωθηθεί μελέτη διαπλάτυνσης και πεζοδρόμησης των οδών της περιοχής για την εξυπηρέτηση τόσο των σημερινών αλλά και των μελλοντικών αναγκών.

Η περιοχή του Πατριαρχικού Πυλαίας, που ορίζεται από την Περιφερειακή Τάφρο στο Φοίνικα (δυτικό όριο), την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου (παραπλεύρως του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου -ανατολικό όριο) και από το ύψος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Μουδανιών (βόρειο όριο) μέχρι και τη θάλασσα (νότιο όριο), γνωρίζει μεγάλη εμπορική ανάπτυξη, με την ανέγερση εμπορικών κέντρων μεγάλης έκτασης (υπεραγορές, πολυκαταστήματα με χώρους ψυχαγωγίας κοινού, εστιατόρια, καφετέριες κτλ). Στην περιοχή δεν υπάρχει σχεδιασμός οδικού δικτύου και εξυπηρέτηση των κατοίκων από ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης, προκαλώντας έντονη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η πρόσβαση του κοινού στις διάφορες δραστηριότητες της περιοχής γίνεται κυρίως μέσω ιδιωτικών οδών, οι οποίες δεν έχουν πάντα τα απαραίτητα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για να εξυπηρετήσουν την κυκλοφοριακή φόρτιση της περιοχής και τις μετακινήσεις των πεζών.

Στην περιοχή δεν υφίσταται σήμερα εκτεταμένο αποχετευτικό δίκτυο, παρά μόνο ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός της ΕΥΑΘ, που διέρχεται κατά μήκος του δρόμου Φοίνικας –Αεροδρόμιο, οδηγώντας τα λύματα μέσω αντλιοστασίου στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη