27 Απρ 2010

Επιτακτική η προστασία των χρηστών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης με επικίνδυνο περιεχόμενο

Ποινικό αδίκημα χαρακτηρίζει η Επιτροπή το περιεχόμενο ιστοσελίδων που ενθαρρύνουν την αυτοκτονία και καλεί τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να λάβουν μέτρα κατά των παρόχων τέτοιου περιεχομένου υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που εμπίπτει στο δίκαιο των κρατών μελών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Επιτροπή έπειτα από ερώτηση που...

υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου με αφορμή το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας ενός ανηλίκου στην Ιταλία μετά από εγγραφή του σε ομάδα του facebook που ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε αυτοκτονία.

Έπειτα από διευκρινίσεις που ζήτησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής για το κατά πόσον βρίσκεται σε ισχύ ένα νομικό καθεστώς που να αποτρέπει την πρόσβαση και τη συμμετοχή ανηλίκων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο απειλητικό για τη σωματική υγεία, η Επιτροπή τόνισε ότι το περιεχόμενο των σελίδων αυτών είναι δυνατόν να περιοριστεί ή ακόμα και να ζητηθεί από τις αρχές των κρατών μελών η διαγραφή του ή η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε αυτό σε περιπτώσεις που κριθεί ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο γα τους χρήστες, ιδιαίτερα δε όταν απευθύνεται σε ανηλίκους. Ταυτόχρονα όμως οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες και εφαρμογές που παρέχονται από τα ηλεκτρονικά δίκτυα πρέπει να αποτελούν κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο μέτρο, χωρίς να περιορίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, και να γίνονται πάντοτε με γνώμονα το σεβασμό στην ΕΣΔΑ.



Καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο του περιεχομένου των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι η υπογραφή από 20 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένου και του facebook, μιας συμφωνίας αυτορρύθμισης των "αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ", συμφωνία με βάση την οποία οι εταιρίες αυτές δεσμεύονται να υιοθετήσουν σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων που περιέχουν οι ιστότοποί τους, αλλά και τη λήψη εγγυήσεων που θα πιστοποιούν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι κατάλληλες για την ηλικία του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Ορίζεται επίσης η ανάγκη για παροχή μηχανισμών καταγγελίας σε περιπτώσεις που το περιεχόμενο των σελίδων αυτών κριθεί ως παράνομο.

Ο κ Παπανικολάου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι αναγκαίο να βρεθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των χρηστών των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα δε των ανήλικων που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της αδυναμίας τους να αντιληφθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεσή τους σε ιστοτόπους. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είναι παγκόσμιας εμβέλειας, χρειάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε περιστατικά όπως αυτό της αυτοκτονίας του δεκαεπτάχρονου μαθητή από την Ιταλία, που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη