21 Απρ 2010

Καμποτάζ:Πήρε θέση σε ένα σοβαρότατο ζήτημα ο Παπανδρέου

Την άρση του καμποτάζ εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),.
Η υπόθεση σε όσους δεν διάβασαν το θέμα μας πριν από μερικές μέρες (Σοσιαλισμός ή καπιταλισμός; Πώς ένα κρουαζιερόπλοιο γεννά ζητήματα... ), είναι η εξής:


Οι Έληνες ναυτικοί, για να μπορούν να προσλαμβάνονται στα καράβια, στα οποία οι εφοπλιστές προσλαμβάνουν Φιλιππινέζους με το 1/5 του κόστους, ζητούν να ισχύει το καμποτάζ το οποίο απλά σημαίνει ότι, για να δέσει ένα κρουαζιερόπλοιο σε ελληνικό λιμάνι πρέπει να έχει άν ποσοστό ελλήνων ναυτικών στο πλήρωμά του.


Οι ξένες εταιρείες δεν θέλουν Έλληνες ναυτικούς, γιατί κάνον τη δουλίτσα του με τους πολύ φθηνότερους Ασιάτες. Έτσι, απείλησαν ότι αν συνεχιστεί το καμποτάζ, θα πάρουν τα καραβάκιά τους και θα τα "παρκάρουν" σε τουρκικά λμάνια.


Οπότε πλήττονται οι τουριστικές επιχειρήσεις.


Το δίλλημμα είναι απλό: ή οι ναυτικοί θα χάσουν, ή ο τουρισμός.


Ο κ.Παπανδρέου επέλεξε να χάσουν οι ναυτικοί.


Εν τω μεταξύ, την απραξία της κυβέρνησης στην εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη μη εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων παρά τη χθεσινή δικαστική απόφαση που κήρυξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις δύο ναυτεργατικών σωματείων παράνομες και καταχρηστικές.
Ειδικότερα αναφέρει:
"Με χθεσινή απόφασή του το Πρωτοδικείο Πειραιά απαγόρευσε την απεργία που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τις 21 και 22 Απριλίου 2010 δεχόμενο αίτημα του Συνδέσμου μας για την κήρυξή της ως παράνομης και καταχρηστικής.
Υπογραμμίζουμε ότι η ως άνω απεργιακή κινητοποίηση εξαγγέλθηκε στα πλαίσια ανάλογης προγραμματισμένης κινητοποίησης του ΠΑΜΕ και δεν έχει την υποστήριξη του αρμοδίου συνδικαλιστικού οργάνου των ναυτικών, δηλαδή της ΠΝΟ η οποία δεν έχει εξαγγείλει καμία απεργιακή κινητοποίηση. Κατά δήλωσή τους οι ναυτικοί των πλοίων δεν απεργούν, μη συμμετέχοντας στις αποσπασματικές ενέργειες των δύο σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.» και προσθέτει:
«Παρόλα αυτά, από το πρωί σήμερα παρεμποδίζεται ο απόπλους των πλοίων μας από το λιμάνι του Πειραιά από τρίτα, ξένα προς το πλοίο και το λιμάνι άτομα που παρανόμως και εκβιαστικά έχουν καταλάβει τους καταπέλτες των πλοίων μας με την ανοχή των λιμενικών αρχών. Παρά τις έντονες και επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς όπως λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εφαρμόσουν το νόμο ως οφείλουν και ώστε να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη επιβίβαση των επιβατών και ο απόπλους των πλοίων, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει έως αυτή την ώρα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη