Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ανακοίνωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη είναι πλέον θέμα ημερών και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο του «Καλλικράτη» θα δημοσιοποιηθεί....
μετά την Κυριακή του Θωμά, ώστε να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να μπορέσει να ψηφισθεί έως τα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες και "διαρροές":
Στο πολεοδομικό συγρότημα Θεσσαλονίκης, συνενώνονται οι Δήμοι 15,16,18 (Χορτιάτη, Πυλαίας, Πανοράματος) σε έναν.
Οι 8,9,10,14 (Σταυρούπολης, Πολίχνης, κοιν.Πεύκων, κοιν.Ευκαρπίας)
Οι 6,7,11,12 (Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Ελευθερίου-Κορδελιού,Μενεμένης)
Ο Δήμος Καλαμαριάς μένει ανέγγιχτος
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώνεται με τους δήμους Τριανδρίας, Αγίου Παύλου, Συκεών, Νεαπόλεως.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ:
Β. Παπαγεωργόπουλος : «Εκφράζω την πλήρη αντίθεση μου στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σχετικά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είναι αδιανόητο 45 ημέρες πριν την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου να μην γνωρίζει τίποτα η αυτοδιοικητική οικογένεια και να μην υπάρχει κανένας διάλογος!
Βαδίζουμε προς ένα Νομοθετικό και Εκλογικό πραξικόπημα.
Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την χωροθέτηση των Δήμων, τους οικονομικούς πόρους, τις αρμοδιότητες, την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων, το εκλογικό σώμα και τον αριθμό των μεταναστών που θα ψηφίσουν, το εκλογικό σύστημα, την μητροπολιτική διακυβέρνηση, τη λειτουργία ή μη των Δημ. Επιχειρήσεων, τις απολύσεις εργαζομένων, κ.ά. Κι εάν λάβουμε υπόψη μας τους χάρτες των συνενώσεων που διέρρευσαν στον κυριακάτικο Τύπο, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «ο Καλλικράτης» πάσχει από αξιοπιστία αφού δεν εφαρμόζεται με ενιαία και καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα στην Αττική δεν συνενώνεται Δήμοι των 22.000 – 58.000 κατοίκων (Καματερό, Δάφνη, Άλιμος, Γαλάτσι, κ.ά.) ενώ στη Θεσσαλονίκη ισοπεδώνονται τα πάντα, αφού συνενώνονται Δήμοι των 45.000-150.000 κατοίκων όπως η Νεάπολη, η Συκιές, η Πολίχνη, οι Αμπελόκηποι, ο Εύοσμος, κ.ά.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν από μέρους της Κυβέρνησης σοβαρότερες σκέψεις, αλλά και αποφάσεις χωρίς κομματικά κριτήρια, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συμφέρον δηλαδή του απλού πολίτη.
Πιστεύω ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης πρέπει να παραμείνουν οι Δήμοι με τη σημερινή τους μορφή και να θεσπισθεί η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή των Ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων, προκειμένου να διαχειριστούν το κυκλοφοριακό, την πολεοδομία, την ύδρευση, το περιβάλλον, την καθαριότητα, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, κ.ά.
Επίσης, μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε για τη λειτουργία ή μη των Δημοτικών Επιχειρήσεων, τη στιγμή που κινδυνεύουν με απόλυση 35.000 εργαζόμενοι σε αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρξει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας μεγάλης κοινωνικής έκρηξης.
Για το θέμα του Καλλικράτη, θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρότερος και πιο νηφάλιος σχεδιασμός από μέρους της κυβέρνησης».
Εν τω μεταξύ, οι δήμαρχοι Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, και Ευκαρπίας, Μπάμπης Πανταζόγλου, αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη, κείμενο θέσεων για τον Καλλικράτη, με το οποίο θα εκδηλώνουν την επιθυμία τους για συνένωση των δήμων τους.
taxalia.blogspot.com