17 Μαΐ 2010

Τρεις ισχυρούς Δήμους θέλουν στην Πέλλα (Αριδαία, Έδεσσα, Γιαννιτσά)


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την Τετάρτη 28/4/2010 έδωσε για διαβούλευση την πρότασή του επί του σχεδίου «Καλλικράτης».

Τόσο το θεσμικό μέρος όσο και το χωροταξικό συνθέτουν μία νέα...
πραγματικότητα για την χώρα και σαφέστατα μία νέα αρχιτεκτονική στη Δημόσια Διοίκησή της.

Η φιλοσοφία του σχεδίου απαντά εν πολλοίς στην ανάγκη για την καταπολέμηση της παθογένειας, της αναλγησίας και κυρίως της αναποτελεσματικότητας του Κράτους ως μοχλού ανάπτυξης και αντιμετώπισης των αναγκών του πολίτη.

Ανακαλύπτει και εμπιστεύεται επιτέλους την τοπική Αυτοδιοίκηση ως δομικό κύτταρο της Λειτουργίας της Διοίκησης και αποθέτει σ’ αυτήν μία σειρά από σημαντικές αρμοδιότητες.

Αναγορεύει σε μεγάλο βαθμό τους Δήμους σε αναπτυξιακές οντότητες οι οποίοι αφ’ ενός παρεμβαίνουν άμεσα στην καθημερινότητα και αφ’ ετέρου σχεδιάζουν αυτοδύναμα το μέλλον.

Μια τέτοια λογική είναι αδύνατον να μην βρίσκει εταίρο το σύνολο της κοινωνίας που άλλωστε ζητά με αγωνία την υπέρβαση του πολιτικού συστήματος, όπου χρόνια το πολιτικό κόστος αποτελούσε τη βασική παράμετρο στις επιλογές του συστήματος με αποτέλεσμα να βιώνουμε την αποσύνθεση του κράτους, ενώ η ευκαιριακή ρητορική εκπαίδευσε γενεές και γενεές στη λογική του ατομικού οφέλους και του εφήμερου.

Η επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση ακριβώς σε όλα αυτά απαντά και για το λόγο αυτό πρέπει από την πολιτεία να δοθούν τολμηρές λύσεις.

Στις 500 περίπου σελίδες του σχεδίου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση διαπιστώνουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος, μία ισορροπία αδικαιολόγητη ενώ το βήμα στο μέλλον είναι ασταθές.

Και αν το γεγονός αυτό είναι δυσδιάκριτο στο θεσμικό μέρος του Σχεδίου καθίσταται εμφανές στο χωροταξικό σκέλος όπου φαίνεται ότι η κοινωνία και τα περιφερειακά της θεσμικά όργανα έχουν ξεπεράσει αυτές τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και ζητούν φως στο μέλλον.

Στο Νομό μας υπήρξε και εκφράστηκε από τη συντριπτική του πλειοψηφία η άποψη της δημιουργίας 3 ισχυρών Δήμων. Αντί αυτού και στο όνομα μίας επίπλαστης εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων που και αυτά με τη σειρά τους καταστρατηγήθηκαν κατά περίπτωση κατατέθηκαν 2 χωροταξικά σχέδια όπου προβλέπεται η δημιουργία στο Νομό 4 ή 5 Δήμων.

Επειδή η λογική που πρακτικά υιοθετείται στο Νομό θέλει Δήμους εξαρτημένους, ανίσχυρους και υποτελείς στο πολιτικό σύστημα.

Επειδή διαταράσσεται επικίνδυνα η ισορροπία του Νομού με τη δημιουργία Δήμων διαφορετικής δυναμικότητας.

Επειδή στους κατοίκους αυτού του τόπου αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

Επειδή οι νέοι του τόπου μας πρέπει επιτέλους να δουν την ελπίδα να ξαναγεννιέται.

Καταθέτουμε τη διαφωνία μας για το προωθούμενο χωροταξικό του Νομού και υπερασπιζόμαστε την κρατούσα λογική και κατ’ εξοχή αναπτυξιακή πρόταση της δημιουργίας 3 ισχυρών Δήμων στα όρια των 3 πρώην επαρχιών του Νομού με έδρες την Αριδαία, Έδεσσα και Γιαννιτσά.

Η απόστασή μας από ιδιοτελείς συμπεριφορές και καιροσκοπικές αναζητήσεις είναι καταγεγραμμένη στη συνείδηση του κάθε πολίτη του Νομού.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο της Πρωτεύουσας του Νομού καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα, τους Βουλευτές, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Φορείς του Νομού να τοποθετηθούν με γνώμονα το συμφέρον και μόνο του Τόπου μας.

Τέλος δηλώνουμε ότι μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα 3/5/2010, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο θα προσδιορίσει τις επόμενες ενέργειές του.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΝΤΡΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΕΤΣΙΤΖΙΔΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη