17 Μαΐ 2010

Εφημερίδεεεεεεςςςς...(17-5-2010)

Η αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας, οι διευκρινίσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ κ. Στρος Καν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επιβολή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, η ενεργοποίηση των δανείων στους μικρομεσαίους μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η παραπομπή για κακούργημα των γιατρών που...

εμπλέκονται με τις προμήθειες από την εταιρεία DePuy, η επισήμανση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η αποκάλυψη ότι έγιναν χιλιάδες διορισμοί στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία και απολυτήρια και οι θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. για την Οικονομία σε χθεσινές ομιλίες του, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του πρωινού και απογευματινού Τύπου.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όργιο με πλαστά πτυχία και απολυτήρια. Χιλιάδες παράνομοι διορισμοί στο Δημόσιο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δάνεια για τα "φέσια". "Ασπιρίνες" ρευστότητας από Τράπεζες - ΤΕΜΠΜΕ σε μια αγορά που έχει "γονατίσει" από τα αντιαναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κρύβονται από τον κόσμο υπουργοί και βουλευτές. Τρέμουν την οργή της κοινωνίας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Γιώργο άργησες. Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης από Τρισέ για καθυστέρηση λήψης μέτρων".
ΕΘΝΟΣ: "Φιρμάνι Ερντογάν για... αυτολογοκρισία. Μας συστήνει να κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ξεφτίλα. Μεγάλο πλήγμα για την Εθνική μας αξιοπρέπεια και την διπλωματία η απαξιωτική... παράλειψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Δεν κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα οκτώ τελεσίγραφα στον Γιώργο από τον Ερντογάν. Είδε κενό εξουσίας στην Ελλάδα και αποθρασύνθηκε".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διπλό "χαστούκι" από Στρος-Καν, Τρισέ. Νέες αποκαλύψεις ξεσκεπάζουν την πολιτική απάτη της κυβέρνησης".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Για κακούργημα οι γιατροί με τις μίζες. Καλούνται από την εισαγγελέα, ενώ προχωρά η έρευνα του ΣΔΟΕ".
ΕΣΤΙΑ: "Οι ξένες επιγραφές για την Ελλάδα. Διασύρουμε μόνοι μας τον τόπο μας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Συναγερμός για το ευρώ. Έκτακτα μέτρα για να αποτραπούν νέες επιθέσεις".
City Press: "Ισοπεδωτική η ύφεση".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Κλείδωσε ο Κ. Γκιουλέκας. Ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει στο δίδυμο για τη νίκη".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μέτρα θωράκισης του ευρώ. Αυστηροί κανόνες εποπτείας των αγορών".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Δ. –ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Πίσω από τις μάσκες και τα επικοινωνιακά χαμόγελα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει και τη σκληρή πραγματικότητα. … Η Νέα Δημοκρατία κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι στη Ρηγίλλης εκτιμούσαν πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να τοποθετηθεί θεσμικά, με τον Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάζει τις ξεκάθαρες θέσεις του στον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο CNN Turk και η δήλωσή του πως η Αθήνα είναι έτοιμη να πάει στη Χάγη και για άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας, όπως για τα θέματα του Αιγαίου, προκάλεσαν την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και στη δημόσια δήλωσή του ξεκαθάρισε πως η μόνη διμερής διαφορά που δέχεται η Αθήνα είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΑΚΜΜΕ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Κόκκινη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν των κυβερνήσεων Καραμανλή θέτει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιλαμβάνεται το αίτημα της κοινωνίας για αυτοκάθαρση της παράταξης. Μιλώντας σε συνδικαλιστές της ΔΑΚ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αυτοκριτικός, τονίζοντας πως “η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας κυβερνήσεις δίστασαν, άργησαν, δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές”. Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πολύ χειρότερο, καθώς αυτό είναι εύκολο».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Την πρότασή του για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ΔΑΚΜΕ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρισε ειδικότερα ως βασική αρχή της αντίληψης της Ν.Δ. για την οικονομία τη στοχευμένη πολιτική και όχι την ισοπέδωση των πάντων, η οποία χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα. “Γιατί εμείς θέλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Όχι να διαλύσουμε την κοινωνία μας” τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση».
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: Στοιχεία αυτοκριτικής, αλλά επιθετικές αναφορές στην κυβέρνηση, περιελάμβανε το μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις ομιλίες που έκανε σε εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ αλλά και σε ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα της οικογένειας, άσκησε “σκληρή” κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας ότι “οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης”. Υπερασπίστηκε την απόφασή του να καταψηφίσει τα μέτρα, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση ήθελε τη συνενοχή της σιωπής από την αντιπολίτευση”. “Η χώρα δεν θα μείνει χωρίς θεσμική αντιπολίτευση. Θα υπάρχει η δική μας φωνή”, υπογράμμισε».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΝΕΔ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Συγνώμη από τους νέους για τα λάθη τα οποία οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση ζήτησε για λογαριασμό της προηγούμενης γενιάς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ το Σάββατο. “Η νεολαία αναζητεί με τρόπους για να συμμετάσχει στην πολιτική χωρίς στερεότυπα και ξύλινο λόγο και εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές”, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης, τονίζοντας ότι η ΔΑΠ οφείλει κρατήσει την πρωτιά και φέτος, καθώς η φετινή θα είναι μια πρωτιά με ιδιαίτερο νόημα. Η Κεντρική Επιτροπή της νεολαίας ενέκρινε στη συνέχεια τις αλλαγές στη λειτουργία τη ΟΝΝΕΔ, για ανοικτές και καθαρές διαδικασίες παντού, που πρότεινε ο προσφάτως εκλεγείς από τη βάση πρόεδρος Ανδρέας Παπαμιμίκος».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Συγνώμη εκ μέρους της προηγούμενης γενιάς που άφησε τη χώρα να οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, ζήτησε το Σάββατο νο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Μια συγνώμη που είχε άλλωστε νωρίτερα ζητήσει στην ομιλία του και ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδ. Παπαμιμίκος, λέγοντας πως “οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών χρωστάνε στη γενιά μας μια μεγάλη συγνώμη”».

Ν.Δ.- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Τις γραμμές άμυνας απέναντι σε Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές στήνει η Ρηγίλλης και ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. Ο Αντώνης Σαμαράς αυξάνει τις δόσεις αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτρέψει να ενοχοποιηθεί ολόκληρη η παράταξη. Επιτελικά κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, τη σύσταση της οποίας έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αποτελεί «αιτία πολέμου» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι μέσω της Εξεταστικής το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο να στοχοποιήσει τη Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να βρει εκείνο διέξοδο από την έλευση του ΔΝΤ και τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι θα υπάρξει σκληρή αντίδραση από την πλευρά της Ν.Δ. και ξεκαθαρίζουν ότι η έρευνα της Βουλής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον την τελευταία 30ετία, χωρίς να εξαιρούνται οι χειρισμοί που έγιναν κατά τους τελευταίους επτά μήνες, όταν την ευθύνη διακυβέρνησης είχε πλέον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Κάτω από τη βαριά σκιά των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τη ΝΔ να συρρικνώνεται γύρω στο 18% και τον Κ. Καραμανλή να θεωρείται μακράν ο χειρότερος πρωθυπουργός και με καθοριστικές ευθύνες για την οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε εκ νέου αποστάσεις από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. ”Μπαίνουμε σε μια εποχή, που χαράζουμε μια δυνατή κόκκινη γραμμή με το χθες”, είπε μιλώντας στους μικρομεσαίους της ΝΔ. “Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, να κάνουμε ένα πρόγραμμα, και όταν γινόμαστε κυβέρνηση να το ξεχνάμε” τόνισε. Ζήτησε συγγνώμη και από τη νεολαία “εκ μέρους της προηγούμενης γενιάς, που έφτασαν τα πράγματα εδώ”, όπως είπε».

ΝΔ – ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Ρήγματα στις σχέσεις των μελών των κυβερνήσεων Καραμανλή και νυν βουλευτών της ΝΔ, προκαλούν οι έρευνες υποθέσεων που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα. Πρόσωπα που ερευνά αυτή την ώρα η Βουλή αλλά και εσχάτως το ΣΔΟΕ, επιλέγουν ως “άμυνα” να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους στην ίδια κυβέρνηση, με στόχο να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον των Αρχών».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Θετικό απολογισμό της επίσκεψης Ερντογάν κάνει η Αθήνα, καθώς σε αυτή τη φάση ο στόχος, ο οποίος ήταν η συνεργασία σε επίπεδο υπουργών και οι συμφωνίες σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», επετεύχθη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διατηρούσε χαμηλές προσδοκίες από την αναμενόμενη επίσκεψη όλη την περασμένη εβδομάδα (σ.σ.: σταθερή παραμένει η διάσταση απόψεων για το Αιγαίο, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και το Κυπριακό), σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που σήκωνε τον πήχυ για να εξασφαλίσει τα μέγιστα στο επικοινωνιακό πεδίο. Από την τουρκική πλευρά άφηναν να διαρρεύσει ακόμη και ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αντ΄ αυτού, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι το θέμα συζητείται στα αρμόδια υπουργεία, μοιράστηκε «λάιβ» την εμπειρία του ως μαθητής από την πρώτη επίσκεψή του στη Χάλκη και αρκέστηκε στο να παραδεχθεί ότι ο όρος «οικουμενικός» δεν τον ενοχλεί, δήλωση η οποία έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο αποτελεσματική τη στρατηγική της “επιθετικής διπλωματίας” έναντι της Άγκυρας, προτάσσοντας με έμφαση την πολλαπλή κινητικότητα στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψει την τουρκική ηγεσία από την προκλητική προβολή των μονομερών απαιτήσεών της, που συνθέτουν και την ακανθώδη ατζέντα για τη μη ουσιαστική πρόοδο στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων».
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Μια ακόμη σελίδα στο … παλιό βιβλίο των ελληνοτουρκικών έγραψε με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η διαφορετική ρητορική του Τούρκου ηγέτη θα σηματοδοτούσε και αλλαγή στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Το Αιγαίο, οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών και οι συχνές βόλτες μέχρι το Σούνιο πολεμικών πλοίων μονοπώλησαν τη συζήτηση που είχαν Έλληνες διευθυντές εφημερίδων και ξένων πρακτορείων ειδήσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα να τον οδηγήσουν να πει ότι “δεν έχουμε βλέψεις σε βάρος της χώρας σας. Είμαστε μια μεγάλη χώρα και έχουμε πολλά εδάφη να αξιοποιήσουμε”. Η επιμονή των δημοσιογράφων στα συγκεκριμένα ζητήματα που καίνε φαίνεται ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν που έφθασε στο σημείο να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δημοσιογραφίας τονίζοντας ότι θα “πρέπει να αποδίδετε μόνον τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργείτε μόνον ως ραντάρ (σ.σ. των στρατηγών) αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου”. Συνέχισε μάλιστα με νουθεσίες τύπου: “Είμαι επτάμισι χρόνια πρωθυπουργός και δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι (σ.σ.: οι δημοσιογράφοι) πως θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Με νοοτροπία ηγεμόνος εξ ανατολών επιχείρησε να εμφανιστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν ενώπιον των διευθυντών των εφημερίδων της Ελλάδας κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο το πρωί. Μετά τις υποδείξεις που έκανε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με ανάλογο ύφος θέλησε να επιβάλλει τους κανόνες της τουρκικής “δεοντολογίας” και προς τους Έλληνες δημοσιογράφους για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτουν το ρεπορτάζ των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Συστάσεις στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρονται στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχε με διευθυντές πέντε εφημερίδων στην Αθήνα. Ο κ. Ερντογάν αποφάνθηκε ότι την ένταση δημιουργούν τα ελληνικά ΜΜΕ, που λειτουργούν ως … φερέφωνα του Στρατού και του υπουργείου Άμυνας!».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Το ενδεχόμενο να στραφεί κατά αμερικανικών τραπεζών εξετάζει σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα να υποβάλει αγωγές κατά αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων και διαφόρων κεφαλαιουχικών ομίλων για τη «συμβολή» τους στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και μεγάλες αμερικανικές τράπεζες βάζει στο στόχαστρό της η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εντοπιστούν και να καταλογιστούν ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Επ’ αυτών αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί νομικά και κατά μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών (δεν ανέφερε ονόματα) για να διερευνηθεί ο ρόλος τους στην οικονομική κρίση της χώρας, καθώς όπως πιστεύει η χώρα έπεσε θύμα κερδοσκοπίας.
Προανήγγειλε επί της ουσίας την άμεση ενεργοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για την περίοδο 2004-2009».
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανών επενδυτικών τραπεζών. Τετ α τετ με τον Χ. Λ. Θαπατέρο σήμερα στη Μαδρίτη. … Μιλώντας στο CNN ο Γ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να κινηθεί δικαστικά εναντίον αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο στην επιδείνωση του χρέους της χώρας και πυροδότησαν την κρίση».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ- ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, από το 1981 έως σήμερα, ζητούν εννέα στους δέκα πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για λογαριασμό του zoomnews.gr, ποσοστό 91,2% τάσσεται υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία που θα διερευνά τα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέχρι σήμερα. Αυτή είναι και η πρόταση-απάντηση στην κυβέρνηση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, η οποία έχει προτείνει Εξεταστική για την οικονομία που θα διερευνήσει την πενταετία των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, δηλαδή από το 2004 έως το 2009».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Καθοδική πορεία των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (πάντως το κυβερνών κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά), χωρίς τα μικρότερα κόμματα να έχουν σημαντικά κέρδη, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αριθμός των δυσαρεστημένων, γεγονός που αποτυπώνεται στα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, την οποία μετράει η εταιρεία Public Issue (Καθημερινή), το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μεγάλη διαφορά της ΝΔ (45% έναντι 27%)».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Νέες αποκαλύψεις-σοκ, που ξεσκεπάζουν την πολιτική απάτη την οποία διέπραξε η κυβέρνηση εις βάρος του ελληνικού λαού, αποκρύπτοντας την αλήθεια για τη διαδικασία προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και για την προώθηση των νέων μέτρων σκληρής λιτότητας, προέκυψαν από τη συνέντευξη του γερμανού διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Στρος-Καν έριξε φως στα σημεία της συμφωνίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ, τα οποία ήθελε πάση θυσία να κρατήσει “σκοτεινά” η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο διευθυντής του ΔΝΤ αποκάλυψε το αντιλαϊκό σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2009 και προέβλεπε σταδιακές μεθοδεύσεις για την υπαγωγή της χώρας σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας υπό την εποπτεία του ΔΝΤ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: «Νέο κύκλο αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αποκάλυψη του ίδιου του προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που πήρε τις αποφάσεις για τα μέτρα και άρα δεν ήταν θέμα “ασφυκτικών πιέσεων” και “σκληρών παζαριών” η υποτιθέμενη “αναπόφευκτη” εφαρμογή τους! Ήδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ γενικότερα δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λίγο για “κοροϊδία” από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ: Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Κοινωνικά άδικο το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπως σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Βέβαια πλέον το θεωρεί μονόδρομο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Εκτιμά ότι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες πηγές, χωρίς να θιγούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. “Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών”.
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Αρνητικός απέναντι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας εμφανίστηκε με άρθρο του στο “Πρώτο Θέμα” ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: “Αν αποτύχουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%.” “Το πρόγραμμα σταθεροποίησης χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι.” Χαρακτηρίζει το πρόγραμμα “κοινωνικά άδικο” γιατί “επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών”».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΟΡΝΤΟΝ – ΣΚΟΠΙΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει: «η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι αναγκαία για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παροτρύνοντας τα Σκόπια να αξιοποιήσουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. ”Στην Ελλάδα υπάρχει μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, η οποία θέλει ν’ αφήσει πίσω της το πρόβλημα αυτό και να προχωρήσει προς την περιφερειακή συνεργασία (…) Έχουμε μία ελληνική κυβέρνηση με ισχυρή εντολή που της επιτρέπει να δράσει κι αν περιμένετε για πολύ ακόμη οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν”, δήλωσε ο κ. Γκόρντον σε συνέντευξή τους τον σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό “Alsat-M” υπενθυμίζοντας δύο σημαντικά ορόσημα: το συμβούλιο της Ε.Ε. τον Ιούνιο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο».

ΕΥΡΩ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «SΟS έχει σημάνει για το ευρώ, που έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας έως τα 1,2354 δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το ενιαίο νόμισμα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχει χάσει 3% έναντι του αμερικανικού- ενώ οι απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 14%. Κύριος λόγος για τη βουτιά είναι οι φόβοι για χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη και πιθανή διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ όλοι περιμένουν σήμερα το άνοιγμα των αγορών συναλλάγματος για να διαπιστώσουν εάν η βουτιά θα συνεχιστεί».

ΑΡΘΡΑ

ΤΑ ΝΕΑ: «Κοινή πορεία»: «Βεβαίως οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στον εξ Ανατολών γείτονα. Με την Τουρκία μάς χωρίζει διαπάλη αιώνων. Το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει ακόμα στρατός κατοχής βαραίνει καθοριστικά στις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλά η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν υπάρχει βούληση, μπορούν να υποχωρήσουν οι πολιτικές που χωρίζουν».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Λίγη αξιοπρέπεια»: «Ο κύβος ερρίφθη. Προ των πυλών της ελληνικής πολιτικής ζωής βρίσκεται πλέον και η Εξεταστική περί την οικονομία. Το έλεγαν, το ξανάλεγαν, τελικά η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να πάρει κεφάλια. Να στείλει στο απόσπασμα αυτούς που φταίνε για τη σημερινή κατάσταση. Και πως ορίζει τους φταίχτες η σημερινή κυβέρνηση; Χρονικά και κατά το δοκούν. Φταίνε εκείνοι που προτιμούν το γαλάζιο χρώμα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Το παράδοξο της λιτότητας»: «Επιμένει η Γερμανία με την κυρία Μέρκελ στον παραλογισμό να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση με λιτότητα, με περιορισμό
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη